Wat zijn doelen?
Diversen
Redactie
Diversen
11/20/2018
1 min

Wat zijn doelen?

11/20/2018
1 min
Doelen zijn taken die jij jezelf oplegt om binnen een bepaalde tijd te behalen. Doelen kun je verdelen in korte termijn doelen en lange termijn doelen.

In het volgende artikel (klik hier) vind je veel info en voorbeelden over hoe je nu simpel jouw (persoonlijke) doelen kunt bereiken.

Doelen geven je leven zin. Je werkt naar een bepaald eindresultaat toe, het einddoel, dat kan in je privéleven zijn en op je werk.

Als je werknemer bent dan zullen de doelen van de werkzaamheden aan je worden doorgegeven. De werkgever stelt de doelen op. Bij het willen behalen van doelen streef je ernaar om bepaalde afspraken of werkzaamheden binnen een bepaalde tijd te verwezenlijken.

Het vaststellen van doelen wordt tegenwoordig vaak gedaan met het SMART principe, een eenvoudige manier om een doel vast te leggen en te controleren.

Uitleg van het SMART principe. SMART staat voor:
  • specifiek
  • meetbaar
  • acceptabel
  • realistisch
  • tijdgebonden

Op deze manier kun je eenvoudig vaststellen of doelen zijn behaald. Je kunt de doelen ze ook handig controleren.

SMART werken heeft nog meer voordelen, namelijk het goed kunnen beoordelen van de prestaties van de werknemers. En ook niet onbelangrijk, de mogelijkheid om het gewenste resultaat te vergelijken met het eindresultaat. Tijdens een werkoverleg of evaluatie kan worden bekeken wat er anders en beter kan.

Ook in je privéleven stel je doelen. Hoeveel geld heb ik nodig voor een andere auto? Hoeveel kan ik daarvoor per maand opzij leggen? Wanneer heb ik het benodigde bedrag bij elkaar gespaard?  Of wanneer wil ik mijn studie hebben afgerond? Doelen stellen in je leven geeft je leven zin.
Reacties