Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
09/10/2019
5 min

Zelfvertrouwen vergroten van je kind?

09/10/2019
5 min

Een probleem van generaties

Gebrek aan zelfvertrouwen is iets wat heel verstrekkende gevolgen kan hebben. Gepest worden is er één van, doordat jouw omgeving dit signaal gelijk oppikt. Een ander gevolg kan zijn dat je op je school, privé en op je werk niet tot bloei komt.

Kortom; datgene wat er in jou leeft komt niet goed uit de verf doordat je simpelweg het zelfvertrouwen mist. Wanneer je terugkijkt naar jouw jeugd zie je dat het probleem doorgaans is ontstaan door problemen tijdens je opvoeding.

Wanneer je beide ouders, of één van je ouders, een gebrek aan zelfvertrouwen heeft zal dit worden doorgegeven aan jou

Gebrek aan zelfvertrouwen is niet genetisch bepaald

Er wordt gezegd dat zaken als een gebrek aan zelfvertrouwen genetisch bepaald zijn. Kortom; alles ligt vast in jouw genenpakket. Dit hoeft niet waar te zijn.

Als jij vroeger op school gepest werd hoeft het niet per definitie zo te zijn dat jouw kind dat ook wordt. Jij bent namelijk in staat om dit probleem te doorbreken. Je zal er alleen wel wat voor moeten doen.

Een probleem wat je doorgeeft

Als jij een gebrek aan zelfvertrouwen hebt zal dit gaan blijken uit de opvoeding die jij aan je kind geeft. Doordat je niet daadkrachtig durft te zijn zal je kind dit ook niet doen. Als jij het niet aandurft om grenzen te stellen bij je kind, is je kind ook niet in staat om zijn eigen grenzen te verkennen. Je geeft het probleem van een gebrek aan zelfvertrouwen wat in jou leeft dus op deze manier door aan je kind.

Verbeter het zelfvertrouwen van je kind, maar begin bij jezelf

Als jij merkt dat jouw kind begint te kampen met dezelfde problemen als die jij vroeger had, is het tijd om daar aan te gaan werken. We leven in een tijd waarin de stap naar een therapeut al heel snel is gemaakt. Het taboe op vragen om hulp is allang weg.

De stap naar jeugdzorg is daardoor een stuk kleiner geworden. Toch is dit niet altijd een eerste vereiste. Je kan bij jezelf beginnen als je merkt dat daar een stuk angst en een gebrek aan zelfvertrouwen is.

Leer jezelf vaardigheden aan

Je kan beginnen met jezelf vaardigheden aan te leren die jouw zelfvertrouwen vergroten. Leer om letterlijk steviger in je schoenen te staan door jezelf te versterken.

“Oefen dit voor de spiegel, en zorg er daarbij voor dat je kind dit ook ziet”

Durf uit je eigen comfort zone te stappen en spreek eens iemand aan op een feestje. Je zal zien dat je eenmaal over een grens heen moet maar dat het daarna steeds gemakkelijker gaat.

Oefen samen

Het feit dat jij letterlijk sterker in je schoenen gaat staan bereik je uiteraard vooral door te oefenen. Wanneer je dit doet kan je dit het beste doen samen met jouw kind. Maak er een leuk spelletje van.

Speel een keer een rollenspel waarin je een dagelijkse situatie naspeelt. Speel een spel waarin jij of je kind wordt uitgedaagd in het sociale leven. Kies een onderwerp wat onlangs aan de hand was. Maak het actueel.

Sla twee vliegen in één klap

Juist doordat je samen me je kind oefent in sociale vaardigheden sla je twee vliegen in één klap. Jij wordt vaardiger op het gebied van zelfvertrouwen, maar je kind wordt het ook.

Zo staan jullie samen een stuk sterker in het leven. Door het spelenderwijs oefenen van deze vaardigheden hebben jullie er samen gelijk een nieuwe hobby bij.

Zelfvertrouwen-vergroten-kind

Onderneem meer met je kind

Wanneer jij een gebrek aan zelfvertrouwen hebt ben je waarschijnlijk nogal een huismus. De deur uit gaan kan voor vreselijke angst- of paniekgevoelens zorgen in het uiterste geval. Je spreekt dan over agorafobie (pleinvrees).

Durf het aan om met jouw kind samen activiteiten te ondernemen. Ga naar een openbare gelegenheid en breng daar je toenemende zelfvertrouwen in praktijk.

Een lange termijn plan

Maak jezelf niet wijs dat je in één dag aan de hand van een YouTube filmpje je zelfvertrouwen helemaal in topvorm hebt.

“Werken aan meer zelfvertrouwen is iets wat moet rijpen”

Je moet je de vaardigheden eigen maken en daar kan zomaar een periode overheen gaan. Het is dan ook zaak dat jij jezelf en je kind de tijd geeft om deze stappen te nemen. Maak er een lange termijn plan van. Neem er een afzienbare periode, zoals bijvoorbeeld de zomervakantie, voor.

Durf zaken te bespreken

Als jij merkt dat je kind op school wordt gepest is het zaak dat je het daar met je kind over hebt. Juist wanneer jij de pijn uit je eigen kindertijd herkent in de situatie van jouw kind is het goed om die pijn te uiten.

Je kind zal zich begrepen voelen en het zal weten dat hij of zij er samen met vader of moeder wat aan kan gaan doen. Dit is één van de eerste stappen die je concreet neemt voor je zelfvertrouwen gaat vergroten. Wanneer pestgedrag wordt gestopt zal jouw kind snel weerbaarder worden.

Meer weerbaarheid kweken

Heeft jouw kind meer weerbaarheid nodig, dan kan je daar het beste aan gaan werken om het zelfvertrouwen te vergroten. Er zijn meerdere sporten die jullie zelfvertrouwen vergroten doordat je weerbaarder gemaakt wordt. Denk in dat geval maar eens aan een sport als Judo.

Tegenwoordig zijn er meerdere sporten waarbij je aan je weerbaarheid werkt. Een recent voorbeeld is Krav Maga. Deze verdedigingskunst wordt aan volwassenen maar ook aan kinderen geleerd. Doordat je leert te vertrouwen op je eigen innerlijke kracht word je mentaal weerbaarder, wat ook het zelfvertrouwen ten goede komt.

Durf los te laten

Als jouw kind een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, zal het zich vaak als een angstig beestje aan je vast klampen wanneer jullie op pad gaan.

“Jij uit je gebrek aan zelfvertrouwen juist door je kind tegen alle obstakels in het leven te beschermen”

Je kind loslaten is jouw ergste nachtmerrie. Een volgende fase van zelfvertrouwen opbouwen is dan ook dat jij het aandurft om je kind los te laten.

Geef verantwoordelijkheid terug

Bij een gebrek aan zelfvertrouwen hoort vaak ook dat je geen verantwoordelijkheid durft te nemen voor je leven. Je zal zien dat dit doorwerkt in het leven van jouw kind. Het is zaak dat je jezelf die verantwoordelijkheid terug geeft.

Door jouw kwaliteiten te kennen kan je de verantwoordelijkheid over je leven terug nemen. Je geeft daarmee ook verantwoordelijkheid voor het leven terug aan je kind.

Ken je kwaliteiten

Een deel van het herstel van je zelfvertrouwen is dat jij je persoonlijke kwaliteiten kent. Je kind heeft ook kwaliteiten die je prima met het kind samen kan benoemen.

“Ga maar eens na waar je goed in bent en waar jouw kind goed in is. Benoem dit en maak er werk van”

Kan jouw kind geweldig tekenen of heeft het veel fantasie? Laat het dan maar eens een mooi kunstwerk, of een moodboard maken. Kan jij prachtige boeketten maken, ga dan samen de natuur in en pluk bloemen. Uiteindelijk maken jullie samen thuis een mooi boeket wat je kind kan gaan natekenen of schilderen.

Op die manier visualiseer jij naar je kind dat een ieder zijn eigen kwaliteiten heeft die heel waardevol zijn. Het zelfvertrouwen groeit vanzelf op die manier.

Zelfvertrouwen is dus iets wat via gedrag wordt doorgegeven van generatie op generatie. Jij kan de generatie na jou versterken door aan jouw zelfvertrouwen en dat van je kind te werken. Op die manier wordt jouw inspanning dubbel beloond. Je staat zelf steviger in je schoenen, en je kind ook. Klik hier als je nog meer zelfvertrouwen tips wilt bekijken…

Reacties