Wat is werkgeluk? En hoe belangrijk is het?

Wat is werkgeluk? En hoe belangrijk is het?

Tijdens de pandemie zagen we dat veel mensen zich zijn gaan afvragen of ze wel op hun plek zitten qua werk. Werkgeluk lijkt een belangrijkere rol te spelen dan ooit tevoren. Maar wat is werkgeluk precies en hoe belangrijk is het?

In de coronatijd zijn meer mensen gaan nadenken over hun werkgeluk, maar de vraag was ook daarvoor al relevant. Albert werkte regelmatig samen met een hoogleraar op het gebied van werkgeluk. Hij legde een direct verband tussen het ontbreken van werkgeluk en het krijgen van een burn-out.

Als er geen werkgeluk aanwezig is, dan is het risico dat je in een burn-out terecht komt bijzonder groot. Werkgeluk gaat voor een deel over plezier. Het heeft ook te maken met betrokkenheid bij het werk dat je doet. Je hebt een bepaalde verbondenheid met je werk nodig. Dat zijn min of meer de pijlers die aanwezig moeten zijn om werkgeluk te ervaren.

Werkgeluk is iets anders dan werkplezier. Werkplezier gaat erover dat je tevreden bent met de dingen die je doet. Misschien voel je je comfortabel in je baan, maar ben je er ook echt gelukkig?

Moet je altijd gelukkig zijn?

Doordat Albert in zijn vak als psycholoog veel mensen met een depressie tegenkwam, is hij gefascineerd geraakt door geluk. Bij mensen die depressief zijn, ontbreekt gedurende een langere periode het geluk in het leven.

Tegenwoordig wordt geluk heel sterk gepromoot in de media. Je krijgt het gevoel dat je altijd gelukkig moet zijn. Vooral op social media. Je krijgt het gevoel dat je een sukkel bent als je je niet de hele dag door gelukkig voelt. Maar dat gaat nu eenmaal niet.

Het gaat in de media vaak over de maakbaarheid van geluk. Dat geldt in je privéleven, maar ook op je werk. Maar hoeveel invloed heb je daar nu werkelijk op? Een van de belangrijkste pijlers van werkgeluk is de bevlogenheid die je voelt met je werk. Maar waar haal je die vandaan? En hoe verbonden voel je je met andere medewerkers? Je kunt het niet altijd zomaar veranderen.

Waarom werkgeluk belangrijker is geworden door corona

Er is wel degelijk een reden dat mensen zich tijdens de corona pandemie bewuster worden van hun werkgeluk. De schil die eromheen zat, waardoor je niet in de gaten had dat je niet zo gelukkig was met je werk, is een beetje weggevallen. Misschien ging je wel elke dag naar kantoor en was elke dag een feestje omdat je je zo verbonden voelde met je collega’s. Misschien vond je je werk zelf in de kern niet zo leuk, maar had je dat niet in de gaten doordat de randvoorwaarden wél heel leuk waren.

Nu zoveel mensen dit jaar vanuit huis moesten werken, werden ze alleen nog maar geconfronteerd met het feitelijke werk dat elke dag doorgaat. Er zit geen natuurlijke onderbreking meer in. Daarom zijn veel mensen gaan twijfelen.

Dat alles wordt versterkt door social media. Op social media word je de hele dag door geconfronteerd met ideaalplaatjes van andere mensen. Je hebt constant het idee dat andere mensen veel mooier zijn dan jij. Dat andere mensen veel gelukkiger zijn dan jij. Ze zijn veel rijker, veel vrijer.

Maar je ziet slechts een klein stukje van andermans leven. Van je eigen leven zie je het hele plaatje. Hoe je in je joggingbroek op de bank dingen zit te doen die je niet zo leuk vindt.

Het thuiswerken is ergens heel gevaarlijk. Het kan zorgen voor vereenzaming, stress en burn-out. Maar het kan ook een zegen zijn. Je komt veel dichter bij jezelf te staan. Je gaat nadenken over wat je nu écht wilt. Wat je belangrijk vindt in je leven.

De drie pijlers van geluk

Veel mensen ontlenen werkplezier aan externe dingen. Het kantoor, de salarisverhoging, de bonus, het vakantiegeld. Het probleem is dat deze dingen heel snel wennen. Werkplezier kun je niet kopen.

Het plezier dat je ervaart na een salarisverhoging of bonus is maar van korte duur. Binnen drie weken ben je eraan gewend. Daarbij is deze vorm van werkplezier iets totaal anders dan werkgeluk.

Voor zijn boek over geluk (Gelukt) deed Albert onderzoek naar een aantal geluksprofessoren in de wereld. Hij ontdekte dat er in feite drie dingen zijn die bepalen of je gelukkig bent of niet:

Deze pijlers gelden zowel voor je privéleven als je werkgeluk.

Dankbaarheid

Kun je dankbaar zijn voor datgene dat je hebt? Als mensen een nieuwe baan hebben zijn ze dolenthousiast en schreeuwen ze het van de daken. Langzaam ebt die dankbaarheid weg. En twee jaar later staan ze op het malieveld om te protesteren tegen betere arbeidsvoorwaarden.

Best gek, want ze hebben zelf op die baan gesolliciteerd en waren eerst nog zo enthousiast dat ze de baan kregen. Niemand verplicht jou om in dienst te blijven. Als je het niets vindt, kun je altijd weg gaan. Als iedereen dat zou doen, zou zo’n bedrijf niet meer bestaan.

Je ziet wel dat er een shift gaande is. De welvaart, vrijheid en maakbaarheid van het leven gaan omhoog. De huidige generatie voelt veel meer dan ooit tevoren dat alles mogelijk is. Voor veel mensen is de corona pandemie de eerste globale tegenslag. Ze merken voor het eerst dat er een beperking op hun vrijheid ligt.

Vroeger moest je nog je best doen om ergens te solliciteren en een baan te bemachtigen. Het bedrijf was als het ware de baas over je. Nu is dat heel anders geworden. Als Tonny merkt dat een sollicitant heel goed is, wil hij moeite doen om de sollicitant binnen te halen. Want anders gaat diegene misschien wel bij de concurrentie werken.

Het grootste deel van je wakkere uren spendeer je op het werk. Je ziet je collega’s meer dan je eigen partner. Het is zonde als je de dag uitzit en dat je leven pas ‘s avonds of in het weekend begint.

Acceptatie

Acceptatie klikt heel mooi, maar ook heel zwaar en groot. Hoe doe je dat, iets accepteren? Het begint met je realiseren dat de situatie waar je nu bent het resultaat is van alle keuzes die je hebt gemaakt. Inclusief de baan die je gekozen hebt. Dat moet je accepteren.

Sommige mensen kiezen ervoor hun baan te accepteren, zonder dat ze hun werk echt leuk vinden. Ze voelen verantwoordelijkheid om voor hun gezin te zorgen. Dat vinden ze belangrijker dan de vrijheid die moeten opofferen om geld te verdienen. Je tilt het naar een hoger doel en maakt jezelf ondergeschikt. Als je dat kunt accepteren is dat heel krachtig. Op die manier kun je ook geluk halen uit een baan die je misschien minder leuk vindt.

Albert las een keer een verhaal van iemand die op de Golden Gate Bridge in een tolhuisje werkt. Het klinkt als de saaiste baan ooit. Je zit alleen in een klein hokje en moet geld ophalen. Er komen dagelijks duizenden auto’s voorbij. Maar de man in het tolhuisje accepteerde zijn baan. Door iedere automobilist te begroeten met een glimlach, hoopte hij ze een prettigere dag te bezorgen. Op die manier had hij het gevoel op zijn eigen manier een bijdrage te kunnen leveren.

Vertrouwen

Heb het vertrouwen dat er altijd voor