Negatieve spiraal? 7 manieren om die negatieve spiraal te doorbreken!
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
10/31/2013
3 min

Negatieve spiraal? 7 manieren om die negatieve spiraal te doorbreken!

10/31/2013
3 min

Een negatieve spiraal beheerst vaak je hele doen en laten. Je ziet alles somber in. De energie vloeit uit je lichaam en je voelt je neerslachtig, moedeloos en uitgeput. Roep je negatieve gedachten een halt toe. Hoe je dat doet? Pas de volgende gewoontes toe. Je zult merken dat gaandeweg je negatieve gedachten plaatsmaken voor positieve vibes.

1. Benader het leven van de positieve kant

Een effectieve manier om je negatieve spiraal te doorbreken is: positief in het leven te staan. Je zult merken dat een stuk prettiger in je vel gaat zitten en meer energie krijgt. Dus denk niet: dat lukt mij niet. Of: dat kan ik niet. Want, zo werk je je negatieve gedachten in de hand. Kies ervoor te zeggen van: Okay, ik ga mijn uiterste best doen, het zal mij lukken dit goed te doen of op te lossen. Bijkomend voordeel is dat zodra je positiever denkt je je optimistischer, vrolijker en sterker gaat voelen.

2. Omring je met positieve mensen en doorbreek die negatieve spiraal

Observeer je vrienden en kennissen eens? Hoe staan zij in het leven? Positief of negatief? Dus, nemen zij de dingen zoals ze zijn? Of mopperen zij op van alles en nog wat? Is dat laatste het geval? Dan is de kans groot dat zij je aansteken met hun negatieve gedachten en houding.

Echter, omring je je met positieve mensen? Je zult dan merken dat ook die positieve houding op je overslaat. Het eindresultaat? Je voelt je fijner en zit gelukkiger in je vel, omdat je alles van een positieve kant benadert.

3. Leer jezelf dankbaar te zijn

Zie het leven niet als een vanzelfsprekend iets. Leer jezelf dankbaar te zijn. Voor die prachtige zonsopgang en/of –ondergang. De stralende glimlach van je kind, je partner die je knuffelt en de heerlijke frisse buitenlucht die je ’s ochtend inademt als je de deur uitgaat. Geniet gewoon van al deze kleine dingen. Doe dat met volle teugen. Dompel je erin onder en put energie uit al dat goede en fijne in je leven. Je zult merken dat het zorgt voor heel veel positieve vibes die je helpen die negatieve spiraal te doorbreken. Gewoon doen!

4. Wees dienstbaar en help je medemens

Iets doen voor anderen loont zeker de moeite als je kampt met negatieve gedachten. Want, enerzijds leert de ervaring dat dienstbaar zijn je afleidt van je negatieve denkpatroon, omdat je niet met jezelf bezig bent, maar met je medemens. Anderzijds zorgt iets doen voor anderen ervoor dat je een goed gevoel krijgt over jezelf. Je voelt je positiever doordat je inziet dat je het helemaal nog niet zo slecht of beroerd hebt.

5. Leer te accepteren

Neem het leven zoals het is. Want, zeg eens eerlijk? Niets is toch perfect? Jij niet, je familie niet en ook je vrienden niet. Nee, zelfs de wereld waarin je leeft niet. Dat bewijs wordt elke dag geleverd. In de kranten, op tv, radio en op internet. Dus neem het allemaal wat luchtiger. Leer het leven te accepteren zoals het is. Perfectie is immers een beeld dat jezelf creëert en waar je naar wilt leven. Maar is dat nodig? Sta wat blijmoediger en minder serieus in het leven, want dat zorgt voor positieve gedachten die helpen die negatieve spiraal te bestrijden.

6. Lach zo veel je kunt

Schud die negatieve gedachten van je af en lach. Doe dat zo vaak je kunt. Immers, lachen ontspant, vermindert stress, verbetert je humeur en levert ook nog eens positieve energie op. Dus kom in actie en zet je lachspieren aan het werk om die negatieve spiraal te doorbreken. Kijk naar een grappige film, lees een humoristisch boek, laat je kietelen of luister naar grappen. Des te vaker je het doet des te meer positiviteit je ervaart en des te lekkerder ga je in je vel zitten.

7. Pak je eet- en leefpatroon aan!

Ook je voeding en leefwijze hebben invloed op je gedachten. Door te kiezen voor een gezond en gevarieerd eetpatroon met veel volkoren producten, groenten en fruit voel je je energieker en fitter dan wanneer je regelmatig kant-en-klaar voedsel eet en de nodige snoep, chips en suikerrijke frisdranken tot je neemt. Dat eten vergt energie en put je uit en werkt negatief denken in de hand.

Datzelfde geldt voor weinig ondernemen en niet regelmatig bewegen. Dat maakt je eveneens lui. Doe liever actieve dingen. Alleen of met anderen. Want, zo verzet je je gedachten, doet nieuwe energie op. En… sport je minimaal 5 dagen per week ruim dertig minuten? Dan maakt je lichaam gelukshormonen (endorfines) aan die je eveneens helpen die negatieve spiraal aan te pakken. Aarzel niet langer en ga aan de slag. Ook jij kunt het!

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan onderaan deze pagina. Vertel bijvoorbeeld wat jij doet om uit een negatieve spiraal te komen!

Reacties