Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
03/31/2020
4 min

Meer zelfvertrouwen door meditatie – 5 handige tips die ook jij kunt toepassen!

03/31/2020
4 min

Je zelfvertrouwen wordt nog al eens ondermijnd. Pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden kunnen er voor zorgen dat jouw vertrouwen in het heden niet altijd even sterk is.

Je bent geen uitzondering, want heel veel mensen hebben hier last van, al komt het bij de een wat meer naar boven als bij de ander. Er is ook echt wel iets aan te doen, als je maar zelf wilt.

De wil is altijd een eerste stap en zodra die er is kun je met een beetje oefening je zelfvertrouwen prima naar een next level tillen. Hieronder vind je een inhoudsopgave en al onze bruikbare tips:

Gelukkiger met meer zelfvertrouwen

Het verliezen van je zelfvertrouwen kan komen doordat je een situatie hebt meegemaakt waarin je veel verdriet en pijn ervaarde. Het verliezen van een baan of geliefde kan zo’n moment zijn.

“Je zou kunnen zeggen waar geen vertrouwen is hebben angst en onzekerheid de overhand”

Je kunt je vast wel voorstellen dat mensen die meer zelfvertrouwen hebben en daardoor minder angst ervaren, veel gelukkiger staan in het leven. Dat kun jij ook. Door meditatie kun je een groter zelfvertrouwen ontwikkelen en hier dus veel profijt van hebben.

Onze innerlijke criticus

Een van de belangrijkste oorzaken waarom we weinig vertrouwen hebben heeft te maken met de gedachten die we onszelf vertellen. Onze innerlijke criticus. Deze geeft continue kritiek op ons doen en laten en laat ons op deze manier geloven dat we nergens goed in zijn. Wil je veel meer weten over jouw innerlijke criticus? Klik dan op deze link…

Het zelfvertrouwen daalt waardoor we vaker falen en zie daar, de cirkel is rond. Op deze manier probeert de criticus ons te beschermen tegen pijnlijke ervaringen, echter het effect is dat de woorden van de criticus in het algemeen verlammend en ondermijnend werken.

“Het houd je tegen, belemmert je in het doen en laten en trapt je vaak verder de put in dan je al zit”

De criticus houdt de cirkel in stand en zorgt dat het gevoel van falen overeind blijft. Maar… we kunnen deze criticus de baas!

Heb jij een gezond vertrouwen?

Een gezond vertrouwen kunnen we kortweg ook omschrijven als het vertrouwen in jezelf. Als je dat hebt, heb je een gezond vertrouwen. Zelfvertrouwen geeft een sterk zelfbeeld en geloof in je eigen kunnen.

Als je een negatief zelfbeeld hebt, is het vaak lastig om vertrouwen te hebben dat het je lukt. Andersom is het echter ook zo. Heb je vertrouwen in jezelf en lukt het je, dan zal je vertrouwen alleen maar groeien.

We kunnen jouw gezond vertrouwen laten groeien met oefeningen en meditatie. Laten we eens naar de beste tips kijken hiervoor:

1. Houd je aandacht erbij

Om de innerlijke criticus te ontmaskeren moeten we wakker zijn. Wanneer we wakker zijn kunnen we onze gedachten opmerken en merken we wat deze gedachten met ons lichaam doen. Gedachten kunnen echte sluipmoordenaars zijn. Dit gebeurt veelal onbewust. Door meditatie oefeningen kunnen we deze sluipmoordenaars ontmaskeren en voorkomen dat ze veel schade aanrichten. Wees dus bewust alert op je eigen gedachten en hoe je je daar bij voelt. Zo voorkom je veel schade.

2. Geef je innerlijke criticus een naam

Je innerlijke criticus wil je alleen maar beschermen tegen de pijn, echter door dit zo krampachtig te doen ervaar je meestal het tegenovergestelde. Geef je innerlijke criticus een naam en bedank hem iedere keer wanneer jij je er bewust van bent dat hij bepaalde beslissingen voor je neemt maar je toch er voor kiest de andere kant op te gaan.

“Zie het als het duiveltje op je schouder. Bedank hem vriendelijk, maar volg toch je eigen weg”

3. Van dromen naar daden

Wanneer je constant naar je innerlijke criticus luistert, stel je jezelf vaak doelen die voortkomen uit een moeten en niet uit je innerlijke motivatie. Wat hierbij kan helpen is het nagaan van wat jij waardevol vindt en waar je talenten en sterke punten liggen.

“Wanneer jij je hier op richt zul je meer geluk, energie en zelfvertrouwen ervaren. Je doet immers iets waar je goed in bent”

Een manier om te ontdekken wat je echt wilt is door te luisteren naar je lichaam en gevoel. Luister naar wat je blij maakt en je energie van krijgt. Mindfulness kan je hier heel erg bij helpen.

4. De kracht van een relatie

Iedereen heeft relaties, ieder in zijn eigen vorm. Zo kunnen we een liefdesrelatie hebben met onze partner maar ook een werkrelatie met een collega of een vriendschappelijke relatie met een goede vriend of vriendin. Tot slot is daar natuurlijk nog onze familierelatie met broers, zussen, ouders of kinderen.

Al deze relaties hebben een impact op hoe wij in het leven staan. De feedback welke we krijgen maakt of wij zelf ergens tevreden over kunnen zijn of niet. En hoe meer we tevreden zijn, hoe meer zelfvertrouwen we ontwikkelen.

“Goede relaties betekenen geluk, gezondheid en vertrouwen”

Werken aan een goede relatie is dus geen overbodige luxe. Wanneer wij we op ons gemak voelen bij iemand kunnen we ons ook bloot geven. Hierdoor kunnen we dingen met meer zelfvertrouwen uitvoeren en leren dit vertrouwen in onszelf te laten groeien.

Ga eens een goed gesprek aan met iemand waarmee je een relatie hebt en vraag hem of haar waarom deze persoon je zo waardeert. Hoogstwaarschijnlijk zullen je goede eigenschappen, je krachten opgenoemd worden, waar jij weer meer je op kunt gaan richten.

5. Houd je mind scherp

Zelfvertrouwen opbouwen met meditatie doe je niet in 1 dag. Dat hoeft ook niemand, niemand heeft gezegd dat je alles in 1 dag moet kunnen. Een huis wat met professie gebouwd wordt, waar de tijd voor wordt genomen om te bedenken hoe en met welk materiaal, zal veel steviger staan als een huis dat snel gebouwd is met het materiaal wat het eerst voor handen was.

Blijf bij jezelf en je eigen kunnen. Focus je op de dingen waar jij goed in bent en accepteer dat er dingen zijn die je beter aan een ander kunt over laten. Neem de tijd om te luisteren naar je zelf en naar wat je lichaam zegt, meditatie is hier een heel goed hulpmiddel bij. Alleen zo kun je jouw zelfvertrouwen op een waardevolle manier laten groeien. Ken jij mijn gratis boek over zelfvertrouwen ook al? Deze is via deze link te downloaden.

Reacties