Diversen
Redactie
Diversen
06/28/2017
4 min

Vergeven? Hoe kan ik iemand vergeven?

06/28/2017
4 min

Vergeven is iets anders als vergeten. Iedereen wordt geboren met 100% zelfvertrouwen. In jouw leven maak je ontzettend veel dingen mee die jouw zelfvertrouwen kunnen aantasten. Er zijn periodes in je leven dat je zelfvertrouwen naar 20% kan zakken. Vergeven gaat dan belangrijk worden.

Vergeven doe je voor jezelf

Het kan zijn dat je heftige zaken hebt meegemaakt, die nog steeds een diepe indruk op je achterlaten. Toch is het beter voor je om het verleden achter te laten en te bouwen aan een nieuwe toekomst. Misschien heb je moeite om een ander te vergeven?

Ik help je nu om te leren vergeven. De keiharde realiteit is ook dat degenen die jou iets heeft aangedaan ook al weer lang verder is gegaan en zijn of haar leven en minder tot helemaal niet meer aan jou denkt. Vergeven doe je voor jezelf!

(Vergeven en vooruit kijken leeft ook op mijn Facebookpagina)

Jezelf en anderen vergeven

Daarom schrijf ik nu deze blog voor jou. Ik wil je laten zien hoe belangrijk ‘vergeven’ voor jou is. Vergeven gaat niet om de ander, het gaat om jou. Jij bent belangrijk en jij bent nummer één. Altijd. Alsjeblieft durf dan ook te vergeven. Het maakt jouw leven weer leuke en makkelijker. Vergeven is wel iets anders als vergeten. Dit vraag ik zeker niet van je.

Het niet-kunnen-vergeven heeft namelijk sterke negatieve effecten op jou persoonlijk. Negatieve emoties kunnen leiden tot een vreemd en verkeerd gedrag bij jou. Wraak, angst en boosheid maken jou zelfs tot de slechtste versie van jezelf. Niet doen.

‘Vergevingsgezindheid is een attribuut van de sterkeren’ ~Mahatma Gandhi

De behoefte aan vergeving maakt niet dat je zwak bent. Zelfs het tegenovergestelde. Het vereist vooral kracht. Niet iedereen kan dit namelijk. Jij wel!

Hoe kan ik leren vergeven?

Om meer inzicht te krijgen in de manier waarop wij naar anderen kijken, is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat wij bepaalde vooroordelen hebben. Deze vooroordelen laten ook jou op een bepaalde manier naar situaties kijken. Veel overtuigingen heb jij al als kind meegekregen en al die tijd is er misschien weinig verandert, misschien alleen maar versterkt.

Zo is het onze gewoonte om te oordelen over anderen op basis van ons ‘eigen ik’. Vaak vergeet je daarbij dat de ander totaal niet op jou lijkt. Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen lijkt op jou. Hierdoor word je vaak teleurgesteld en baal je van een ander.

Ben jij vergevingsgezind?

De basis van vergeving ligt bij het kunnen vergeven van onszelf. Hier is heel wat kracht voor nodig. Wanneer jij vrede kunt sluiten met jouw verleden, heb je meer ruimte voor jezelf en anderen. Dat respect voor jezelf en jouw respect voor iemand anders zijn belangrijke gegevens om gezond in het leven te staan. Van belang ook om een ‘leven vol leven’ te lijden.

Het onderstaande vergevingsstappenplan zal je helpen en meer begrip te kweken. Onderstaand stappenplan zal ook vooral over jou gaan en hoe jij een betere toekomst kunt creëren voor jezelf.

Leren vergeven met een stappenplan

Onderstaand stappenplan kun je gebruiken om je eigen vergevingssessie mee te creëren. Het is een stappenplan dat jou ondersteunt om in de relatie met een ander of met jezelf ruimte te creëren. Om er optimaal resultaat mee te boeken raden wij je aan om de oefening minimaal zeven keer te herhalen.

Omdat het wellicht prettiger is om de sessie met gesloten ogen te doen, hebben we deze ook als speedcoaching uitgebracht.

Op de ‘speedcoaching-cd-Ruimte’ vind je daarnaast een heel uitgebreide acceptatieoefening, ondersteund door mooie muziek. Tijdens deze speedcoaching sessie vind je ook een actieve oefening waarmee je opkomende emoties op een snelle en doeltreffende manier kunt loslaten. De Snel Loslaat Methode hebben we deze genoemd.

‘Wie anderen niet kan vergeven maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet’

Vergevingssessie om te leren vergeven (beknopt)

Stap 1

Vind een plek waar je in een ontspannen, prettige houding kunt zitten of liggen. Zorg dat de telefoon uitstaat en dat je even niet bereikbaar bent voor anderen. Het kan helpen om rustgevende achtergrondmuziek op te zetten.

Stap 2

Ga rustig zitten of liggen en adem driemaal diep in en uit. Blijf vervolgens met je aandacht een minuut bij je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en voel hoe je lichaam zit of ligt.

Stap 3

Virtualiseer dat je op een mooie plek in de natuur bent. Wellicht ben je op het strand, in het bos, in de bergen, een mooie tuin of zit je langs een ruisende rivier bij een kampvuur. Elke plek is goed. Neem in gedachten waar wat je allemaal om je heen waarneemt op deze plek.

Stap 4

Ga dan met je aandacht naar een moment in je leven waarop jij je bijzonder geliefd, gelukkig of anderszins prettig hebt gevoeld. Wellicht denk je aan de geboorte van je kind, een geweldige vakantie, een moment met je partner of goede vriend of vriendin, die speciale avond aan het strand met ondergaande zon, enzovoort.

Stap 5

Virtualiseer dit met al je zintuigen waarbij je vooral het heerlijke gevoel weer oproept. Dit lukt meestal feilloos als je weer helemaal opgaat in de herinnering. Denk aan welke kleding je (niet meer) aan had, welke personen erbij waren, wat voor weer het was en ten slotte hoe je je toen voelde.

Stap 6

Stel je vanuit dit prettige gevoel voor dat de persoon waar je nog iets mee hebt op te ruimen jouw mooie plek in de natuur binnenwandelt en tot op een voor jouw veilige afstand nadert.

Stap 7

Laat dan vanuit jouw ogen het gevoel van het moment in je leven waarop jij je bijzonder geliefd, gelukkig of anderszins prettig hebt gevoeld naar de ander stromen, alsof je met een lichtbundel in de ogen in het hart van de ander kunt schijnen.

Stap 8

Spreek je tegenover deze persoon uit op zo’n manier dat je laat weten dat jij hem of haar vergeeft en dat je verder gaat met je eigen leven. Creëer ruimte in je leven!

Vergeven en voorbeeldzinnen voor jou

Stap 8a

Onderstaande zinnen dienen als voorbeeld:

  • Ik vergeef je voor alles wat jij mij hebt aangedaan. Ik keur niet goed wat er is gebeurd, maar ik laat het verleden nu rusten en kies ervoor om met mijn leven door te gaan.
  • Ik vergeef mijzelf dat ik dit heb laten gebeuren.
  • Ik vergeef mijzelf dat ik streng en hard voor mijzelf ben geweest en kies er nu voor om alle pijn en schaamte los te laten.
  • Ik ben wie ik ben, niemand meer en niemand minder.

…zie vervolgens de persoon zich omdraaien en uit jouw beeld verdwijnen…

Stap 9

Laat alle beelden van personen en natuur vervagen en adem driemaal diep in en uit.

Stap 10

Rek je uit. Herhaal de ademhaling. Sta hier langer bij stil om eventuele opgekomen emoties los te laten. Drink een glas water om je lichaam en geest wakker te maken. Succes.

‘Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt’ ~Dalai Lama

Reacties