Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
11/15/2014
1 min

Zelfvertrouwen ontwikkelen: blijf jezelf uitdagen

11/15/2014
1 min

Zelfvertrouwen ontwikkelen zijn twee werkwoorden. Zelfvertrouwen is een werkwoord, ontwikkelen is een werkwoord. Wil je je zelfvertrouwen ontwikkelen dan is het nodig om ook daadwerkelijk in ontwikkeling te blijven. Dat betekent dus jezelf uit blijven dagen met nieuwe doelen, met nieuwe stappen, met groei!
Jezelf blijven ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen ontwikkelen, opbouwen en houden. Als je iets hebt bereikt dan stel je nieuwe doelen om jezelf weer verder te laten groeien.

Het heeft te maken met het verschil tussen de comfortzone en de stretchingzone. De comfortzone is de zone waarin je je lekker voelt en waar je tot rust komt en ontspanning voelt (liefst nog met je benen omhoog om zelfvertrouwen op te bouwen, zie daarover een eerdere blog op deze website…). Dat is een prima zone om in te verblijven om energie bij te tanken, te evalueren en nieuwe doelen uit te zetten. Het helpt je ook om zelfvertrouwen te laten beklijven.

Daarna zul je echter aan de slag moeten (of mogen…) met en in de stretchingzone. Want de stretchingzone is de zone waarin je nieuwe dingen leert en doet, de zone waarin je vaardigheid opbouwt en waar je je zelfvertrouwen echt flink kunt laten groeien. Want ook je waardigheid wordt getest en opgebouwd in de stretchingzone. Daar doe je overtuigingen op en kies je (niet altijd bewust) er voor om de overtuiging van de positieve kant te belichten of van de negatieve kant. En die keuze mag je zelf maken…

Om je zelfvertrouwen dus goed en snel te laten groeien kies je voor de stretchingzone en voor de nieuwe doelen die je in de reflectie van de comfortzone voor jezelf uitzet. En daarmee groei je in je leven en kun je zelfvertrouwen ontwikkelen. Want die nieuwe doelen bereiken zorgt ervoor dat je je comfortzone vergroot. Door de ervaring en door het extra portie zelfvertrouwen!

Reacties