Evenwicht vinden in je leven? 5 strategieën voor meer balans!
Mindfulness
Albert Sonnevelt
Mindfulness
01/29/2014
2 min

Evenwicht vinden in je leven? 5 strategieën voor meer balans!

01/29/2014
2 min

Evenwicht vinden in je leven is vaak een hele kunst. Want, we moeten én willen heel veel. De kans dat je jezelf voorbij holt met stress als gevolg is groot. Neem regelmatig gas terug en ontdek dat balans in je leven bijdraagt aan meer geluk, een betere gezondheid en meer energie. Allemaal aspecten die zorgen dat je lekkerder in je vel zit en beter in staat bent te doen wat je wilt. Vraag je jezelf af hoe je evenwicht vindt in je leven? Lees mijn 5 strategieën voor meer balans.

Hoe kun je evenwicht vinden in je leven?

Om evenwicht te vinden in je leven is het helemaal niet nodig om van de ene dag het roer rigoureus om te gooien. Je kans op succes is waarschijnlijk zelfs groter als je stapje voor stapje aanpassingen doorvoert in je dagelijkse routine. Zo wen je enerzijds langzaam aan de positieve veranderingen en anderzijds zullen de bereikte resultaten je de energie geven om door te gaan. Hieronder enkele strategieën om je leven positief te veranderen en evenwicht te vinden.

5 strategieën voor meer balans

Strategie 1: Investeer in je relaties

Zorgen zelfopgelegde druk en tijdgebrek ervoor dat je weinig quality time met je dierbaren doorbrengt? Partner, kinderen, familie en vrienden? Jammer! Want goede sociale contacten dragen bij tot minder stress, zorgen dat je lekkerder voelt en geven je energie. Investeer daarom meer tijd in je relaties als je vrij bent. Ga geen tv kijken of eindeloos surfen op internet. Drink wat met die ene goed vriend(in) of maak een wandeling. Speel spelletjes met je kinderen en verras je partner op een uitje. Toon oprechte interesse en maak contact, want het draagt bij tot evenwicht vinden in je leven.

Strategie 2: Breng regelmatig tijd in je eentje door

Evenwicht vinden in je leven en minder stress hebben, kun je ook doen door dagelijks wat tijd alleen door te brengen. Bijvoorbeeld door te starten met yoga- of meditatieoefeningen. Het helpt je te ontspannen en te relativeren. Trouwens ook je gedachten van je afschrijven of bijvoorbeeld te tekenen, helpt om rust in je hoofd te krijgen, je prettiger te voelen en in balans te komen.

Strategie 3: Neem je eet- en leefwijze onder de loep

Een superdruk bestaan beïnvloedt vaak ook je eet- en leefpatroon, waardoor evenwicht vinden in je leven lastig wordt. In stressvolle tijden domineren nogal eens kant-en-klare maaltijden en koolhydraatrijke tussendoortjes met veel suiker, zout en vettigheid het dagelijkse menu. Combineer je dat met weinig lichaamsbeweging en onvoldoende (nacht)rust? Dan heeft dat z’n weerslag op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Pak je eet- en leefstijl aan. Kies voor volkorenproducten, verse groenten en fruit. Drink zo’n 2 liter water per dag, ga dagelijks een half uurtje sporten en probeer een vaste slaaproutine te ontwikkelen. Start er nu mee, want het helpt je balans te vinden in je dagelijkse leven. Je gaat je fitter voelen, bent beter opgewassen tegen stress en je ervaart meer evenwicht in je leven.

Strategie 4: Leg jezelf nu en dan in de watten

Leer jezelf aan om wekelijks me-time in je agenda te reserveren. Benut die tijd ook daadwerkelijk om jezelf lekker in de watten te leggen. Ga naar de pedicure of masseur. Woon een muziekconcert bij, lees dat ene boek, tover je badkamer om in een thuisspa of kook je favoriete gerecht. Je winst? De stress glijdt van je af, je komt tot rust en je raakt weer in balans. Bijkomend voordeel is dat je nieuwe energie krijgt om weer fris en uitgerust aan de slag te gaan.

Strategie 5: Geef je smartphone en laptop een break

Altijd en overal bereikbaar zijn en over informatie kunnen beschikken, is natuurlijk prachtig en soms ontzettend handig. Maar, laat de boel eens een paar uur de boel. Wees onbereikbaar door je smartphone en laptop uit te zetten. Gun jezelf even rust en relax. Focus je even voor de volle 100% op je gezin, vrienden, hobby, enzovoort. Geniet ervan en ervaar de ontspanning die zich van je meester maakt.

Wil je evenwicht vinden in je leven? Zet vandaag de eerste stap en ga aan de slag met de bovengenoemde strategieën en realiseer meer balans in je bestaan. Wil je reageren op dit artikel? Dat kan hieronder, ik ben benieuwd naar jou naar jouw ervaringen.

Reacties