Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
08/05/2019
6 min

Voor jezelf opkomen - Zelfvertrouwen op het scherpst van de snede

08/05/2019
6 min

Moeite voor jezelf op te komen

Het is een probleem waar heel veel mensen moeite mee hebben. Ze hebben moeite om voor zichzelf op te komen in lastige situaties. Daarbij komt dan kijken dat ze over zich heen laten lopen door anderen. Deze moeite om voor jezelf op te komen overkomt de besten. Wanneer jij echter het beste uit jezelf wil halen is het de moeite waard om daar overheen te komen.

De behoefte om te behagen

Voor jezelf opkomen kan behoorlijk lastig zijn. Je denkt immers al heel snel dat je iedereen beter te vriend kan houden om het in het leven niet te moeilijk te hebben. Deze moeite om te behagen heeft tot gevolg dat jij jezelf wegcijfert in het grote geheel. Jij doet er niet meer toe; de ander praat je liever naar de mond.

“Elke relatie is een reflectie van de relatie met jezelf” ~Deepak Chopra

Als jij langzaam kwaad wordt

Interessant bijkomend verschijnsel als je te moeilijk voor jezelf opkomt is dat je heel langzaam kwaad wordt. Dat gaat een heel lange tijd goed, tot het je letterlijk teveel wordt. Er hoeft maar één verkeerde opmerking te worden gemaakt naar jou toe en je ontploft letterlijk. Het is op dat moment dat je in een soort explosief verandert.

Zwaar vuurwerk herkennen

Denk maar eens aan oudejaarsavond wanneer je vuurwerk gaat afsteken. Het zwaarste vuurwerk heeft een heel lange lont zodat je het veilig kan afsteken. Dat is voor je eigen veiligheid. Wanneer jij langzaam kwaad wordt is dat te vergelijken met zwaar vuurwerk. Je hebt een lange lont en het duurt lang voor je ontploft. Het gevaar is dus wanneer je kwaad wordt; dan rinkelen de ramen.

Voorkom ontploffingen in de privé sfeer

Wanneer jij er lang over doet om kwaad te worden zal dit doorgaans worden getriggerd in de privé sfeer. Je bent met je kinderen, vrienden of je partner en er gaat iets verkeerd. Doordat jij opeens uit het niks lijkt te ontploffen geeft dit een schrikreactie bij je omgeving en bij jezelf. Het is dan ook goed om dit soort ontploffingen te voorkomen. We leggen je uit hoe je dat doet.

Let it go

De beste manier om te voorkomen dat je ontploft in de privé sfeer is door je spanning op het juiste moment te laten gaan. Zit je in een situatie waarin je tot woede wordt gedreven, put dan uit een bron die je wellicht niet in hebt: zelfvertrouwen. Door je woede op tijd te laten gaan voorkom je dat jij een rondlopend explosief wordt.

Laat je woede op tijd los

Waarom hebben sommige mensen er totaal geen moeite mee om hun woede te laten gaan wanneer het ze overkomt en slaan anderen het in zich op? Het heeft te maken met wat we je net al vertelden. Je slaat je woede in je op wanneer je juist te lankmoedig bent. Wanneer jij teveel over je heen laat lopen houd je de woede vast. Wanneer jij standvastig bent zal je de woede op tijd los kunnen laten.

Het scherpst van de snede

Iedereen heeft in zijn leven van die momenten waarop je op het scherpst van de snede functioneert. Er gebeurt een hoop om je heen, en je hebt het gevoel dat je al een poos in een positie bent gemanoeuvreerd waarin jou zaken overkomen die niet wenselijk zijn. Wanneer jij al een poos in die situatie zit merk je dat gelijk aan je gevoel. Je herkent het aan je zintuigen.

Afgestompt zijn en branden van binnen

Je herkent dit gevoel van diep onbehagen wanneer jij je naar de buitenwereld toe afgestompt voelt. Je sluit de wereld buiten je en je beschermt je gekwetste persoonlijkheid. Je brandt van binnen terwijl je naar de buitenwereld toe onaangedaan overkomt. Dit gevoel kan je niet eeuwig volhouden. Het is een van de belangrijkste redenen waarom gevoelige mensen een burn-out krijgen.

Zelfvertrouwen als oplossing

Als jij in deze situatie zit, is zelfvertrouwen het middel wat jou zal helpen om eruit te komen. Je zal jezelf moeten opbouwen en versterken om minder over je heen te laten lopen. Dat kan je doen door anders naar jezelf te gaan kijken.

Jouw belang hoger stellen

Durf het maar eens aan om in een benarde situatie naar je eigen belang te kijken. Kijk naar je eigen situatie en durf die maar eens boven die van een ander te stellen die jou steeds in een negatieve spiraal drukt. Wat ben je zelf waard? Wat is jouw belang in een situatie. Het is goed om dit voor jezelf duidelijk te hebben wanneer je de confrontatie weer aangaat met een ander.

Oefenen voor de spiegel

Wanneer jij je eigen standpunt in een situatie duidelijk hebt is het verstandig om voor de spiegel te gaan staan. Je recht je schouders, ademt diep in, en neemt de volgende woorden in de mond. ‘Nu is het genoeg’. Jij neemt een besluit om niet langer over je heen te laten lopen, en je oefent net zo lang tot je het geloofwaardig over je lippen krijgt.

Een schokreactie die positief uitpakt

Mensen die altijd maar over jou heen liepen zullen in eerste instantie geschokt zijn wanneer jij voor jezelf opkomt. Daarna zal er echter bij veel omstanders sprake zijn van begrip voor jou. Je leek zo onaangedaan doordat anderen over je heen liepen, maar nu laat je zelf zien wat er diep in jouw binnenste speelt.

“Er zijn tijden, jonge vriend, wanneer een ieder van ons moet opkomen voor recht en rechtvaardigheid, of je voelt je nooit meer rein” ~Sir Arthur Conan Doyle

Trots op jezelf

Wanneer jij dit standpunt durft te nemen op het scherpst van de snede kan een dergelijke houding en uitspraak het verschil maken. Op het moment dat jij niet meer over je heen laat lopen voel je een ander gevoel in je stromen. Je voelt je trots op jezelf. Dat is een gevoel wat ervan getuigt dat je een positieve stap hebt genomen in je eigen belang.

Een verandering in jouw situatie

Deze stap voorwaarts zal een verandering in jouw situatie teweeg brengen. Gaandeweg leer je dat je niet altijd anderen naar de mond hoeft te praten. Je leert jezelf een nieuwe houding aan die niet altijd in goede aarde zal vallen. Je leert een antwoord wat van waarde is op situaties.

‘Nee’ is ook een antwoord

Je zal gaan leren door de tijd heen dat ‘nee’ ook een antwoord is. Je leert eigenlijk dat het prima is om je eigen wil te hebben en om je eigen plan te durven trekken in bepaalde situaties. Je leert er namelijk iets heel belangrijks door over jouzelf.

Je eigen persoonlijkheid ontwikkelen

Juist doordat jij vaker voor jezelf opkomt ontdek je waar jouw eigen belangen liggen. Je ontdekt hoe je voor jezelf moet opkomen maar je leert ook wat jouw sterke eigenschappen zijn. Die schoof je namelijk altijd terzijde in de tijd dat je nog met iedere wind meewaaide. Jij leert jezelf kennen doordat je jouw eigen belangen beter kunt omschrijven. En dat is de kiem van iets heel belangrijks in je leven.

“De vrijheid om zichzelf te zijn is de hoogste vorm van rechtvaardigheid jegens de anderen” ~Malcolm de Chazal

Zelfvertrouwen door zekerheid

Deze nieuwe kennis en zekerheid zijn de perfecte bouwstenen voor meer zelfvertrouwen. Jij bouwt aan meer zelfvertrouwen omdat jij jezelf kent en weet wat je waard bent. Je zal daardoor steviger in je schoenen staan wanneer je weer in een soortgelijke situatie komt waarin jouw grenzen worden overschreden.

voor jezelf opkomen

Geef in zelfvertrouwen je grenzen aan

Met jouw hervonden zelfvertrouwen is het mogelijk om grenzen aan te geven naar anderen. ‘Tot hier en niet verder’ is iets wat je op meerdere gebieden in je leven kan gaan aangeven. Het aangeven van grenzen zal voor velen juist veilig zijn. Ze weten tot waar ze bij jou mogen gaan om te voorkomen dat ze je tot een eerder genoemde woede uitbarsting drijven.

Niet iedereen zal begripvol zijn

We benoemden het al fijntjes. Velen zullen het fijn vinden dat jij je grenzen aan geeft maar er zullen ook mensen zijn die daar meer moeite mee zullen hebben. Zij haalden altijd hun voeding uit jou en ze beseffen zich nu dat ze daar een andere bron voor moeten gaan vinden. Deze mensen mag je ook wel toxische relaties noemen. Het is goed om deze mensen uit je leven te bannen, om te voorkomen dat jij wordt terug gezogen in de ongezonde eerstgenoemde situatie.

Lief zijn voor jezelf loont

Je zal merken wanneer je beter voor jezelf durft op te komen dat jij een betere gezondheid krijgt. Over jezelf heen laten lopen en je woede inhouden zorgt er namelijk voor dat jij jezelf uitholt. Je gestel zal sterker worden wanneer jij beter voor jezelf opkomt en liever voor jezelf bent.

Je zal ook merken dat je mentaal sterker wordt, maar dat zal zich ook in de fysieke aspecten uiten. Je pakt hartaandoeningen aan door beter voor jezelf op te komen. Een belangrijke ontwikkeling waar niet alleen jij maar ook je hele omgeving beter van wordt.

Reacties