Stress
Redactie
Stress
04/06/2021
4 min

Ontstressen, hoe doe je dat?

04/06/2021
4 min

Ontstressen is echt een woord uit deze tijd. Mijn ouders en grootouders heb ik het woord ontstressen letterlijk nog nooit horen gebruiken. In dit artikel leg ik je uit waarom ontstressen nou zo belangrijk voor je is. Zeker in deze roerige tijden.

Ontstressen, hoe en waarom? – Inhoudsopgave:

Geldt het volgende ook voor jou?

Stress! Je kent het vast wel, er ligt altijd wel iets klaar wat je nog even moet doen. Het huishouden houdt zichzelf niet bij, nog even iets afmaken voor het werk, een mailtje beantwoorden of die ene vriend(in) bellen die je al te lang niet hebt gesproken.

Dit zijn allemaal nog kleine dingen (die allemaal samen toch verrassend veel aandacht en tijd in beslag nemen!). Dan zijn er natuurlijk ook genoeg grote situaties die een beroep doen op jouw stresslevel.

Grote projecten op je werk, deadlines, een ziek persoon in je omgeving of simpelweg het gebrek aan tijd voor jezelf. En daar ligt meteen ook de sleutel naar ontstressen…

Prioriteiten stellen

Je kunt de hele dag besteden aan het poetsen van je huis, het onder handen nemen van je tuin of alle werkmailtjes afwerken, maar nog steeds zullen er taken zijn waar je niet aan toe bent gekomen.

“Het moeilijkste zal zijn om te accepteren dat je niet alles kunt doen in een dag, maar dit is wel heel belangrijk zodat je jezelf ademruimte kunt bieden”

Natuurlijk is het is aan jou welke prioriteiten je stelt. Wat je kan helpen is door te bedenken welke zaken écht af moeten die dag.

De badkamer poetsen kan de volgende dag meestal ook nog wel en voor de tuin zal het weinig uitmaken of je die vandaag aanpakt of pas over een paar dagen. Dit geldt niet voor iedereen, want lekker in de tuin ‘klooien’ kan ook zeer stress verlangend zijn.

Plan vervolgens ook niet je hele dag vol met van alles dat moet, maar houd ruimte over voor dingen waar je door ontspant en weer energie van krijgt. Het ontstressen kan beginnen.

Ben jij altijd eerlijk tegen jezelf?

“Om erachter te komen wat je het liefst doet ter ontspanning en waar je energie van krijgt, moet je eerlijk zijn tegen jezelf”

Je kunt deze vraag best beantwoorden met een antwoord waarvan je vindt dat je het moet geven. Of waarvan je denkt dat de omgeving dit van je verwacht, maar daarmee sla je de plank mis en zal je nog altijd niet ontstressen.

Natuurlijk ben je dol op je kinderen en hopelijk heb je plezier in je werk, maar dit wil niet automatisch zeggen dat je er ook ontspannen van raakt.

Dat hoeft ook helemaal niet. Wat jou helpt om te ontspannen is heel persoonlijk. Dat hoeft zeker niet hetzelfde te zijn als bij een ander.

De ene persoon gaat naar de sauna ter ontspanning, terwijl een ander hier alleen maar benauwd van wordt. Of waar de een sporten ter ontspanning doet, heeft de ander behoefte aan een uurtje op de bank met een goed boek.

Ontdek wat voor jou werkt en maak vervolgens tijd vrij voor deze activiteit(en). Je zult zien dat dit al veel druk van de ketel zal nemen!

Ontstressen en lachen – de ideale combi voor jou

Als je moeite hebt om dit te ontdekken, hetgeen je laat onstressen, heb ik nog een extra simpele tip voor je.

Bij welke activiteit glimlach jij van oor tot oor? Waarbij kan jij jouw lach niet onderdrukken?

Dit moet je vaker doen en het echte ontstressen kan beginnen. Bij mij werkt een boswandeling in de Maasduinen met een zorgeloze en humorvolle podcast in mijn koptelefoon.

In de onderstaande video geef ik aan waarom lachen van levensbelang is:

https://www.youtube.com/watch?v=Y7Ktzheay44&feature=youtu.be

Kleine dingen

“Wat ook goed helpt bij het ontstressen is het bewust zijn van de kleine dingen. Die kleine, mooie dingen op een dag waar je van geniet”

Door je hier bewust van te zijn creëer je een veelvoud van geluksmomentjes waardoor je stresslevel zakt. Door die constante factor blijven jouw gevoelens ook stabieler. Je bent beter in staat om kleine tegenslagen op te vangen en te relativeren.

Die kleine geluksmomenten kunnen bijvoorbeeld het drinken van een kop koffie of thee zijn, een leuk liedje dat voorbij komt op de radio, het geven of krijgen van een compliment of bewust je omgeving in je opnemen wanneer je ergens naartoe wandelt.

Let er maar eens op. Door een dag heen zitten heel veel van die fijne en kleine momenten. Zodra het je lukt om deze écht te zien en te waarderen, heb je dus heel veel positieve momenten per dag en kan het ontstressen beginnen.

Grote dingen

Grote, positieve situaties zullen ook een grotere kick opleveren. Die opdracht waar je al tijden aan werkt, die grote reis die je gaat maken of een grote kans die zich voordoet en die je weet te pakken.

Wanneer het resultaat bereikt is, voel je de euforie en de stress was het dan allemaal en helemaal waard.

Probleem is wel dat je dit geluksgevoel in zo’n grote situatie veel minder vaak ervaart (want het komt minder vaak voor) dan het gevoel van geluk wanneer je aandacht hebt voor al die kleine dingetjes (die veelvuldig voorkomen op een dag).

“Die grote dingen leveren dus naast die grote kick, ook heel veel stress op terwijl je ondertussen veel kunt halen uit de kleine momenten die gemakkelijker te behalen zijn”

Door die grote kick kan het lijken alsof alleen deze momenten er toe doen, maar vergis je niet! De stress kan ver oplopen en wanneer je geen aandacht schenkt aan de kleine geluksmomenten kan deze stress je alsnog opbreken. Kleine dingen zijn het dus zeker waard om opgemerkt te worden.

Wat heb je allemaal al bereikt?

In de volgende video vertel ik je ook dat we maar zo weinig stil staan bij onze successen. Dat je al zoveel hebt bereikt.

Dit heb je vaak niet eens meer door, want helaas zijn we altijd maar met de toekomst bezig. Zonde.

Kijk eens wat vaker terug en geniet. Vier jouw successen. Voel je ook vrij om je gratis te abonneren op mijn zelfvertrouwen YouTube kanaal:

https://www.youtube.com/watch?v=YoxfwCg8yaU

Actiever ontstressen

Wil je actiever bezig zijn met ontstressen? Dan zijn hier ook verschillende mogelijkheden in. Zo zou je bijvoorbeeld vaker de fiets kunnen pakken in plaats van de auto. Je lichaam actief bezig laten zijn kan werken als een zeer prettige uitlaatklep. Na afloop voel je je fitter en meer voldaan.

Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld yoga of meditatie als dat meer jouw ding is. Weet je eigenlijk niet zo goed wat voor jou werkt? Dan kan je dit natuurlijk uitproberen.

Er zijn yogascholen en meditatiecursussen en anders staat ook het internet bol met informatie over deze ontspanningsvormen.

De fiets pakken is voor de meeste Nederlanders al helemaal geen probleem dus wil je laagdrempelig beginnen, start daar dan mee!

Het voordeel van actief ontstressen is dat je duidelijk kunt afbakenen wanneer je hier mee bezig gaat op een dag.

Doordat je er zo bewust mee bezig bent, wordt het niet snel vanzelfsprekend wat je doet en waarom. Je houdt jezelf beter bij de les en daarnaast zal je ook eerder opmerken wat het je oplevert.

Reacties