Waarom is TE nooit goed? 5 tips voor balans in je leven!
Mindfulness
Albert Sonnevelt
Mindfulness
01/31/2014
3 min

Waarom is TE nooit goed? 5 tips voor balans in je leven!

01/31/2014
3 min

Waarom is TE nooit goed? Vraag jij je dat weleens af? Het woordje TE impliceert eigenlijk dat er geen evenwicht is tussen inspanning en ontspanning in je werk en privéleven. Bijvoorbeeld: te hard werken, te veel uren maken, te weinig tijd voor je jezelf nemen, je gezin, vrienden, hobby’s en dergelijke.

Op den duur wreekt dat zich. Je zit niet lekker in je vel, voelt je ongelukkig en kampt met stress. Enkele redenen waarom TE nooit goed is en hoe je zorgt voor balans in je leven.

Waarom is TE nooit goed? De redenen

De redenen waarom TE nooit goed is, heeft te maken met de tijd waarin je leeft. Want is het niet zo dat je tegenwoordig alles moet bereiken, meemaken en doen. Ingegeven door de economische welvaart, technologische vooruitgang en opvoeding. Je streeft naar een glanzende carrière, verre reizen, schatten van kinderen die top presteren, fijne relatie, interessante hobby’s en een rijk sociaal leven. Kortom, het perfecte plaatje.

Bij het perfecte plaatje hoort vaak een overvolle agenda. Waarin je van hot naar her holt, rent en vliegt. Druk bent met van alles en nog wat. Om je rol als ouder, partner, werknemer, broer, zus, vriend(in) enzovoort waar te maken. Dat je stress ervaart is niet vreemd en ook niet direct slecht. Het zorgt dat je alles voor elkaar krijgt. Tenminste als je die stressvolle periodes afwisselt met de nodige rust en ontspanning. En op dat punt gaat het nogal eens fout; is de balans zoek en slaat de weegschaal door. Naar te hard werken, te veel uren maken, te weinig tijd voor je gezin, vrienden en je eigen behoeften nemen.

Wil je optimaal presteren en in balans zijn? Dan wissel je drukke tijden van inspanning af met rust en ontspanning. Je lichaam en geest krijgen zo de kans zich te herstellen en hoef je jezelf niet af te vragen: Waarom is TE nooit goed.

 5 tips voor meer balans tussen werk en privé

Op zich is er niets mis met streven naar het perfecte plaatje. Want succes hebben in je werk en fijne relatie plus tijd hebben voor je kinderen kan. Alleen hoe vind je de juiste balans? Tussen werk en privé, Inspanning en ontspanning? Tips om te voorkomen dat je jezelf moet afvragen: Waarom is TE nooit goed.

1. Wat vind jij belangrijk in je leven? En… waarom is TE nooit goed?

In de hectiek van je dagelijkse bestaan kan wat je echt belangrijk vindt er gemakkelijk bij inschieten. Sta daar bij stil en schrijf het op. Waar liggen werkelijk je prioriteiten en welke zaken zijn minder van belang? Immers, als je maar doorjakkert en geen oog hebt voor je eigen behoeften, is de kans groot dat je jezelf tekort doet en voorbij rent. Het gevolg? Stress of zelfs een burn-out, omdat je continu roofbouw op je lichaam pleegt, fysiek en geestelijk.

2. Luister naar de signalen van je lichaam

Neem de tijd om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Doe je dat? Dan krijg je zeker antwoord op de vraag waarom is TE nooit goed. Want, je lijf geeft allerlei signalen af wanneer je in disbalans bent of gestresst.

3. Neem energievreters onder de loep

Behalve een drukke baan en gezin heb je ook op sociaal vlak allerlei verplichtingen. Neem die eens onder de loep. Vind je werkelijk alles leuk wat je doet? Of zitten er zaken bij die je meer energie kosten en verhoudingsgewijs weinig voldoening geven? Kijk er eens kritisch naar. En ga je een nieuwe verplichting aan? Schrap dan een andere activiteit.

4. Tank regelmatig even bij

Zorg dat je gedurende de dag genoeg kleine momenten inbouwt om even gas terug te nemen, bij te tanken en de stress van je af te laten glijden. Als je je dat aanleert, hoef je niet af te vragen waarom is TE nooit goed! Dus: maak even tijd om een ommetje te maken, doe wat ontspanningsoefeningen of staar gewoon in het niets. Plan eveneens regelmatig een uitstapje of bijeenkomst met dierbaren om gezellig samen te zijn. Te lachen, kletsen, eten, spelletjes doen en dergelijke.

5. Maak je niet zo druk en wees gewoon tevreden

Natuurlijk kan altijd alles beter, maar is dat ook werkelijk nodig? Wees gewoon tevreden én maak je minder druk. Dingen perfect doen en foutloos leven bestaat eenvoudigweg niet. Je perfectionisme kost je alleen ontzettend veel tijd. Tijd die je niet aan andere dingen kunt besteden. Accepteer dat je nu en dan fouten maakt, leer ervan en geniet meer in het hier en nu.

Werk jij ook aan meer balans in je leven? Hoe pak jij het aan? Ik ben benieuwd, laat het mij weten onderaan dit artikel!

Reacties