Wat is vergeven?
20 november 2018 
1 min. leestijd

Wat is vergeven?

Vergeven is iemand niet langer een bepaalde handeling of uitspraak kwalijk nemen. Vergeven doe je in je eigen voordeel, namelijk voor je gezondheid. Klik hier om ons artikel 'hoe kan ik iemand vergeven' te ontdekken.

Vergeven kan wel heel moeilijk zijn. Hoe kun jij de verkrachter of bedreiger van je dochter ooit zijn daad vergeven? Het kan, gelukkig kan het. Het wil niet zeggen dat jij de daad goedkeurt, kleiner maakt, kunt vergeten enz., maar wel dat de gebeurtenis of de uitspraak niet langer belangrijk voor je is.

Hetgeen is gebeurd speelt niet langer de hoofdrol in jouw leven als je vergeeft. Als je niet vergeeft kun je nergens anders meer aan denken aan wat je is aangedaan, je loopt elke dag met negatieve gedachten. Deze negatieve gedachten beheersen je leven. Beter is het om je (opgekropte) boosheid los te laten en te vergeven.

[caption id="attachment_200361" align="aligncenter" width="502"]vergeven en vooruit kijken Vergeven en vooruit kijken leeft ook op mijn Facebookpagina[/caption]

Laat het los. Laat de gedachte aan die ander, die dit probleem veroorzaakt, los. Laat die ander niet langer met je gevoelens “spelen” en de baas zijn over jouw gevoelens. Hetgeen is gebeurd of is gezegd kun je niet terugdraaien.

Je kunt wel tegen jezelf zeggen dat jij je leven weer in eigen handen gaat nemen en dat jij bepaalt hoe je met het verleden voortaan om zult gaan.

Meer artikelen over persoonlijke groei