Hoge bloeddruk door stress? Kom in actie, verminder je stress!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
11/22/2017
2 min

Hoge bloeddruk door stress? 5 tips om stress te verminderen!

11/22/2017
2 min

Last van een hoge bloeddruk door stress?

Een hoge bloeddruk door stress kan ontstaan als je langdurig onder hoge spanning staat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hoofdpijn en slapeloosheid door stress, merk je een hoge bloeddruk vaak niet direct op. Daarom is het goed op je bloeddruk in de gaten te houden als je veel lichamelijke en psychische druk ervaar. Want, op de lange termijn kan het schade aanrichten aan je organen en bloedvaten. Dus, wees alert. Hieronder 6 remedies om je hoge bloeddruk te verlagen.

1. Kom in beweging tegen een hoge bloeddruk door stress

Regelmatig bewegen is supergezond, onder andere voor je hart en bloedvaten. Dat onderstrepen talloze onderzoeken. Maar, lichamelijk actief zijn is ook een prima middel om stress te reduceren. 

Want, span je je matig tot intensief voor minimaal 30 minuten gedurende 5 dagen per week in? Dan produceert je lichaam automatisch antistresshormonen waaronder endorfines. Het fijne van die hormonen, ook wel geluksstofjes genoemd, is dat ze je ook nog een prettig gevoel geven. 

Dus, heb je een hoge bloeddruk door stress? Kom in beweging. Zelfs dagelijks een flinke wandeling maken van 30 minuten, naar je werk fietsen, alleen nog maar de trap nemen of je huis flink schrobben helpt je bloeddruk omlaag te brengen.

2. Zorg voor voldoende nachtrust

Kenmerkend voor een hoge bloeddruk door stress is te weinig nachtrust. Slaap je stelselmatig elke dag een paar uurtjes te weinig? Dan krijgt je lichaam veel te weinig rust, bouwt de stress zich langzaam op en daarmee mogelijk ook je bloeddruk. Wees dat voor. Zorg dat je elke nacht tussen de 7 en 8 uur slaapt. Je doet je lichaam en geest er een groot plezier mee. Want, zo zorg je ervoor dat alle spanningen, indrukken, emoties en dergelijke van de dag rustig worden verwerkt. Bijkomend voordeel is dat je uitgerust opstaat en met nieuwe energie de dag tegemoet kunt treden.

3. Houd je gewicht op peil

Heb je een hoge bloeddruk door stress? Let dan zeker op je gewicht. Want, in stressvolle tijden is de neiging om door drukte maaltijden over te slaan of je heil te zoeken in fastfood of ander gemaksvoedsel vaak groot. 

Vooral ook, omdat dat eten je misschien een snelle energieboost geeft. Dat is ook zo, maar het effect is van korte duur. Weldra zorgen de suikers en koolhydraten ervoor dat je je loom en lui gaat voelen. Bovendien zijn je hart en bloedvaten minder blij met dat eten. Je aders slibben er langzaam van dicht. 

Dus ben je gestresst? Zorg dat je ook op die momenten gezond en regelmatig eet en vermijd alcohol en nicotine, want ook die middelen zijn slecht voor je bloeddruk.

4. Pak je stress aan

Continu last van stress hebben, kan een hoge bloeddruk in de hand werken. Loop je steeds op je tenen? Voel je je doorlopend geïrriteerd. Ben je boos om van alles en nog wat? Ga dan bij jezelf te rade waardoor dat komt. 

Is bijvoorbeeld de werkdruk te hoog? Loopt je relatie niet lekker? Heb je financiële zorgen? Kortom, pak de oorzaken van je stress aan en houd je bloeddruk gezond. Bespreek je ergernissen, angsten en andere emoties. Met je partner, collega’s, vrienden of zoek contact met een vertrouwenspersoon

Doe het, want langdurig stress ervaren ondermijnt uiteindelijk ook je immuunsysteem, de gezondheid van je organen en ook je bloeddruk.

5. Zorg voor plezier en ontspanning

Een veelgehoorde uitspraak is: de boog kan niet altijd gespannen zijn. En inderdaad. Wil je je hoge bloeddruk door stress de baas worden en blijven? Zorg dan voor plezier en ontspanning. Maak je hoofd leeg en zorg voor rust. 

Reserveer bijvoorbeeld wekelijks een aantal uren voor jezelf. Ook als je agenda druk, druk, druk schreeuwt. Onderneem leuke en ontspannende activiteiten. Van naar je favoriete muziek luisteren, een massage nemen, wandelen met je gezin, een museum bezoeken tot sleutelen aan je auto. 

Ook yoga- en mindfulness-oefeningen kunnen je helpen die hoge bloeddruk door stress te verminderen. Neem de proef op de som en probeer het eens! Het zijn zeer beproefde methodes om heerlijk te ontspannen.

Reacties