Mindfulness
Redactie
Mindfulness
03/18/2021
4 min

Mindful wandelen: 4 handige oefeningen (+ video)

03/18/2021
4 min

Mindful wandelen is iets wat steeds bekender aan het worden is. Het is niet iets ´zweverigs´ of ontastbaar. Iedereen kan het. Elke dag weer. Bekijk mijn artikel en ontdek of mindful wandelen ook iets voor jou is:

Mindful wandelen – inhoudsopgave:

Wellicht ervaar je regelmatig dat wanneer je wandelt, je tot rust komt, je spanning vermindert en je weer nieuwe energie voelt stromen. Dat is het mooie aan wandelen, het werkt namelijk stress verlagend. Wanneer je bezig bent met mindfulness kun je ook mindful wandelen. Hiermee zorg je dat je helemaal hier en in het nu bent. Klinkt heerlijk toch?

Voordat ik start met mijn artikel, wil ik je eerst een steengoed boek aanraden. Dit boek is zeer recent geschreven en heeft natuurlijk de logische titel: Mindful wandelen – bestemmingen voor moderne pelgrims. Geschreven door Clare Gogerty. Het boek is voor het eerst verschenen in april 2021 en te bestellen via bol.com. Een aanrader!

Mindful wandelen

Starten met mindful wandelen? Ontdek dan dit boek via bol.com

Mindful wandelen

Wandelen is goed voor je. Wandelen verhoogt je concentratie, energie, creativiteit en geluksgevoel. Het verbetert je geheugen en na een wandeling kun je betere beslissingen nemen.

Met een dagelijkse actieve wandeling van 10 minuten merk je vaak al verschil. Nog mooier is het mindful wandelen. Hierbij richt jij je bewuste aandacht op het hier en het nu tijdens het wandelen.

Dus weg met de afdwalende gedachten en het piekeren tijdens het wandelen. Wie wil dat nu niet? Met een aantal gerichte mindful wandelen oefeningen richt je je geest op het heden. Hierdoor vind je direct ontspanning, meer innerlijke rust en je ervaart een emotionele balans.

4 Mindful wandelen Oefeningen

1. Richt je aandacht op je ademhaling

Observeer tijdens het wandelen je ademhaling. Adem je met je buik of met je borst? Wees je van moment tot moment bewust van een hele inademing en van een hele uitademing. Observeer hoe de inademing overgaat in de uitademing… En merk op hoe de uitademing gaat… En wat er na de uitademing gebeurt. Maar laat gewoon de ademhaling haar gang gaan.

Je hoeft er niets aan te veranderen. Onze geest is meestal vrij actief en is niet gewend een tijdje bewust op één ding gericht te zijn. Het is dan ook heel normaal dat regelmatig je aandacht afdwaalt. Er is ook geen goed of fout.

“Als je merkt dat je afgeleid bent, kijk dan eens naar de gedachte die je had en laat de gedachte los. Breng je aandacht rustig weer terug bij de oefening”

2. Richt je aandacht op het voelen van je lichaam

Wanneer je je geconcentreerd hebt op je ademhaling verleg je de focus naar andere delen van je lichaam. Voel je voeten op de grond. Ervaar hoe ze zich afwikkelen. Let op je benen en voel je beenspieren bewegen.

Richt je vervolgens op je billen, buik en armen. Wat doe je met je armen? Hangen ze ontspannen naast je lichaam of zit er spanning in? Voel hoe je hele lichaam zich beweegt.

Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor alles wat je doet met behulp van je complexe en kostbare lichaam.

En ook nu weer: als je merkt dat je afgeleid bent, kijk dan eens naar de gedachte die je had en laat de gedachte los. Breng je aandacht rustig weer terug bij de oefening (doe dit steeds bij alle oefeningen). Vraag ook niet het uiterste van jezelf.

“Start klein. Onthoud één ding – elke grote reis begint met een eerste kleine stap”

3. Richt je aandacht op wat je ziet

Neem één object en focus je hierop. Het object kan bijvoorbeeld een plant, een dier, wolken of een boom zijn. Bekijk het object intensief. Niet staren terwijl je gedachten ergens anders zijn, maar merk het echt op.

Wat zie je? Welke kleur heeft het? Loop je voorbij het object focus je dan op een volgende.

4. Richt je aandacht op wat je hoort

Dit is de laatste gratis oefeningen voor mindful wandelen. Luister intensief. Je zult merken dat je veel meer hoort nu je je aandacht erop vestigt. Hoor je verkeersgeluiden? Vogels? Bewegende bomen? De zachte wind? Het ruisen of kraken van je kleding? Je voetstappen?

Deze oefeningen zijn niet moeilijk en makkelijk toe te passen tijdens een wandeling. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks 10 minuten wandelt en een aantal oefeningen toepast, geeft dit al ruimte in je hoofd en een verfrissende geest, waardoor je meer rust ervaart.

Mindful wandelen

Mindful wandelen tijdens een vakantie

Hou je van wandelen? Of heb je het wandelen opgepakt en ervaar je met de oefeningen van mindful wandelen, meer ontspanning en innerlijke rust?

Wellicht is het dan ook iets voor jou om een vakantie uit te zoeken, waar je ook heerlijk mindful kunt wandelen. Je hoeft natuurlijk niet alle dagen in je vakantie verplicht te gaan wandelen.

Dan leef je namelijk naar een “verplichte vakantie” toe. Dat brengt stress en “moeten” met zich mee en dat wil je nu juist niet. Kijk bijvoorbeeld bij het boeken van je vakantie naar een gebied waar je interesse ligt en waar tevens goede mogelijkheden zijn om te wandelen.

Wat doen wandelen nog meer voor je? (video)

Zelf wandel ik minimaal 4 dagen in de week en vaak meer dan 60 minuten. Heerlijk om te doen en na een aantal keren wordt het een patroon waar je niet meer van af wil wijken. Ik mis het zelfs wanneer ik het lange tijd niet kan doen…

Wandelen heeft nog veel meer positieve eigenschappen. Ook je zelfvertrouwen, zelfbeeld en eigenwaarde worden op den duur vergroot. Ik houd van mindful wandelen, maar dit wissel ik wel af met podcasts luisteren. Bekijk mijn video:

Mindful wandelen in Nederland

Ik heb zelf laatst een weekendje Zeeland geboekt. Een korte vakantie met vrienden op Zuid- Beveland. Ik vond dit een ideale vakantiebestemming, omdat er voor alle interesses wel iets is. Zo zijn we een middagje wezen winkelen in Goes, hebben we genoten op een terrasje en heerlijk gegeten in een restaurant.

Een aantal vrienden zijn in de ochtend gaan mountainbiken en ik ben gaan wandelen in Yerseke. Om precies te zijn in natuurgebied Yerseke moer. Een heel fijn gebied om mindful te wandelen.

Gerelateerde artikelen:

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al bekeken?

Reacties