Tot bezinning komen? Zo creëer je thuis de juiste sfeer! 7 tips
Stress
Albert & Tonny
Stress
02/18/2022
5 min

Tot bezinning komen? 14 praktische tips!

02/18/2022
5 min

Tijd voor bezinning nemen, is goed. Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen. Daarvoor kun je in retraite gaan, maar er zijn ook manieren om thuis de juiste ambiance te creëren om je te bezinnen. 


Wat is tot bezinning komen?

Tot bezinning komen is het bewust nemen van tijd en ruimte om jezelf los te maken van externe afleidingen en aandacht te schenken aan je innerlijke wereld. Het is een moment van introspectie waarin je je gedachten, gevoelens en ervaringen onderzoekt. Het kan een diepgaande emotionele en spirituele ervaring zijn, maar ook een eenvoudig moment van stilte en rust. Tot bezinning komen is niet gebonden aan religie of filosofie, het is een persoonlijke praktijk die voor iedereen toegankelijk is.

Waarom tijd voor bezinning nemen? 

De samenleving tegenwoordig is behoorlijk druk. De waan van de dag bepaalt vaak je ritme. De tijd gaat vliegensvlug en voor je het weet is er weer een dag, week, maand of jaar voorbij. En wanneer heb je de gelegenheid gehad om je te bezinnen? Bewust rust te nemen. Om gebeurtenissen, ontmoetingen, strubbelingen en dergelijke op een rij te zetten? Ruimte te maken voor nieuwe ideeën, inzichten, overtuigingen enzovoort? Zodat je je als herboren voelt? In balans, energiek, creatief en productief? Gelukkig kun je zelf stappen zetten om regelmatig even bewust een stapje terug te doen en af te rekenen met alle hectiek.

Het vinden van tijd voor tot bezinning komen heeft talloze voordelen voor ons welzijn. Het stelt ons in staat om de hectiek van het dagelijks leven los te laten en op te laden. Door tot bezinning te komen, kunnen we onze gedachten en emoties kalmeren, onze focus en concentratie verbeteren en een dieper gevoel van innerlijke vrede ervaren. Het stelt ons ook in staat om onszelf beter te leren kennen, onze doelen en waarden te heroverwegen en te reflecteren op de richting die we willen nemen in het leven.

Eenvoudige tips om je te bezinnen

Om tot bezinning te komen hoef je geen speciale bezinningsreis te boeken of in retraite te gaan in een zencentrum of klooster. Ook thuis of in je directe omgeving kun je stilstaan en rustmomentjes voor jezelf pakken.

Tip 1: Richt thuis een stilteplekje in

Gun jezelf regelmatig de tijd en ruimte om stil te staan. Doe dat door bijvoorbeeld thuis een hoekje of kamertje in te richten waar je je in alle rust kunt terugtrekken. Zet er (geur)kaarsen neer, leg kussen op de grond, zorg eventueel voor een ontspannen muziekje enzovoort. Dit is jouw speciale stilteplekje. Je kunt je er elke dag even terugtrekken. Om te mediteren, yoga-oefeningen te doen, meditatieve muziek te beluisteren of te schrijven.

Tip 2: Start een (digitaal) dagboek

Een andere goede manier om tot bezinning te komen, is een dagboek bijhouden. Schrijf wat je bezighoudt van je af. Zonder na te denken over spelling, de juiste formulering en dergelijke. Je gedachten, gevoelens en ervaringen opschrijven helpt je namelijk rust en ruimte in je hoofd te krijgen. Na verloop van tijd ontdek je vast bepaalde patronen waar je van kan leren. Bijvoorbeeld wat je blij maakt en waar je gelukkig van wordt. Maar ook: wat je bakken met energie kost en obstakels waar je telkens tegenaan loopt.

Tip 3: Sluit de online wereld buiten 

Wil je rust ervaren om je te reflecteren? Doe de digitale wereld die continu je aandacht opeist nu en dan in de ban. Zet gewoon je smartphone, tablet, laptop en je tv helemaal uit. Dat kan voor een half uurtje, maar ook een halve dag of langer als je durft. Zo verminder je enerzijds al die prikkels en afleidingen die steeds een beroep op je doen en behoorlijk wat stress geven. Anderzijds schept je zo de ruimte om echt tijd voor jezelf te nemen en je even los te koppelen.

Tip 4: Zoek de stilte buiten op

Lukt het je niet om thuis de stilte voor bezinning te vinden? Ga dan naar buiten. Bijvoorbeeld het bos. Luister naar het ruisen van de boombladeren. Of bezoek het strand en laat je meevoeren door de geluiden van de zee. Ga op in de geluiden, zodat je ronddwarrelende gedachten tot bedaren komen.

Tip 5: Wat helpt je ontspannen?

Niet alleen rust zoeken, helpt je bij bezinning. Ook je geregeld ontspannen door dingen te doen die je fijn en prettig vindt. Dat kan variëren van fietsen, hardlopen of aan yoga doen tot schilderen, haken, fotograferen en muziek beluisteren. Kortom: jouw manieren om de spanning los te laten, zodat je nieuwe energie en inspiratie opdoet.

Tip 6: Gewoon even niks doen

Tegenwoordig is het best moeilijk om helemaal even niets te doen. Gewoon lanterfanteren. Over het water staren en scheepjes voorbij zien varen. Langs de vloedlijn wandelen en schelpjes zoeken. Op je rug in het gras liggen en de wolken voorbij zien drijven. Thuis aan tafel of in de tuin zitten en stomweg genieten van dat lekkere kopje thee dat je drinkt. Eigenlijk even niets moeten en dingen laten komen en gaan.

Tip 7: Schrijf jezelf een brief

Wil je terugblikken en plannen maken voor de toekomst? Schrijf dan een brief aan jezelf om tot bezinning te komen. Waar sta je momenteel in je leven? Wat zijn je sterke en zwakke kanten? Wat zijn je grootste successen? Welke inzichten hebben je verrijkt? Wat was een keerpunt in je leven? Waarin wil je groeien? Et cetera. Handige aanknopingspunten voor zo’n brief kunnen foto’s uit het verleden zijn. Je agenda, een dagboek of blog dat je misschien hebt. Zo kun je allerlei zaken terughalen. Ook muziekfragmenten kunnen een informatiebron zijn. Of maak een moodboard waarop je met kleuren, beelden, quotes enzovoort bepaalde gevoelens en ervaringen in beeld brengt.

Tip 8. Stel een routine in

Reserveer regelmatig tijd in je agenda voor tot bezinning komen. Of het nu dagelijks, wekelijks of maandelijks is, het hebben van een vaste routine helpt je om bewust tijd vrij te maken voor introspectie.

Tip 9: Mediteer

Meditatie is een krachtige manier om tot bezinning te komen. Het helpt je om je geest tot rust te brengen, je bewustzijn te vergroten en je innerlijke wereld te verkennen. Er zijn verschillende meditatietechnieken die je kunt uitproberen, zoals ademhalingsoefeningen, geleide visualisaties of mindfulnessmeditatie.

Tip 10: Schrijf in een dagboek

Journaling is een effectieve manier om je gedachten en gevoelens te uiten en te reflecteren op je ervaringen. Neem de tijd om te schrijven over wat er in je opkomt, zonder oordeel. Dit kan helpen bij zelfontdekking en het verhelderen van je gedachten.

Tip 11: Beoefen mindfulness

Mindfulness gaat over het bewust zijn van het huidige moment, zonder oordeel. Het helpt je om met volle aandacht aanwezig te zijn en je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en omgeving. Dit kan gedaan worden tijdens dagelijkse activiteiten zoals wandelen, eten of zelfs tandenpoetsen.


Tip 12: Luister naar rustgevende muziek

Muziek heeft de kracht om onze stemming en emoties te beïnvloeden. Luister naar rustgevende en meditatieve muziek om een kalme sfeer te creëren en je te helpen tot bezinning te komen.

Tip 13: Doe aan ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een eenvoudige maar effectieve manier om tot bezinning te komen. Concentreer je op je ademhaling, adem diep in en uit en observeer hoe je lichaam reageert. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je in het moment te brengen.

Tip 14: Volg een hobby of creatieve activiteit

Door jezelf te engageren in een hobby of creatieve activiteit, zoals schilderen, schrijven, tuinieren of muziek maken, kun je tot bezinning komen. Het stelt je in staat om je gedachten los te laten en volledig op te gaan in het moment.

Neem jij regelmatig de tijd om tot bezinning te komen? Hoe doe je dat? 

Reacties