Kenmerken van stress die veel voorkomen
Kenmerken van stress, hoe herken je ze? Stress behoort steeds meer tot het leven van vandaag de dag. Toch moet je stress niet onderschatten. Langdurig blootgesteld staan aan stress kan behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hoewel ieder persoon anders is en iedereen anders omgaat met stress zijn er vaak wel dezelfde kenmerken waar te nemen. Lees hieronder wat de meest voorkomende kenmerken bij stress zijn.
Opgejaagd gevoel is één van de kenmerken van stress
Mensen die last hebben van stress voelen zich opgejaagd en kunnen zich slecht ontspannen. Ze hebben het gevoel altijd iets te moeten en zelfs als ze dat niet hoeven komen ze niet tot rust. De beste manier om hier vanaf te komen is door een wandeling te maken en het hoofd even helemaal leeg te maken. Ook een boek lezen of in bad gaan werkt ontspannend en stressverlagend.
Neerslachtig gevoel
Een naarslachtig gevoel is éénv an de kenmerken van stress. Mensen die zich niet goed kunnen ontspannen en continu aan het malen zijn krijgen al snel last van een neerslachtig gevoel. Alles is teveel en je ziet even door de bomen het bos niet meer. Het is dan juist zaak om leuke dingen te gaan doen zodat je niet verstrikt in een neerwaartse spiraal.
Een neerslachtig gevoel is een van de mentale kenmerken van stress. Er zijn ook een groot aan fysieke kenmerken van stress:
Vermoeidheid
Als je in een stressvolle periode zit dan gaat slapen vaak slechter dan anders. Je ligt te malen in je bed en ziet de uren voorbij tikken op je wekker. Dit uit zich in een hevige vermoeidheid, een van de belangrijkste kenmerken van stress. Ook heb je minder energie omdat je door de stress je energie op een verkeerde manier verbruikt. Probeer toch een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen, door de vermoeidheid worden alle stressgerelateerde klachten alleen maar erger.
Hartkloppingen
Omdat het lichaam meer adrenaline aanmaakt door de stress kun je last krijgen van hartkloppingen. Het hart gaat sneller kloppen dan het normaal doet en daardoor word je je er meer bewust van. Dit is makkelijk aan te pakken door ademhalingsoefeningen.
Huiduitslag
Doordat het lichaam meer cortisol en histamine aanmaakt kun je last krijgen van huiduitslag bij stress. Zo kunnen er rode vlekken, pukkels en zelfs pigmentvlekjes op je huid verschijnen. Ook huidaandoeningen waar je al last van hebt kunnen erger worden door de stress, zoals eczeem of herpes. Drink voldoende water en gebruik crèmes met aloë-vera en kamille, deze stoffen werken verzachtend voor de huid.
Hoge bloeddruk
Doordat het lichaam meer adrenaline aanmaakt tijdens stress heeft dit een hogere bloeddruk tot gevolg. Hoge bloeddruk kan ernstige blijvende gevolgen hebben op de gezondheid en het is daarom belangrijk om de bloeddruk zo snel mogelijk weer lager te krijgen. Dit kun je onder andere bereiken door minder zout te eten en te stoppen met roken.
Hoofdpijn
Omdat het hoofd overuren draait in perioden van stress lijdt dit begrijpelijkerwijs tot hoofdpijn. Meestal is het een vorm van spanningshoofdpijn maar in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot aanvallen van migraine. Ook kan de hoofdpijn veroorzaakt worden door een verkeerde houding. Als mensen gespannen zijn verkrampen ze vaak de nek en schouders wat weer lijdt tot hoofdpijn. Probeer daarom, vooral als je een kantoorbaan hebt, regelmatig te bewegen.
Haaruitval
Stresshormonen hebben een negatieve uitwerking op de haarzakjes wat tot haaruitval kan leiden. Voor veel mensen is dit een gênant probleem. Het goede nieuws is dat deze vorm van haaruitval altijd omkeerbaar is en niet blijvend. Zodra de stress verdwijnt zal de haaruitval ook stoppen.
Buikpijn
Stress kan ook zijn uitwerking hebben op je maag en darmen waardoor je erge buikpijn kunt krijgen. Dit uit zich meestal in spijsverteringsproblemen als diaree en overgeven of juist weinig eetlust. Probeer juist regelmatig te blijven eten en vermijdt vette producten. Eet voldoende groente en fruit.
Wil je stressklachten voorkomen of verhelpen?
Herken jij meerdere kenmerken van stress? Raadpleeg dan een arts. Maar je kunt zelf ook veel doen door het verhogen van je mentale en fysieke veerkracht.