Passie

Je passie is iets wat je van nature goed kunt én wat je het allerliefste doet. Het is datgene waarvan je hart sneller gaat kloppen en waarin je helemaal je ‘ei’ kwijt kunt. Je passie vinden kan echter een zoektocht zijn, want veel mensen zijn de verbinding met zichzelf behoorlijk kwijtgeraakt.


Vaak denken mensen ook dat passie iets is waar je goed in bent, waar je talent voor hebt. Dat is zeker niet verkeerd maar hoeft niet altijd zo te zijn. Talent is iets anders dan passie. Passie is jouw persoonlijke hogere doel. Je krijgt er energie van. Je komt er ’s ochtends enthousiast je bed voor uit en je wordt er blij van als je ermee bezig bent. Dat is met een talent niet per se zo. Je kunt heel goed zijn in plannen, omdat je nauwkeurig bent en goed het overzicht kunt houden, maar dat betekent niet dat je ook energie krijgt van continu bezig zijn met roosters maken. Talent is waar je goed in bent, passie is wat je belangrijk vindt.


Veel mensen maken het beeld van hun passie veel te groot. Zij mensen hebben het idee dat zolang ze hun passie nog niet gevonden hebben, ze ook nog niet aan de slag hoeven te gaan. Maar zo werkt het niet.


Passie: Levenslust en Lijden

Passie heeft twee belangrijke kernen in zich. Aan de ene kant is passie levenslust. We associëren liefde ook vaak met passie. Maar er is ook een andere kant. Elk jaar met Pasen heb je een uitvoering van ‘The Passion’. Dit gaat juist over het lijdensverhaal van Christus. In het Grieks en het Latijn heeft passie ook twee betekenissen. Het betekent gepassioneerd liefdevol zijn en tegelijkertijd ook lijden. Die twee gaan hand in hand.

Als je vol voor je passie gaat, dan kan er ook weerstand ontstaan. Je kunt merken in je omgeving dat het niet altijd wordt gewaardeerd als je zo vol voor je passie gaat. Soms is er ook een belang om je passie niet na te leven. Dan houd je het veilig voor jezelf. Op deze manier gaat passie niet alleen maar over liefde en levenslust, maar kan het ook over lijden gaan.


Wat maakt Passie zo belangrijk?

Het fijne van een passie hebben, is weten wat je drijft. Een innerlijke inspirator die enerzijds zin en betekenis aan je leven geeft. Anderzijds put je er energie, kracht en geluk uit. Je tomeloze passie helpt je namelijk bij het bepalen en bereiken van je doelen. Of muziek nu je ding is, schrijven, organiseren of iets anders. Je hebt een passie en daardoor weet je waarom je bepaalde dingen doet én laat. Daardoor ben je onder andere productiever, gemotiveerder, succesvoller en beter bestand tegen tegenslagen en stressvolle situaties. Je haalt volop voldoening uit je passie, want je doet wat je het allerleukst vindt, wat bij je past en blij maakt.


Angst om je Passie na te jagen

Soms is het enorm spannend om je passie na te jagen. Misschien heb je een baan die overduidelijk niet jouw passie is. Maar die baan geeft je wel zekerheid van inkomen. Als je bijvoorbeeld een gezin te onderhouden hebt, kan dat extra druk opleveren. Stoppen met je baan kan dan betekenen dat je je gezin benadeelt.


De vastigheid waarmee je je leven runt is bekend. Herkenning leidt tot vertrouwen en vertrouwen leidt op zijn beurt weer tot ontspanning. Zolang jij in een bekende modus bent, dan ben je over het algemeen meer ontspannen.


Het onbekende staat over het algemeen voor stress en spanning. En spanning komt dan weer heel dicht in de buurt van passie. Bij spanning en sensatie denk je al snel aan leuke dingen. Het kan heel goed zijn dat je wel ergens nieuwsgierig naar bent, maar dat je het risico loopt dat het verder afbreuk doet van jouw tevredenheid op een bepaald moment. Je durft jezelf dan nog niet de zekerheid te geven om je passie na te jagen. Je onderdrukt je nieuwsgierigheid, want zo blijf je veilig.


Zo komen we weer op het feit dat het heel veilig is om te zeggen dat je je passie nog niet hebt gevonden. Je hoeft er dan ook niets mee. Door zo te denken zit je in de overlevingsmodes.


Hoe vind je jouw passie? 5 tips! 

Nu je weet wat passie inhoudt en wat het je biedt, volgt het beantwoorden van de vraag: Waar ligt mijn passie? Dit achterhalen is niet altijd even eenvoudig. Hieronder een aantal tips om je passie te vinden:

1. Wat doe en/of deed je zielsgraag?

Maak een lijst met activiteiten die je graag doet en als kind graag deed. Schrijf gewoon alles op wat leuk, fijn, interessant, boeiend, inspirerend enzovoort is. Het hoeft niet direct haalbaar te zijn, maar misschien zit je passie erbij.

2. Waar ben je echt heel goed in?

Over welke talenten beschik je? Noteer die. Informeer ook in je vrienden- en kennissenkring naar wat zij vinden dat je écht goed kunt. Want, een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, bescheidenheid enzovoort kunnen je belemmeren je talenten zelf te vinden.

3. Wat geeft je enorm veel energie?

Ga bij jezelf eens na welke activiteiten je energie geven en zorgen dat je de tijd vergeet? Misschien zit je passieerbij.

4. Wat geeft je elke dag een goed en fijn gevoel?

Maak dagelijks aan het eind van de dag een lijstje met pakweg 5 dingen waar je blij van werd. Wat je een goed gevoel heeft gegeven, kan best eens je passie zijn.

5. Zoek gepassioneerde mensen op!

Ga op zoek naar mensen die hun passie hebben gevonden. Wat maakt hun bijzonder? Hoe ontdekten zij hun passie? Waarom inspireren zij jou?


Help! Ik heb 'm nog steeds niet gevonden...

Wat nou als je nog steeds niet weet wat jouw passie is? Dan moet je er verder naar op zoek gaan! Het leven is te kort om iets te doen wat je niet leuk vindt en je helemaal leegzuigt. Als je je passie nog niet hebt gevonden dan is het tijd om nieuwe wegen in te slaan en een keer buiten je comfortzone te gaan kijken. Oriënteer je buiten hetgeen je op dit moment doet. Probeer verschillende dingen uit om te ontdekken wat je ronduit fantastisch vindt. Vaak heb je stiekem best al een idee. Alleen geef je je passie niet de tijd en aandacht die ze verdient.

Herken jij dit?

  • Ik weet niet waar ik echt gepassioneerd over ben... Hoe kan ik dat ontdekken?
  • Ik heb het gevoel dat ik over nog veel meer kwaliteiten beschik, maar hoe kom ik daar achter?
  • De tijd dringt, ik wil al heel lang iets anders met mijn leven, maar waar moet ik beginnen?
  • Er zijn tegenwoordig zoveel keuzemogelijkheden, welk vak of welke opleiding past nu werkelijk bij mij?
  • Het ontbreekt me aan richting in mijn leven, hoe voorkom ik dat ik straks teleurgesteld ben?


Ben je er klaar voor om de regie over je eigen leven te pakken?

Wanneer je te lang dingen doet waar je hart niet ligt, loop je op den duur een serieus risico om burn-out te raken. Het woord passie klinkt misschien best wel zwaar, maar het beleven van je geluk draait nu eenmaal om het hebben van levenslust en het realiseren van je dromen.


Wij hebben een programma ontwikkeld die jou kan helpen bij het vinden en het leven van jouw passie, namelijk: Ontdek je Passie

ontdek je passie, online programma


Neem jezelf en jouw dromen serieus en bekijk hier meer informatie over het programma: https://psychologievansucces.nl/ontdek-je-passie/


P.S. Albert heeft hier ook een boek over geschreven! Klik hier om naar het boek 'Ontdek je Passie' te gaan: https://psychologievansucces.nl/boek-ontdek-je-passie/


Berichten over Passie:
Doorzettingsvermogen vergroten (7 tips)
2
Doorzettingsvermogen vergroten (7 tips)
Doorzettingsvermogen vergroten (7 tips)
Hoe vind je een levenspartner?
1
Hoe vind je een levenspartner?
Hoe vind je een levenspartner?
Hoe vind ik mijn passie?
0
Hoe vind ik mijn passie?
Hoe vind ik mijn passie?
Maak je dromen waar en stel doelen
4
Maak je dromen waar en stel doelen
Maak je dromen waar en stel doelen
Wat wil ik nou echt? 7 tips om je levensdoel te ontdekken!
4
Wat wil ik nou echt? 7 tips om je levensdoel te ontdekken!
Wat wil ik nou echt? 7 tips om je levensdoel te ontdekken!
Richting geven aan je leven? Stel doelen
3
Richting geven aan je leven? Stel doelen
Richting geven aan je leven? Stel doelen
Je hart als kompas
3
Je hart als kompas
Je hart als kompas
Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!
0
Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!
Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!
Terugval in oude gewoontes voorkomen, 5 effectieve tips!
4
Terugval in oude gewoontes voorkomen, 5 effectieve tips!
Terugval in oude gewoontes voorkomen, 5 effectieve tips!