arrow_drop_up arrow_drop_down
Twijfel kost stress. Deze 3 gouden tips geven je meer zekerheid
29 april 2016 
in Stress
5 min. leestijd

Twijfel kost stress. Deze 3 gouden tips geven je meer zekerheid

Twijfel vraagt dagelijks meer energie dan goed voor je is. Ontdek in deze blog hoe je op een eenvoudige wijze meer zekerheid opbouwt in je leven, zonder onnodige stress

Twijfel heeft ook voordelen

Het lijkt vervelend wanneer je steeds op twee gedachten hinkt. Want je weet  onbewust dat deze ronddraaiende gedachten jou op de lange termijn niet zoveel gaan opleveren. Maar er doelloos tegen blijven verzetten is ook niet de oplossing. Het is juist verstandig om op momenten van grote twijfel even stil te staan. Dan zal je  ontdekken dat het voortdurende  afwegen in je hoofd ook de nodige voordelen heeft:

 • Twijfelen is een alarmsignaal dat afgaat bij de aanwezigheid van angst. Zodra de onzekerheid in jou toeslaat, weet je dat er een onderliggende angst aandacht vraagt.
  Daarom is het van belang dat je echt de tijd neemt om te onderzoeken waar je werkelijk bang voor bent.
  Want iedere angst geeft je de mogelijkheid om te groeien in vertrouwen en overgave.
  Dus ga niet te snel voorbij aan je twijfel, want het is een uitnodiging om de grenzen van je comfortzone te onderzoeken.
 • Wanneer de twijfel toeslaat, weet je ook dat er een bepaald tekort is in je leven. Misschien heb je nog een gebrek aan ervaring, kennis of ondersteuning uit jouw omgeving.
  Dan weet je dat de tijd is aangebroken om hulp te vragen. Of je mag meer tijd en energie stoppen in het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden.
 • Je aarzeling zorgt er bovendien voor dat je bereid bent om jouw eigenwijsheid te onderzoeken. Soms heb je fases in je leven dat je wel heel erg overtuigd bent van je eigen gelijk. Helaas ben je dan niet meer in staat om te groeien, te leren en jezelf te ontwikkelen.
  Daardoor kan je een bepaalde wakkerheid gaan missen om potentiele kansen of valkuilen tijdig op te merken. Met alle pijnlijke gevolgen van dien.
 • Ten slotte zorgt twijfel er ook voor dat je gedwongen wordt om de juiste prioriteiten te stellen. Je bent namelijk bereid om jouw omstandigheden vanuit andere perspectieven te bekijken. Daardoor kan je ontdekken waaraan je de meeste waarde hecht in je leven.

Je nodigt jezelf namelijk uit om je diepste drijfveren te onderzoeken. De afweging wordt in eerste instantie gemaakt in je hart. Daarna ga je redenen bedenken om die keuzes te rechtvaardigen. Hoe meer je dagelijks bewuste afwegingen weet te maken op basis van jouw persoonlijke waarden, des te gelukkiger en vervullend je leeft.

Wanneer je eenmaal geaccepteerd hebt dat twijfel een heel normaal verschijnsel is in ieder zijn leven, dan kan je met de volgende 3 tips er voor zorgen dat je niet onnodig lang in je besluiteloosheid blijft hangen:

1. Ontwikkel wakkerheid met de juiste vragen

Het oplossen van ieder probleem begint bij bewustwording. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het hebben van twijfel een teken dat je iets wil veranderen in jouw leven.

Dit onderzoek vraagt wel een bepaalde mate van zelfreflectie. Je moet bereid zijn om naar jezelf te kijken. Om je hiermee op weg te helpen heb ik voor deze fase een aantal vragen voor je:

 • Wat wil zich op dit moment in mijn leven ontvouwen?
 • Welke doelen wil ik graag bereiken en wat geeft me daarin de grootste voldoening?
 • Wat geeft me momenteel de meeste stress en welke angst zit daaronder verscholen?

Zodra er meer bewustzijn ontstaat over de oorzaken en gevolgen van je twijfel, dan kan je de gedachten ook doorbreken.

Er blijken een aantal kernovertuigingen onder te zitten, die (te) pijnlijk zijn om aan herinnerd te worden. Deze stressverhogende gedachten willen liever niet naar de oppervlakte komen.

Jouw  innerlijke criticus wil je beschermen tegen de consequenties van eventuele keuzes die je moet maken.

Durf in dit stadium liefdevol te  kijken naar dit beschermingsmechanisme, met de volgende vragen:

 • Waartegen wil ik me beschermen en wat geeft me normaal gesproken veiligheid?
 • Is het reëel om bang te zijn voor deze situatie of gevolgen?
 • Wat kan ik nu DOEN om mijn twijfelgedachten tot rust te brengen?

2. Schatgraven in je prijzenkast

(Zelf)vertrouwen ontwikkel je niet vanuit de theorie. Je kunt nu eenmaal niet uit een boekje (of een blog ;)) leren hoe je krachtig in het leven moet staan.

Je hebt al eerder in je leven voor hete vuren gestaan. Er zijn ongetwijfeld moeilijkheden die je hebt overwonnen. Wat gaf je toen de kracht om door te gaan? Ga voor jezelf eens na welke overwinningen je al op jouw naam hebt staan. Dat zijn ervaringen waarvan je in eerste instantie misschien dacht dat het je nooit zou lukken:

 • Leren fietsen, autorijden, skiën, schaatsen, zwemmen enz.
 • Voor jezelf opkomen bij een dominant persoon
 • Je diploma halen
 • Op het podium staan, een toespraak houden, in je eentje op reis gaan.
 • Zelfstandig wonen

Neem de tijd om eens zorgvuldig te analyseren welke ingrediënten in die situatie aanwezig waren die er voor gezorgd hebben dat je bent geslaagd voor die moeilijke opdracht.

Deze ervaringen versterken jouw zelfvertrouwen en laten twijfel als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke keiharde bewijzen heb ik dat ik ook de moeilijkste situaties heb overleeft?
 • Wat is mijn positieve Mantra of affirmatie die mij er doorheen heeft gesleept”? Bijvoorbeeld: Er is altijd een weg. Achter de wolken schijnt de zon. Ik kom hier alleen maar sterker uit…
 • Welke specifieke lichaamshouding of gebaren gebruik ik om mijn gedachten kracht bij te zetten.

3. Navigeer op een degelijk actieplan

Twijfel overwin je met het zetten van doelbewuste stappen. Maak daarom voor jezelf een heldere routekaart voor succes. Je kunt nog zo lang dromen over bepaalde resultaten, ze komen nooit tot leven zonder de eerste stap. En de volgende en de volgende en de volgende….

Omschrijf heel duidelijk jouw gevoel wat je hebt wanneer je jouw doel hebt bereikt. Neem alvast de lichaamshouding aan die daarbij hoort: zelfverzekerd, krachtig, genietend, enthousiast, dankbaar en vol trots.

Maak voor de komende 66 dagen iedere dag tijd vrij om een stap te zetten in de richting van jouw doel. Kijk of luister in die tijd ook naar rolmodellen die jouw doelen al hebben gerealiseerd. Wie inspireert je?

Beloon jezelf met iedere gemaakte stap. Maak een vreugde dansje, luister naar mooie muziek, geef jezelf een schouderklopje of stop een euro in een potje.

Hoe meer blijheid er ontstaat, des te groter de kans is dat je jouw doel ook gaat bereiken. Iedere positieve  bevestiging neemt een stukje van je oude twijfel weg.

Ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen  op het gebied van twijfel en stress. Laat daarom hieronder een reactie achter.

Ik weet zeker dat je ook mensen kent in jouw directe omgeving die last hebben van twijfel. Je helpt ze door dit artikel met ze te delen op jouw Social Media.

Barend
Door

Barend

op 02 May 2016

Mooi en helder geschreven. Het steunt me weer om te lezen dat twijfel puur een signaal van angst is en dat die dus juist bedoeld is om stil te staan wat de achterliggende angst is. En dus wat je groeipotentie is. Vaak maak ik geen keuze en pak beide "kansen" aan, en dat zorgt er meteen voor dat ik geen echte keuze maak, geen focus heb en dus ook niet de groei de kans geef die het nodig heeft.

Albert
Door

Albert

op 02 May 2016

Beste Barend, Dank voor jouw positieve feedback. Ik heb zelf helaas in het verleden gemerkt hoeveel stress twijfelen kost. Vandaar dat het de hoogste tijd was om er eens een blog over te schrijven :) Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Corry
Door

Corry

op 02 May 2016

Een echte eye-opener. Dank

Albert
Door

Albert

op 02 May 2016

Beste Corry, Dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress.. :) Warme groeten, Albert

pim
Door

pim

op 02 May 2016

goed stuk, bedankt albert; napoleon zei al: twijfel is het ergste van alles

Albert
Door

Albert

op 02 May 2016

Beste PIm, een mooie uitspraak van Napoleon. Wat hem ook stress gaf was zijn frustratie over zijn lengte. Dus zei hij op een dag tegen zijn veldheer: ' Jij bent langer, maar ik ben groter...' Op deze manier kan je de twijfel over jezelf ook wegnemen :) Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

TINEKE TOURNIER
Door

TINEKE TOURNIER

op 02 May 2016

Hallo Albert en... Als alle R'en helpen dan denk ik deze dagen aan de goede RAAD van Albert, als antwoord op mijn vragen. REINHEID, RUST, en REGELMAAT, dat is het ROUTEPLAN dat ik vandaag gemaakt heb, maar komt er ook iets van? RONDDRAAIENDE gedachten daar schiet ik niets mee op? Ga ik RECHTSAF of RECHTDOOR? Of zeg ik even: stop? Ik probeer in alle RUST de RICHTING te bepalen, te kijken wat het doel is en of ik dat kan halen. Wie bepaalt de ROUTE en wie staat aan het ROER? Ik wens mezelf een goede REIS. Het is een hele toer: Het een en ander REGELEN, dat valt niet altijd mee. 5 dagen met z'n elven i.p.v. met z'n twee! Ik vraag mij REGELMATIG af of ik het wel zal REDDEN. hoe ik zal REAGEREN? Ik durf niet te wedden wat het RESULTAAT zal zijn. Ik moet erop vertrouwen dat ik voeldoende RUIMTE krijg, van hen die van mij houwen. Ik heb voldoende REDENEN om dankbaar voor te zijn. Het zal soms moeite kosten om enthousiast te zijn. Maar nu het zwart op wit staat RICHT ik mijn blik op 'morgen'. RECHT door zee, RICHTING ONS doel: 5 dagen zonder zorgen! Met dank aan ALBERT

Albert
Door

Albert

op 04 May 2016

Beste Tineke, Net nu de 'R" uit de maand is...Maar volgens mij gelden jouw aanbevelingen tegen twijfelen op elk moment van het jaar. Dank voor jouw tips voor een leven zonder stress.. hrt grt Albert Sonnevelt

Germa
Door

Germa

op 02 May 2016

Wat een toeval! Ik zag je mail met het onderwerp "Ik twijfel" vanochtend vlak na mijn droom met als thema "Ik twijfel". vlak na mijn droom met als thema "Ik twijfel".

Albert
Door

Albert

op 04 May 2016

Beste Germa, Als er één ding is waar ik niet meer over twijfel, dan is het wel toeval.... Voor mij zijn dit altijd dankbare richtingaanwijzers dat je de goede kant op gaat. Hrt grt Albert

Gerard
Door

Gerard

op 02 May 2016

Beste Albert Ik wil je even laten weten dat je er mee kunt stoppen om mij E-mails te sturen,ik heb ze altijd met belangstelling gelezen maar het is niets voor mij.Ik ben nu 86 jaar en mantelzorger voor mijn vrouw.Ik heb geen stres of angst.Ik heb gediend bij korps Commando Troepen en daar zegt men Nunc aut Nunquam oftewel Nu of Nooit en daar hou ik maar aan! Nog bedankt voor je mails, het ga je goed. Gerard

albert
Door

albert

op 04 May 2016

Beste Gerard, Ik heb een diep respect voor het leven wat je leeft. Op deze respectable leeftijd de mantelzorg dragen voor jouw vrouw. Daar is veel liefde voor nodig. Je kunt je altijd afmelden voor mijn nieuwsbrief. Kijk maar onderaan mijn emails en klik dan op ' unsubscribe'. Mijn informatie over stuur ik in alle vrijheid, mede dankzij moedige mannen zoals jij die deze vrijheid mogelijk hebben gemaakt. Hrt grt Albert

Anne
Door

Anne

op 03 May 2016

Twijfelen komt in mijn geval omdat ik in verbroken relatie geen "harde "beslissingen wil nemen. Maar uit zelfbehoud en uit zelfbescherming zou ik bepaalde zaken beslist moeten doen. Ik heb er ook recht op... toch is de twijfel er steeds om wederom toe te geven. Het kost inderdaad bakken energie en onrust.Door het lezen van je artikel voel ik dat ik de kracht ga vinden een beslissing te nemen. dus... dank je wel....

Albert
Door

Albert

op 04 May 2016

Beste Anne, voor iedere beslissing is vertrouwen nodig. Leven is het meervoud van lef...Alleen dan kan je de twijfel doorbreken en heb je minder stress in je leven. Veel sterkte met het maken van de juiste keuze. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Karlien
Door

Karlien

op 19 May 2016

Ik heb de laatste tijd erg veel stres gehad op het werk. Over twee weken ga ik eindelijk een heerlijk weekendje weg om even helemaal te ontspannen. Ik kijk er nu al naar uit.

Xiomara
Door

Xiomara

op 26 May 2016

Ik ondekt me zelf ieder keer weer en sta nu ,dat ik door alle stress e beproevingen weet te overwinnen sterker in het dagelijks leven staat. Zie het leven de moeite waard. Blijf niet meer hangen in het verleden. Dank u wel voor wijze en aanmoedigende woorden.

Natalie
Door

Natalie

op 28 Jan 2019

Beste Albert, ik zocht informatie voor een cliënt van mij. Wat ik vond was een mooie les voor mijzelf. Ik ga er eerst zelf mee aan de slag, waardoor ik het nog beter kan overbrengen naar mijn cliënt. Dankjewel voor deze mooie heldere uitleg. Succes met je bedrijf en dankjewel voor het delen met een ieder die er voor open staat. Warme groet Natalie

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 29 Jan 2019

Beste Natalie, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei