Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
02/09/2021
4 min

Wat zijn innerlijke energietypes?

02/09/2021
4 min

Wil je weten welke innerlijke energietypes jij kunt hebben? Bekijk dan hieronder mijn voorbeelden van de meest voorkomende innerlijke energietypes.

Mocht je eerste veel meer willen weten over jouw gedachten en gevoelens? Hoe deze nu kunnen ontstaan in jouw hoofd en waarom deze zeer vaak tegengesteld zijn?

Dan raad ik je van harte aan om hier te klikken om alles te weten te komen over gedachten (en waarom deze tegenover elkaar kunnen staan). Veel leer- en leesplezier!

Innerlijke energietypes – inhoudsopgave

Meest voorkomende innerlijke energietypes – kort

De meest voorkomede innerlijke energietypes zal ik eerst hieronder kort en bondig uitleggen. Zodoende kan je bekijken waar je meer over wil weten.

  • De Drammer; die zegt wat u allemaal moet doen
  • De Criticus; die voortdurend kritiek levert op alles wat u doet
  • De Perfectionist; die alles perfect wil hebben
  • De Behager; die wil dat u in de eerste plaats anderen behaagt
  • Het Innerlijke Kind; jouw gevoelige ik

De Drammer

Een sterke drammer zal ons zeker helpen succes te hebben in het leven. Hij kan ons ook migraine, rugpijn, hartaanvallen en een algemeen zwartgallige kijk op het leven bezorgen.

De drammer is een van de eenvoudigste stemmen om te horen. De meesten van ons kunnen op elke moment van de dag of nacht onze oren open zetten voor dit innerlijke energietype dat ons, met zijn zweep in de ene hand en een lijst met onafgemaakte bezigheden in de andere hand, komt opjutten.

`Je hebt de krant nog niet uitgelezen, de bedden zijn nog niet opgemaakt’ enz. De vele uren werk die je wel doet worden niet gewaardeerd. Er is in ieder geval een ding zeker; zodra je een punt van het lijstje hebt kunnen afstrepen, komt er onderaan weer eentje bij.

Let op: hartklachten

De drammer huist in ons allemaal. Men zou misschien kunnen zeggen dat de succesrijke zakenman, die alles goed georganiseerd heeft en die voortdurend op pad is, de sterkste drammer in zich heeft.

Maar er zijn ook bijvoorbeeld huisvrouwen, die de hele dag maar zitten in hun ochtendjas, met stapels afwas te doen en onopgemaakte bedden.

Deze drammers hebben zulke lange lijstjes dat die vrouwen het gewoon maar hebben opgegeven en zijn teruggevallen in een depressieve energie, die iedere poging om iets gedaan te krijgen, beschouwen als zinloos.

Wanneer de drammer het overneemt, dan voel je dat direct. Je wordt gespannen, jouw kaken verharden zich, tanden klemmen op elkaar en we krijgen een misselijk gevoel van paniek in onze maag.

“Een dominerende drammer is de voornaamste karaktertrek van dat type mens dat kwetsbaar is voor hartklachten”

Wordt je drammer de baas?

Onthoud wel dat de drammer niet een negatieve energie is. Dat is geen enkel energiepatroon. Alles hangt of van het gewaarwording niveau en van onze mogelijkheden deze innerlijke energie bewust zelf aan te sturen, zodat we echt kunnen kiezen wat we willen doen.

Wanneer de drammer de baas is, wordt je over de grote wegen van het leven gereden met een zeer hoge snelheid. Voor veel mensen vernietigt hij zeker hun plezier in het leven.

“NB: De drammer, de innerlijke criticus en de perfectionist vormen een gevaarlijk trio wanneer ze ons leven regeren, zoals vaak voorkomt”

Een van de samenwerkingsverbanden tussen de criticus en de drammer bestaat uit: ervoor zorgen dat mensen zich naar voelen omdat ze niet genoeg weten (innerlijke criticus) en ze vervolgens van een werklijstje voorzien waarmee ze zichzelf kunnen verbeteren (drammer).

De Innerlijke Criticus

De criticus is een zeer duidelijk innerlijk energietype.

Ik heb al eerder een mooi artikel geschreven (inclusief video) over de innerlijke criticus. Klik hier als je mijn artikel over hoe jij jouw innerlijke criticus kunt stoppen. Aanrader. Ik zal de video voor het gemak ook hieronder even delen:

Hieronder een aantal kenmerken van deze krachtige energie – de innerlijke criticus:

Dit innerlijke energietype heeft een groot talent voor teamwork en kan prima samenwerken met de beschermer/beheerser, de drammer en de perfectionist.

De innerlijke criticus vindt het heerlijk om alles of te kraken en vooral jouw onvermogen tot iets te laten zien. De criticus heeft er geen behoefte aan zijn macht te verbergen als je ermee in gesprek raakt. Hij schijnt te genieten van de mogelijkheid zijn gedachten en aanpak met een vriendelijke luisteraar te delen.

De Perfectionist

Wanneer de perfectionist samenwerkt met de drammer, wordt er van ons geëist dat we alles perfect doen. Deze combinatie is zeer sterk.

De perfectionist kan echter ook op zichzelf bestaan. Het is echter zeldzaam als de innerlijke criticus niet ook van de partij is.

“Denk er alsjeblieft nogmaals aan dat er altijd een tegengestelde energie aanwezig is, of verstoten is”

Bijvoorbeeld tegenover de perfectionist staat het innerlijke kind dat zeer kwetsbaar is, maar verstoten wordt door de perfectionist. Door eerst de perfectionist aan het woord te laten en daarna het innerlijke kind heeft deze de gelegenheid om mogelijk voor het eerst een rol te krijgen in het leven van de persoon.

Wanneer we ons bewust zijn van de eisen van de perfectionist, zijn we in staat om de keuze te maken hier wel of niet naar te luisteren.

We kunnen de onmogelijkheid inzien van onze pogingen een dergelijke perfectionist te behagen, wiens eisen zo volkomen onrealistisch zijn dat we er nooit aan kunnen beantwoorden, wat we ook doen.

De Behager

Let op, er is niets mis met behagen. De enige vraag, net als bij de andere energiepatronen is: wie behaagt nu werkelijk? Maakt u een bewuste keuze? Of is het behagen een automatisch, onbewust antwoord aan de buitenwereld?

Het gevaar van (te) veel behagen is natuurlijk dat jij jezelf helemaal vergeet. Dat jij jezelf nooit eens op de eerste plek zet en dat je steeds minder jezelf aan het worden bent. Vooral voor overbezorgde moeders kan ik mezelf druk maken.

Het Innerlijke Kind

Werken met het innerlijke kind is een van de belangrijkste en dankbaarste aspecten van Innerlijke Dialoog. Het vereist tevens een zeer grote mate van gevoeligheid. Er zijn drie aspecten van het kind die van bijzonder belang zijn:

  1. Het kwetsbare kind
  2. Het speelse kind
  3. Het magische kind

Het Kwetsbare Kind

Het kwetsbare kind staat voor gevoeligheid en angst. Zijn gevoelens zijn zeer snel gekwetst. Hij leeft meestal in de voortdurende angst verlaten te warden.

Hij is vrijwel altijd bang voor een veelheid aan dingen waar anderen geen enkele weet van hebben. Onthoud dat zich een beschermer/ beheerser – energie kan ontwikkelen om dit kwetsbare kind te beschermen en dat hij het hierdoor begraaft, zodat het niet gekwetst kan worden.

Het Speelse Kind

Het speelse kind kan spelen zoals een kind dat kan. Meestal is hij makkelijker te bereiken dat het kwetsbare kind. Het is namelijk veel waarschijnlijker dat de beschermer/ beheerser spelen toelaat, dan dat hij tranen en pijn toestaat.

Het Magische Kind

Het magische kind is eigenlijk een broer of zus van het speelse kind. Het is het kind met verbeelding en fantasie. Het is voor een deel de oorsprong van onze visie.

Het magische kind heeft het nodig dat de magische kind energie van de begeleider aanwezig is, voordat het zichzelf wil vertonen; want het is nogal verlegen. Verlegenheid kan zelf plaats maken voor schaamte.

Gratis boek ontvangen?

Je hebt veel kunnen lezen en leren over de verschillende innerlijk energietypes. Mocht je veel meer willen weten over wat jouw innerlijk energietypes met jouw zelfvertrouwen kunnen doen? Dan raad ik je aan om hier te klikken en gratis mijn boek over zelfvertrouwen te downloaden.

Reacties