Wat is Krav Maga?
Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
04/06/2021
2 min

Wat is Krav Maga?

04/06/2021
2 min

Krav Maga is voor veel mensen nog een relatief onbekend concept. Krav Maga is eigenlijk een soort training waarbij je bepaalde vechttechnieken leert. 

Het wordt gebruikt door het leger, de politie en als sport. Hierbij staat het voorkomen van letsel en wegkomen uit bedreigde situaties centraal. 

Wil je nu nog meer te weten komen over Krav Maga? Lees dan lekker verder en dan vertellen we je rustig meer over dit onderwerp. 

De oorsprong van Krav Maga

Krav Maga staat voor contactgevecht in het Hebreeuws. De vechtsport/ verdedigingssysteem is ooit bedacht door Imi Sde-Or, een joodse bokser die zijn dorp beschermde tegen de nazi’s. 

Later werd de vechttechniek geleerd aan geheel Israël, waarna het uiteindelijk ook bij het Israëlische leger belandden. Hier werden de soldaten getraind om zichzelf uit benauwde situaties te redden, zoals een aanval met een mes of het afpakken van een pistool. 

Zoals je wellicht al weet wordt het nu ook op meerdere plekken toegepast. Niet alleen het Israëlische leger maakt gebruik van deze trainingsvorm, maar ook andere militairendiensten, politie instellingen maken hier gebruik van en wordt het bij vechtsporten gebruikt. 

Tussen al deze verschillende instellingen zit ook wel een verschil in training. Zo zul je bij het leger meer focussen op het afnemen van een wapen en bij de sportclubs meer op zelfverdediging. 

De basisprincipes van Krav Maga

Krava maga staat dus voor contactgevecht, wel zijn er enkele principes. Bij Krav Maga zijn er eigenlijk geen echte regels. 

"Vaak wordt er bij het toepassen van de technieken gekeken naar zo realistisch mogelijke situaties"

Op deze manier kun je wat je traint toepassen op dingen die je in het leven tegenkomt. Het is dan ook echt voornamelijk bedoelt voor zelfverdediging. Gevaar neutraliseren is het belangrijkste wat er is bij Krav Maga. 

Omdat het bedoelt is om realistische situaties na te bootsen, worden er ook vaak alledaagse objecten toegepast bij de trainingen. Een tas, fles of iets dergelijks worden dan ook gebruikt om jezelf te verdedigen. 

Het doel van de trainingen is om je instinct te controleren, zodat je kunt reageren op een bedreigende situatie. Je leert efficiënt en snel om te springen met zulke situaties en dat maakt jou beter in het verdedigen van jezelf en mensen in je omgeving. 

Wat je kunt verwachten van Krav Maga?

Krav Maga is dus niet net als Judo of Karate een echte competitiesport. Je zult het dan ook nooit op de Olympische spelen zien verschijnen. 

Wat Krav Maga, in tegenstelling tot andere Martial Arts sporten, doet, is het inspelen op realistische situaties

Zo gaat deze sport echt in op het kunnen verdedigen van jezelf in zoveel mogelijk situaties. Wel kun je in sporten als Karate elementen van Krav Maga terugvinden. 

Het is dus niet een sport waarbij je met bepaalde niveaus of klassementen werkt, maar het is wel ontzettend toepasbaar op eventuele ongelukkige momenten, waarbij je jezelf zult moeten verdedigen. 

Ik hoop dat je nu een beetje begrijpt wat Krav Maga inhoudt? Ook kun je wellicht je nu wat meer verdiepen in deze sport, zodat je ook zelf deze technieken kunt gaan leren. Ik hoef jou niet te vertellen dat dit enorm goed is voor je zelfvertrouwen of het zelfvertrouwen van je kind.

Reacties