Hoe verhoog ik mijn eigenwaarde?

Hoe verhoog ik mijn eigenwaarde?

“Ik hoor jullie vaak over dat veel psychologische problemen voortkomen uit eigenwaarde. En dat mensen moeten werken aan het verhogen van hun eigenwaarde. Maar hoe doe je dat precies?”

Eigenwaarde is een fantastisch woord. Als je goed luistert naar het woord ‘eigenwaarde’, zit daar ook ‘eigen aarde’ in. Het gaat over een plekje voor jezelf.

Mensen zeggen vaak: ik wil zo graag mezelf zijn. Maar wie is ‘mezelf’? Dat is de grote zoektocht. De twee grote vragen waar ieder mens op deze planeet mee rondloopt, zijn: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Mensen willen zichzelf zijn, maar hoe ontdek je nu wat dat betekent?

Je kunt je eigenwaarde pas volledig toelaten als je weet wie je bent. Het is niet heel dramatisch als je dat niet meteen weet. Sommige mensen doen er een heel leven over.

Je eigenwaarde vinden door dingen weg te laten

Als je met multiple choice het juiste antwoord niet weet, wat doe je dan? Elimineren. Meestal zitten er een paar antwoorden bij waarvan je zeker weet dat het niet het goede antwoord is. Die elimineer je.

Elimineren is een hele mooie spirituele oefening. Bij alles waarvan je je zelf realiseert dat je dat in ieder geval niet bent, ben je een stukje dichter bij het ontdekken wat je wel bent. Je kunt dingen elimineren, tot het uiteindelijk stil wordt. Je ontdekt dan dat er iets is in jou zit dat zichzelf doet. Dat je daar niet teveel mee bezig hoeft te zijn.

Waarom is het zo belangrijk dat je uiteindelijk los komt van identificatie? Naast dat iedereen wil weten wie hij of zij is, willen we vaak ook ontdekken wat vrijheid is. Een leven lang willen mensen zich ergens mee kunnen identificeren.

Jezelf identificeren met anderen begint al op een hele jonge leeftijd. Je kunt net zoals je vader of moeder willen zijn. Dat zijn vaak de eerste helden in je leven. Op een gegeven moment ga je naar school en wil je misschien net zoals je leraar zijn. En in je pubertijd identificeer je je met een sporter of een artiest. Je blijft je identificeren.

Uiteindelijk kom je erachter dat je je voor een deel kunt identificeren met jouw idool, maar je voelt ook dat je meer bent. Wie is dat, dat “meer” dan je idool? Dit ontdek je wanneer je weer terug gaat naar: Wie ben ik niet? Als je voor jezelf hebt bepaald wie je niet bent, wat blijft er dan over? Vaak is dat een hele pure vorm van je-Zelf waar je nooit concessies aan wil en kan doen.

Wat is jouw fundament?

Ga eens op zoek naar de momenten in je leven dat je succesvol was. Op welke momenten voelde jij je het gelukkigst en zat je in een flow? Wat waren de momenten dat alles naar tevredenheid liep en dat de dingen vanzelf gingen? Wat deed je? Wat dacht je? Waar was je mee verbonden? Dat zijn je succesfactoren. Je oerwaarden. Wat er ook gebeurt in je leven, deze waarden ga je nooit loslaten. Dat is je fundament.

Het mantra van Albert is: “Er is altijd een weg.” Hoe moeilijk of ingewikkeld een situatie ook is, hij weet zich altijd weer open te stellen om inspiratie toe te laten, zodat er hoe dan ook een antwoord komt.

Voor hem voelt dat als eigenwaarde. Een uniek talent. Je oerwaarden hoeven er niet veel te zijn, als er maar iets is waar je steeds weer op terug kunt vallen dat iets te maken heeft met jezelf. Uiteindelijk kun je altijd vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?"

Alleen jij kunt je eigenwaarde verhogen

Je bent zelf de enige die je eigenwaarde kan verhogen. Iemand anders kan dat niet voor jou. Toch zoeken mensen het vaak extern. Misschien voel je je nog niet helemaal goed genoeg op een bepaald gebied. Misschien voel je je niet geliefd genoeg. Of je vergelijkt jezelf met iemand anders die iets heeft wat jij niet hebt. Dat zijn allemaal dingen die jouw eigenwaarde omlaag halen. Meestal is het omdat je je vergelijkt met iemand anders of een gefantaseerd ideaalbeeld van wat je zou willen zijn.

Als je denkt: ik ben niet knap genoeg. Dan heb je ergens het idee dat iemand anders tegen jou moet zeggen dat je wel knap bent. Maar zodra dat gebeurt, heeft het geen enkele vorm van impact op jou. Al zijn er 100 mensen die het zeggen. Het verandert niets. Je moet het tegen jezelf kunnen zeggen. En je moet het durven geloven.

Hetzelfde werkt met je niet geliefd genoeg voelen of je niet intelligent genoeg voelen. Of het idee hebben dat je niet succesvol genoeg bent. Meestal komt het uit iets wat je vroeger hebt meegemaakt. Je hebt misschien altijd het idee gehad dat je nog niet goed genoeg was. Je blijft maar werken en successen verzamelen en ophopen, in de hoop dat op een gegeven moment iemand bij je aanbelt en zegt: nu ben je er. Nu ben je goed genoeg.

Misschien heeft het wel met je ouders te maken. Je wacht op een moment waarop je ouders zeggen: “Nu is het goed genoeg. Nu zijn we trots op je.” Maar ook als dat daadwerkelijk gebeurt, zal het niets oplossen. Het moet uit jezelf komen.

Het gaat niet om ‘het’, maar om ‘ik’

We waren ooit samen op vakantie in Cannes voor een business brainstorm. De eerste vraag die gesteld werd, was: “Wat heeft er de afgelopen maanden goed voor je gewerkt?” Toen Tonny een aantal successen opsomde voor zichzelf, zei hij op een gegeven moment: “Op een gegeven moment moet je ook tegen jezelf durven zeggen dat het goed genoeg is.”

Albert sprak hem daarop aan. Als je het over ‘je’ hebt in plaats van ‘ik’, dan is het nog te angstig voor je. Als je in de derde persoon gaat praten, durf je het nog niet toe te laten. Het gaat er niet over dat ‘het’ goed genoeg is, maar dat je zelf goed genoeg bent.

Het lijkt om een heel klein woordje te gaan. Maar als je het een paar keer herhaalt – niet ‘het’ is goed genoeg, maar ‘ik’ ben goed genoeg – dan voel je het verschil tussen de woorden ‘het’ en ‘ik’. ‘Het’ gaat over alles wat je bouwt, doet of wordt. Je gebruikt ‘het’ om je ‘ik’ ertoe te laten doen. Het gaat niet om ‘het’, maar om ‘ik’.

Je eigenwaarde verhogen door je te verwonderen

Als je je afvraagt hoe je jouw eigenwaarde kunt verhogen, houdt dat in dat je nog niet tevreden bent met wat er nu is. Je kunt gelukkiger worden met jezelf door een ‘attitude of gratitude’ te creëren. Realiseer je eens wat er nu allemaal al wél is. Verwondering is een van de mooiste kwaliteiten die je voor jezelf kunt hebben.

Laatst had Albert iemand aan de telefoon die ongelukkig was en veel relatiestress had. Diegene had een heel laag zelfbeeld op het gebied van relaties en liefde. Als hij een complimentje of een leuk berichtje kreeg, voelde hij zich gelukkig. Zodra dat compliment wegbleef, voelde hij zich wanhopig en afgewezen.

Wat kun je doen om je beter over jezelf te voelen? Het klinkt een beetje soft, maar je moet liefde hebben voor jezelf. Daar kun je een hele simpele oefening voor doen. Kijk eens naar je rechterhand en beweeg je vingers eens. Kun je gefascineerd zijn als je je verplaatst naar wat er gebeurt in je lichaam? Al die duizendtriljoen cellen die samenwerken om die beweging te kunnen maken? En denk eens na over het feit dat je überhaupt leeft op deze planeet.

Wanneer je aandacht in je hoofd blijft hangen, ga je piekeren. Door je aandacht op je lichaam en de wereld om je heen te richten, maakt dat piekeren plaats voor verwondering. In plaats van naar je hand kijken, kun je ook naar buiten gaan om de natuur te bewonderen. Of kijk eens naar een heldere sterrenhemel en ga mee in het heelal met miljarden melkwegstelsels. Daar kun je helemaal in verdwijnen.

Als je je eigenwaarde wilt verhogen, ben je al uit de verwondering gestapt. Dan ben je vergeten dat je een wonder bent. Leer om jezelf weer verwonderen. Over alles wat er in het dagelijks leven gebeurt. Het allerergste wat je kan overkomen, is dat je het leven vanzelfsprekend gaat vinden. Dat je het normaal vindt dat allebei je ogen en oren functioneren. Totdat je er problemen mee krijgt.

Kijk eens naar wat er allemaal wél is in plaats van wat er nog niet is. Dat is een hele mooie manier om je eigenwaarde te verhogen. Jouw waarde wordt bepaald door perceptie. Hoe meer jij aan waarde tot je kunt nemen, hoe groter jouw plek wordt op deze aarde. Verwonderen doet je enorm groeien, op alle gebieden in je leven.

Je kunt je eigenwaarde vergroten op allerlei manieren. Een mooie manier is om na te gaan hoe je met feedback omgaat. En of je dat wat je in je leven terug krijgt van anderen positief of negatief bekijkt. Want, als je alles wat je terug krijgt van andere mensen als cadeautjes ziet, dan ben en je echt bezig met eigenwaarde vergroten.

Eigenwaarde vergroten door feedback als cadeautjes te zien

Soms is de verpakking niet zo mooi, maar de inhoud geeft je altijd iets om naar te kijken, om op voort te borduren. Voor mij betekent feedback dan ook ‘feet forward’, de voeten vooruit.

Ik leg je in dit artikel graag uit waarom ik dit zo belangrijk vind als je het hebt over meer zelfvertrouwen creëren. Bekijk hieronder mijn eigenwaarde vergroten tips:

9 tips om je eigenwaarde te vergroten

Hieronder volgen 9 tips om je eigenwaarde te vergroten. Veel kijk- en leesplezier! Mocht je nog iets willen weten, dan is het altijd mogelijk om via mijn persoonlijke gegevens hieronder contact met mij op te nemen.

Jezelf zijn zonder angsten schept meer zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen kan lijken alsof het wordt toegeschreven aan een gebrek aan vaardigheden of kennis, maar in alle eerlijkheid heeft het daar niets mee te maken. Je realiteit bestaat uit je overtuigingen.

Je gelooft jezelf niet als een zelfverzekerde persoon, dus dit is je creatie. Dit valt in het rijk van “Ik heb geen controle over hoe mensen naar me kijken”. Dit is iets dat onderdeel wordt van ons waarheids- en geloofssysteem.

Maar het is niet waar, sterker nog, het is iets dat je doet voelen, dus je weet dat het niet in overeenstemming is met wie je werkelijk bent. De vraag die je moet stellen is:

“Waarom ben ik zo bang voor wat mensen van me zullen denken?”

Wees gewoon jezelf

Wees niet bang om af te komen als eigenwijs of iets niet te weten, maak je in feite geen zorgen over wat iemand denkt. Probeer niemand te imponeren en wees gewoon jezelf. Word zelfverzekerd over wie je bent, wat iemand ook denkt.

Het gebrek aan zelfvertrouwen gaat terug naar de gedachte dat je onvolmaakt bent. Onze waarden zijn anders en veranderen voortdurend, het is onmogelijk om te proberen te voldoen aan elke verwachting die aan jou wordt gepresenteerd.

Het is veel gemakkelijker voor je om gewoon jezelf te zijn, ook al lijkt het niet mogelijk. Dit betekent niet dat je andere mensen en hun reacties op je totaal moet negeren, maar neem het niet persoonlijk op. Bepaal of je de gewenste resultaten behaalt en let op je focus.

Kijk goed naar hoe je je voelt over je acties. Als je enige tijd spendeert om jezelf ervan te overtuigen dat je het goede doet, kijk dan echt naar je acties en of ze in overeenstemming zijn met je eigen waarden. Dit kan verwarrend zijn als je je mening uitsluitend baseert op hoe mensen op je reageren en als je hun reactie gebruikt als een gids voor je eigen gevoelens.

Van jezelf houden

Ik raad aan om in jezelf te kijken en de perfectie te vinden die je belichaamt. Houd echt van jezelf en je zult weten hoe je ware liefde kunt herkennen. Liefde is onvoorwaardelijk en je moet eerlijk zijn over wie je bent en wat je gelooft. Jouw eigenwaarde wordt gauw vergroot!

Gevoelens van eigenwaarde

Ik heb gemerkt dat in de meeste relaties de instorting die zal plaatsvinden, veel te maken heeft met gevoelens van eigenwaarde. Deze gevoelens van eigenwaarde zijn voor het grootste deel negatief en werpen vreselijke behoeften aan een persoon.

Deze behoeften hebben veel te maken met angsten die zich gedurende ons leven hebben ontwikkeld. Ze vormen een gedeeltelijke basis van leugens waarin we leven om de negativiteit waarmee we ons omringen te rechtvaardigen. Het zijn deze leugens die allerlei relaties verpesten.

Angst om alleen te zijn

Een van de grootste angsten die we hebben is om alleen te zijn en we zullen doen wat nodig is om niet meer alleen te zijn, inclusief jezelf en anderen vertellen dat je van hen houdt.

Je zult weten dat je liegt als je onterecht zegt “Ik hou van jou” en je verwacht het terug te horen. Als je het niet hoort, zal je hierdoor een beetje boos worden. De meest waarheidsgetrouwe verklaring zou zijn:

“Ik zeg dat ik van je hou omdat ik niet van mezelf houd en daarom moet ik het jou horen zeggen, zodat ik me geliefd en veilig kan voelen”

Stel geen voorwaarden of verwachtingen

Liefde is onvoorwaardelijk, dat betekent dat je geen verwachtingen, beperkingen of voorwaarden stelt over waarom je van iemand houdt. Die persoon zou niets hoeven te doen om liefde aan je te tonen, als je van hen houdt om wie ze zijn, dan inspireer je ze om zichzelf te zijn. Wees gewoon jezelf, houd onvoorwaardelijk van jezelf en geef onvoorwaardelijke liefde.

Doe dingen die je gelukkig maken

Doe dingen die in lijn zijn met je geluk. Dingen doen omdat ze je gelukkig maken zal je zelfvertrouwen een boost geven. 

Als iemand op een positieve manier reageert, zal je je meteen gelukkiger voelen met meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Doe gelijk wat, zolang het je maar gelukkig maakt en het jou niet afhankelijk maakt van anderen om je gelukkig te maken.

Wanneer je je leven leidt en zoveel moeite doet om mensen te behagen en te voldoen aan elke vorm van verwachting die voor je ligt, zal het je een weg van wrok en waardeloosheid brengen. Dus, ga erop uit, heb plezier en doe alle dingen die je laten lachen.

Geef liefde, doe dingen omdat ze je gelukkig maken, ongeacht of iemand je zal opmerken of goedkeuren. Ga gewoon naar buiten en deel die schoonheid als dat je gelukkig maakt. Je moet bereid zijn om genoeg van jezelf te houden om te vragen wat je wilt.

Vragen stellen is belangrijk

Blijf vragen stellen. Toen ik veertien jaar was, heb ik veel vragen gesteld en onze zoon Mees doet dit nog steeds volop. Dat doen we allemaal en laat ik je jaren later vertellen dat ik nog steeds vragen stel.

De vragen zijn sindsdien een beetje veranderd, maar ze hebben me op weg geholpen naar een fantastisch leven. Bij het zoeken naar antwoorden heb ik diepgaand onderzoek gedaan naar alle religies, wetenschap, filosofie, psychologie, het occulte, mythologie, geschiedenis, en noem maar op.

Ik kan je één ding zeggen, de vragen houden nooit op, zoals ze ook niet zouden moeten ophouden, omdat we voortdurend evolueren naar de volgende fase van wie we zijn. Dit is een goede zaak, want als we niet langer evolueren, worden onze hersenen niet voldoende geprikkeld.

Op zoek naar je eigen antwoorden

De waarheid is dat je je eigen antwoorden moet vinden en dat zul je ook doen. Als ik je enig advies kan geven, is het dit. Leef nu, de enige beperkingen die we ervaren in ons leven zijn zelf opgelegd, zoals bijvoorbeeld onze angsten: angst om iemand teleur te stellen, angst voor wat mensen zullen denken, angst voor afwijzing, angst om de verkeerde keuze te maken, angst dat je gewoon niet goed genoeg bent, enzovoort.

Leef gewoon zonder angst, in het moment met zoveel liefde, moed, vastberadenheid en passie dat eventuele wegversperringen op je weg gemakkelijk te hanteren zullen zijn. wedden dat jouw eigenwaarde zal verbeteren!