Wat is woede?
14 november 2018 
in Gedrag
1 min. leestijd

Wat is woede?

Een synoniem voor woede is boosheid, maar dan wel extreme boosheid. Woede is een emotie. Je kunt woedend worden als jou onrecht wordt aangedaan, als jij je machteloos voelt, als je wordt tegengewerkt, als jouw grenzen worden overschreden enz.

De ene persoon wordt eerder woedend dan de andere. De ene kan zijn of haar boosheid beter onder controle houden dan de andere.

Woede is soms zichtbaar aan iemands lichaamshouding, soms ook gaat iemand schelden, een ander uit zijn of haar woede door te gaan slaan of schoppen.

Er zijn echter ook mensen die hun woede uiten door zich terug te trekken en helemaal niets meer te zeggen. Hoe iemand reageert als hij of zij woedend wordt ligt aan het karakter, maar daarnaast ook aan de situatie van dat moment.

Een keer flink boos worden kan zorgen voor duidelijkheid. Als het echter uit de hand loopt kan er sprake van agressie zijn en dat kun je beter voorkomen. Er zijn trainingen of cursussen waarin je wordt geleerd om je woede onder controle te houden.

Je kunt woedend zijn op jezelf omdat jij weer over je heen hebt laten lopen en je kunt woedend zijn op anderen, die je misbruiken bijvoorbeeld. Het is erg belangrijk dat men al vanaf jonge leeftijd leert omgaan met emoties waaronder woede aanvallen. Onderdrukken van woede werkt vaak averechts.

Wat je wel helpt is, kom uit de slachtofferrol (mij wordt onrecht aangedaan) en probeer te begrijpen waarom de ander je uitdaagt. Word milder in je oordeel, dat helpt jou. Soms is vergeven ook een prima optie. Dit vergt moed en een andere denkwijze.

Meer artikelen over persoonlijke groei