Haal energie uit je werk: 7 tips die je dynamisch houden!
Burn-out
Albert Sonnevelt
Burn-out
08/26/2014
3 min

Haal energie uit je werk: 7 tips die je dynamisch houden!

08/26/2014
3 min

Haal energie uit je werk en voorkom dat je opgebrand en uitgeblust thuiskomt. Heb je na een werkdag bijvoorbeeld geen zin meer om te koken, sporten, socializen enzovoort? Dan loop je de kans overspannen te raken of zelfs een burn-out te krijgen. Wees dat voor.

In dit artikel tips om energie uit je werk te halen, dynamisch te blijven en zin hebben om na werktijd dingen te doen.

Tip 1: Creëer een vast werk- en pauzeritme

Inderdaad, de boog kan gedurende je hele 8-urige werkdag niet steeds gespannen zijn. Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.

Die korte pauze geven je immers de mogelijkheid je brein rust te gunnen, de spieren los te maken en helemaal te ontspannen. Loop een rondje, praat met collega’s, doe wat rek- en strekoefeningen et cetera. Je zult merken dat je energiepeil stijgt en ook je productiviteit toeneemt. Maak in je lunchpauze een wandeling in de buitenlucht. Ook dat geeft je energie.

Tip 2: Haal energie uit je werk door in het nu te werken

Ben je op je werk? Focus je dan op één taak tegelijkertijd en laat je gedachten niet afdwalen naar over een uur, morgen, volgende week enzovoort. Dat leidt je af, zorgt voor chaos in je hoofd, veroorzaakt gevoelens van onrust en kan op den duur leiden tot een burn-out. Kies ervoor je enkel en alleen bezig te houden met die ene klus die je nu moet doen. Dus: werk in het hier en nu en klaar je taken stapsgewijs succesvol. Je zult merken dat dat je voldoening geeft en je tevens positieve energie brengt voor een volgende klus. En die gedachten die zich onverwachts opdringen? Schrijf die op een kladblok. Dat is voor later.

Tip 3: Eet meer kleine maaltijden per dag

Haal energie uit je werk door goed te eten tijdens je werkdag. Wil je je gedurende de hele werkdag actief en fit voelen? Eet dan het liefst verspreid over de dag kleine gezonde maaltijden. Zo houd je je energiepeil op niveau en voorkom je de dipjes in de ochtend en namiddag. Laat fastfood en suikerrijke producten links liggen, want die maken je loom en putten je uit.

Tip 4: Drink meer water en groene thee

Is het je gewoonte om de hele dag door koffie te drinken? Omdat je het gevoel hebt dat je daardoor geconcentreerder werkt? Niets is minder waar. Koffie geeft je tijdelijk een energieboost, maar daarna kak je in. Wil je de hele dag energie hebben? Spanningen de baas blijven en een burn-out voorkomen? Vervang de kopjes koffie door groene thee, want dat helpt tegen stress. Drink vervolgens voldoende water dat draagt bij aan je energiepeil. Ook een gebrek aan water maakt je namelijk moe, futloos en vermindert je concentratievermogen.

Tip 5: Zorg voor een fijne werkplek

Op de plek waar je werkt, moet je je thuis voelen. Dat zorgt er namelijk voor dat je met meer plezier aan de slag gaat. Haal energie uit je werk door je werkplek op te ruimen, want wanorde geeft alleen maar ergernissen.Omdat je dingen niet kunt vinden en/of je gedachten telkens afdwalen naar zaken die nu niet je aandacht vragen. Verfraai je werkstek met inspirerende foto’s, spreuken en heb muziek bij de hand die je creativiteit bevorderen en actief maken. Je zult merken dat je efficiënter werkt en je energie niet weglekt aan niet relevante zaken.

Tip 6: Maak van je hart geen moordkuil

Oninteressant werk, te hoge werkdruk, te laag salaris, weinig verantwoordelijkheid en dergelijke kunnen je werk negatief beïnvloeden, zorgen voor aanhoudende spanningen en kunnen uiteindelijk zelfs tot een burn-out leiden.

Voorkom dat! Haal energie uit je werk door van je hart geen moordkuil te maken en praat met je baas. Wie weet kun je in goede samenspraak wat aan je huidige werksituatie doen, zodat je met plezier naar je werk gaat en er energie van krijgt. Tip: wees niet passief en bedenk zelf vooraf ook oplossingen die je werk leuker en interessanter kunnen maken. Of geef aan wat je meerwaarde voor het bedrijf of een bepaald project is.

Tip 7: Ontwikkel jezelf

Is je werk een sleur geworden? Ontbreekt de uitdaging? Ben je je passie kwijt? Kijk eens naar je eigen persoonlijke ontwikkeling. Wellicht is het goed jezelf verder te ontwikkelen en te ontplooien waardoor de inhoud van je baan weer leuk en boeiend wordt. Dat kan door verandering van taken en verantwoordelijkheden, contact zoeken met inspirerende collega’s of bijvoorbeeld het volgen van cursussen. Haal energie uit je werk door jezelf steeds te blijven ontwikkelen. Daardoor blijf je enthousiast en gemotiveerd, heb je energie en houd je plezier in je werk.

Haal energie uit je werk, met bovenstaande tips. Ik lees graag jouw persoonlijke tips hieronder. Hoe haal jij energie uit je werk en voel je je na een lange werkdag nog steeds fit? 

Reacties