Wintersportvakantie met yoga: handige adviezen
18 oktober 2020 
in Yoga
5 min. leestijd

Wintersportvakantie met yoga: handige adviezen

Ga je op vakantie naar de sneeuw? Heerlijk genieten in de bergen van hopelijk een flinke dosis zon en een enorm pak sneeuw. Dan ken je misschien ook wel de spierpijn, de krampen en andere pijntjes die zeker vaak de eerste dagen opspelen. Maar dat is nu verleden tijd… op wintersportvakantie met yoga.

wintersportvakantie met yoga – inhoudsopgave

[[showindex]]

Snow & Yoga = Snowga

Wintersportvakantie met yoga, wat moet je je daar nu toch bij voorstellen? Is dat wel mogelijk en bestaat dat echt? Ja zeker! Yoga in de sneeuw heeft zelfs een naam: ‘snowga’. Het klinkt misschien ook voor jou niet heel logisch. Waarom zou je de kou opzoeken voor je yoga oefeningen?

Op zich begrijpelijk dat het op het eerste gezicht geen perfecte match is. Met een koud lichaam is het minder makkelijk om dieper in je houdingen te komen en het is ook gewoon niet zo comfortabel om het koud te hebben.

Maar met lekkere warme kleding, zoals dikke skisokken en een comfortabel fleecevest is het natuurlijk prima te doen. Sterker nog, dan kan yoga je helpen om de kou beter te trotseren!

Wat heb je nodig voor wintersportvakantie met yoga?

Op zich heb je niet veel andere wintersportmaterialen nodig dan anders. Wellicht heb je je eigen skischoenen, ski’s en / of snowboard. Neem dit dus ook zeker mee, anders is het een karige wintersportvakantie. Maar wat heb je nog extra nodig voor een wintersportvakantie met yoga en mindfulness?

 • De normale uitgeruste skikleding natuurlijk;
 • Comfortabel fleecevest;
 • Comfortabele thermobroek;
 • Yogamat / reis yogamat;

Kortom je ziet wel dat je helemaal niet meer bagage nodig hebt. Alleen wat extra lekker warme en comfortabel zittende (thermo-) broeken zijn aan te raden. Daarnaast dus een (reis) yogamat. Deze zijn heel dun, dus nemen eigenlijk amper extra ruimte in beslag bij je bagage.

Hoe helpt yoga bij kou?

Het is je vast niet onbekend en je ongetwijfeld al eens opgevallen, dat je enorm kan opwarmen tijdens het beoefenen van yoga. Yoga helpt dan ook bij kou, omdat:

 • Je constant in beweging bent. Dit zorgt ervoor dat je bloed beter rond gepompt wordt;
 • Je in de kou vaak stijve spieren hebt. Deze worden veel soepeler door yoga;
 • Yoga in het algemeen je weerstand verhoogt. En iedereen weet dat je met een goede weerstand meer aankunt. Je kunt dus ook beter tegen de kou.

Wintersportvakantie met yoga

Snowga

Zie je het al een beetje zitten? Of vraag je je toch nog af, waarom je yoga nu ook op wintersport moet combineren? Dan heb ik een aantal redenen waarom ook jij snowga eens moet proberen:

 1. Over het algemeen skiën of snowboarden wij Nederlanders 1 keer, max. 2 keer per jaar. We gebruiken dan een week lang allerlei spieren die we normaal niet gebruiken, met als gevolg: spierpijn. Hoe lekker is het dan om aan het einde van de dag deze spieren een beetje te verzorgen met yoga?
 2. Omdat je door yoga soepeler en relaxter bent, ben je minder blessuregevoelig. Veel blessures ontstaan door een stram en angstig lichaam en dit kan veel minder worden door yoga.
 3. En last but not least: de prachtige omgeving! Het is prachtig als je yoga kunt doen met uitzicht op een witte, wondere wereld met bergen. Zie je het al voor je? Lekker in de ochtend een aantal yoga oefeningen op je balkon met uitzicht op die mooie witte bergtoppen? Ik zeg DOEN!

Soepel op wintersport met yoga houdingen

Natuurlijk heb ik ook nog een aantal yoga houdingen die je ondersteunen tijdens je wintersportvakantie. En die stijve spieren tegen gaan.

 1. Utkatasana – de stoel

  Eigenlijk is skiën niets anders dan de hele dag in Utkatasana (de stoel houding) op je ski’s de berg af. Hierdoor versterk je dan ook juist die spieren die je de hele dag hard nodig hebt. Buig je je knieën en laat je je billen zakken alsof je op een stoel wilt gaan zitten. Breng je handen omhoog langs je hoofd, maar zorg ervoor dat je je schouders niet optrekt naar je oren.

  Houd spanning op je buik, zodat je geen holle rug maakt. Een extreem holle rug kan zorgen voor stijfheid en pijn in de onderrug en dat wil je natuurlijk niet. Als je daar al last van hebt, betekent dit misschien dat je ook op de piste staat met een holle rug. Let hier dus ook op de piste goed op.

 2. Lage Lunge

  Startend vanuit Tadasana (Mountain pose) zet je met je rechtervoet een grote pas naar achter. Laat je achterste knie zakken naar de mat en controleer of je voorste knie recht boven je linker enkel is (dus niet er voorbij). Alle tenen wijzen recht vooruit en je bekken is in een neutrale positie, niet gedraaid.

  Voel de stretch bij je heup en ontdek of er ruimte is om te zakken. Voor een opening van je lichaam breng je je handen omhoog in de richting van het plafond. Voor een stretch van je quads rijk je met je hand naar achter voor je voet. Hou deze houding een paar ademhalingen vast, gebruik je yoga ademhaling.

 3. Hoge Lunge

  Bij deze lunge zorg je ervoor dat je achterste knie van de grond / mat blijft. Op een inademing breng je beide handen omhoog boven je hoofd. Beide benen zijn sterk en krachtig, de hiel van je achterste voet wijst in de richting van het plafond.

  Let er op dat je knie niet naar buiten wijst of dat je knie voorbij je enkel komt. Deze houding versterkt je bovenbenen en dat heb je precies nodig tijdens de wintersport!

 4. Warrior III – Krijger III

  Vanuit de Hoge lunge breng je je gewicht naar voren op je voorste been. Je achterste been gaat recht naar achter, duw je hiel van je af en zorg dat je heupen naast elkaar blijven. Beide handen reiken naar voor, zodat je lichaam in een rechte lijn is. Kijk of het je lukt om parallel te blijven met de grond.

  Warrior III is een krachtige balanshouding, die je benen, glutes en core versterkt en je natuurlijk helpt met een betere balans op je board of ski’s.

Start de dag met yoga

Naast deze houdingen is het natuurlijk ook een heel goed idee, je dag ook op wintersportvakantie te starten met yoga. Begin bijvoorbeeld net als thuis met een aantal zonnegroeten, of een meditatie. Maar ook tussendoor op de berg is het goed zo nu en dan even stil te staan en om je heen te kijken.

Adem een paar keer diep in en neem alles in je op wat de omgeving met al die sneeuw en mooie bergen je te bieden heeft. Wissel het skiën ook eens af met wandelen.

En denk dan nog eens aan mindful wandelen. Een hele mooie aangelegenheid dit toe te passen en te genieten van al het moois wat een wintersportvakantie te bieden heeft.

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jouw ervaringen met wintersportvakantie met yoga. Heb je de houdingen toegepast? Heb jij misschien nog toevoegingen of tips? Of heb je een mega mooie foto tijdens jouw wintersportvakantie met yoga? Laat het hieronder achter in een reactie.

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:

Meer artikelen over persoonlijke groei