Angst
Redactie
Angst
04/05/2020
3 min

Angst onder ogen durven kijken

04/05/2020
3 min

“Hoe ga je om met angst in een extreme situatie? De één verstart, de ander vlucht weg en de dappersten onder ons gaan het gevecht aan

Helaas kunnen de gevolgen groot zijn afhankelijk van de keuze dat iemand maakt tijdens zo’n situatie.

Wildpark Zimbabwe

Jaren geleden ben ik op vakantie geweest in Afrika. In een wildpark in Zimbabwe kon je tijdens een walk-safari op zoek gaan naar leeuwen, dat was althans de hoofdbedoeling. Best wel spannend op zich. Je gaat dan met een klein groepje, begeleidt met één gids inclusief geweer, op stap.

Bewonderen

Omdat we eerst in de ochtend al tevergeefs op zoektocht waren geweest, besloten mijn toenmalige partner en ik om een tweede poging te ondernemen in de namiddag. Deze keer hadden we de keuze tussen een korte of een lange tocht omdat er zich meerdere personen hadden ingeschreven.

Er waren ook twee gidsen voorzien, voor elke groep één. Met de hoop op deze keer iets spannend te beleven, kozen wij uiteraard voor de langste tocht en tevens om de pracht van de natuur opnieuw te kunnen bewonderen van zeer dichtbij.

Adrenaline

Tijdens die tocht voel je je adrenaline wel stijgen want tenslotte weet je niet wat er gaat gebeuren. De schrik zit er toch een beetje in. Deze keer hadden wij meer geluk dan tijdens onze eerste walk-safari.

Al gauw zag onze gids op zo’n 100m afstand een leeuwin met haar welpjes liggen. Ook al waren we stil geweest toch had de leeuwin ons opgemerkt vanachter het verdorde stuikgewas waar ze lag. Ze rechtte zich op en haar blik was op ons gericht. Ze was duidelijk op haar hoede.

Vluchten

Missie volbracht voor de gids maar hoe reageer je nu in zo’n situatie? Onze gids, de man die het voorbeeld moest geven, vluchtte onmiddellijk weg en de rest achter hem aan. De man met het geweer en de meeste ervaring had duidelijk de meeste schrik.

Moet je weten dat je voor aanvang van de tocht eerst instructies krijgt en waarbij de hoofdregel luidt DON’T RUN als je in gevaar bent! Die regel werd duidelijk overschreden door de groep. Omdat ik voorop liep en het dichtst bij de bedreiging stond, bleef ik staan.

Aanvallen

De kans bestaat dat ze mij kan aanvallen. Zelfs mijn partner liet mij in de steek. Hij verkoos liever om het hazenpad te nemen boven de bescherming van zijn geliefde. Je kan dus aannemen dat zulke relatie geen lang leven geschoren is.

Op de plaats waar ik stond hoorde ik mijzelf hardop denken. Wat kan ik nu doen? Ik moest dringend een keuze maken want nu was ik nog niet in gevaar maar daar kon snel verandering in komen.

Ik ben mij er 100% van bewust dat ik niet mag weglopen omdat ik dan het gevaar loop om als prooi te worden aanzien ook al had dit geen vette kluif geweest voor haar.

Angsten

Hier sta je dan, aan de ene kant een leeuwin en aan de andere kant een groepje mensen die steeds verder van je verwijderd zijn. Wetende dat ik een stommiteit zal begaan, begin ik hard weg te lopen in de richting van de groep.

Toen zij opmerkten dat ik ben beginnen lopen, zijn zij opeens hard beginnen te roepen dat ik stil moest blijven staan. Dat heb ik niet gedaan. Ik ben blijven lopen totdat ik hen vervoegde.

Toen kreeg ik te horen dat ik de regel niet had toegepast. Ik kon mijn oren niet geloven want tenslotte was ik de persoon die in de eerste plaats was blijven staan en zodoende mijn verantwoordelijk wou opnemen. Blijkbaar wilden de groepsleden hun angsten niet onder ogen zien of ermee geconfronteerd worden.

Bescherming

De leeuwin was in ieder geval slimmer dan ons. Zoals een goede moeder het betaamt, bleef zij dicht bij haar jongen en gaf hen de nodige bescherming.

Haar reactie zal wellicht anders zijn geweest moesten de andere leden van haar groep in de buurt zijn geweest. Gelukkig waren die op jacht maar dan op echt wild.

 

*Dit mooie en waargebeurde verhaal is geschreven door iemand die liever anoniem wil blijven. Ik heb het niet geschreven, maar ben er wel trots op dat ik dit hier kan plaatsen. Bedankt voor je mooie verhaal!

Reacties