Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
07/24/2019
6 min

Zelfvertrouwen in een giftige omgeving

07/24/2019
6 min

Een schadelijke relatie

Wanneer jij met iemand in een relatie zit hoop je altijd dat dit een goede relatie is waarin zowel jij als de ander je gelukkig zullen voelen. In de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn. Er zijn relaties die uiterst giftig zijn. Dat houdt in dat ze schadelijk zijn voor jouw persoonlijkheid, je gezondheid en je zelfvertrouwen.

“In een relatie zou elke persoon de andere moeten steunen; ze zouden elkaar moeten verheffen” ~ Taylor Swift

Wie loopt het risico?

Het zijn vaak juist de sterke mensen in de samenleving die het risico lopen in een giftige relatie terecht te komen. Deze mensen hebben een hoop zelfvertrouwen en ze stralen een hoop energie uit. Wanneer je een partner treft die gebrek heeft aan dit zelfvertrouwen door een laag zelfbeeld is de kans groot dat deze zich tot jou aangetrokken voelt. Het gaat dus niet per definitie om de zwakkeren in de samenleving die dit lot treft.

Het waarom van een relatie

Wanneer iemand met een laag zelfbeeld jou ontmoet is de kans groot dat er een relatie uit ontstaat. De ander zal dit echter niet doen om jou tot wasdom te brengen. Hij of zij zal het juist doen om zichzelf omhoog te trekken ten koste van jou. Daarvoor gebruikt hij of zij jouw kracht. Deze wordt als het ware aan je onttrokken tijdens de relatie.

De verandering in jouw zelfvertrouwen

Vrijwel het eerste wat sneuvelt tijdens een relatie met een giftig persoon is jouw zelfvertrouwen. Deze persoon, doorgaans iemand met een antisociale of narcistische persoonlijkheidsstoornis, zal dit gaan aantasten vanaf het eerste moment. Dit is immers datgene waarmee hij of zij zich wil voeden. Dat zal diegene doen door jouw zelfvertrouwen aan te tasten.

Hoe de roof plaats vindt

Zelfvertrouwen is een onderdeel van jouw karakter. Degene met de antisociale persoonlijkheid zal dit als eerste willen roven. Dit is immers datgene waar die persoon een groot gebrek aan heeft. Aangezien hij zich voedt met jouw goede eigenschappen zal hij jouw zelfvertrouwen naar beneden halen. Daardoor gaat de ander zich automatisch beter voelen. Jouw zelfvertrouwen verdwijnt in een steeds diepere put.

“Gebreken en dwalingen in het verleden belasten je in je relatie tot anderen wanneer het heden laat zien dat ze herhaald kunnen worden” ~ Dag Hammarskjöld

Een zeer laag zelfbeeld

Naar mate jouw zelfvertrouwen beetje bij beetje wordt aangetast zal ook jouw zelfbeeld gaan veranderen. Jij bent niet langer die zelfverzekerde man of vrouw die er vroeger rondliep. Sterker nog: je bent nauwelijks nog een schim van je oude zelf. Wanneer de partner vaak genoeg zegt dat jij niets waard bent verlaagt jouw zelfvertrouwen met de dag.

Waarschuwingen

Wanneer je een relatie met een partner met een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt zal je dit in eerste instantie niet in de gaten hebben. Er zullen wellicht wel waarschuwingen komen van buitenaf maar die zal jij hoogstwaarschijnlijk in de wind slaan. De reden hiervan is eigenlijk heel eenvoudig. Jij hebt zelf niet door dat je in een situatie die eigenlijk funest is voor jouw karakter en jouw zelfvertrouwen.

De kikker in de pan

Je mag het proces van deze roof ook wel vergelijken met een kikker die in een pan met water zit. De kikker zit in de pan en de pan staat op het vuur. Het water wordt steeds heter maar de kikker heeft dit niet in de gaten. Die zit in het water en doet gewoon zijn ding.

Dat gaat goed tot het water tegen de kook aan raakt. Dat is het moment waarop de kikker genoeg verdoofd is. Hij sterft door het kokende water. Wellicht kon de kikker worden gewaarschuwd door de signalen van buitenaf maar die kwamen niet binnen.

Jij hebt het niet door

Zit je in deze situatie dan ben je dus als de kikker. Jouw zelfvertrouwen wordt beetje bij beetje weggehaald maar je hebt het niet in de gaten. Doordat je partner steeds wat van jouw kracht wegzuigt uit je leven en de leegte daarna vult met gif heb je in eerste instantie niets in de gaten.

Het gevolg is dat er op een gegeven moment nauwelijks nog wat van jouw oude persoon over is. Het is wachten op het moment waarop er een besef komt bij jou dat er wat moet veranderen.

zelfvertrouwen-in-een-giftige-omgeving-relaties

Vluchten als enige optie

Wat denk je. Zou de kikker die langzaam gekookt wordt kunnen ontsnappen aan de situatie door een pootje buiten boord te steken? Ik dacht het niet.

Evenmin zal de kikker ontsnappen aan de situatie door heel hard te gaan kwaken. Daar heeft hij immers de kracht niet meer voor en waarschijnlijk heb jij dat ook nauwelijks. Er rest jou nog maar een optie wanneer je doorkrijgt wat er gebeurt. Je moet vluchten.

Een harde wake up call

Hopelijk komt er eens het moment waarop jij wordt wakker geschud. Dat kan zijn door iets wat je kinderen zeggen over de relatie met hun toxische ouder.

Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat jouw lichaam de signalen afgeeft dat er iets grondig mis zit. Hartproblemen komen vaak voor in deze situatie. Door het misbruik word je fysiek namelijk ook steeds zwakker. Het is een moment waarop je wakker wordt en weet dat je wat moet doen voor een verandering.

Hou je vast aan wat je hebt

Op het moment dat het kwartje bij jou valt en dat jij je beseft dat je kapot wordt gemaakt is het zaak dat jij je vasthoudt aan de zaken die je nog hebt in je leven. Heb je nog herinneringen aan vroeger in de vorm van foto’s waarop jij vol zelfvertrouwen in de lens kijkt? Neem die ter hand en neem je voor om weer grip op je leven te krijgen.

Weet naar wie je toe kan

Wanneer jij – met een omlaaggehaald zelfbeeld – uit deze situatie stapt heb je waarschijnlijk al een zeer laag zelfbeeld. Zoek hulp bij lotgenoten of neem contact op met je vrienden van weleer.

Feit is namelijk dat veel vrienden afhaken wanneer jij in een dergelijke toxische relatie zit. De partner met de antisociale persoonlijkheid zal in dat geval jouw vrienden en contacten van je afstoten. Het is zaak dat jij je oude vrienden spreekt en ze vraagt hoe jij was voor je relatie.

Een vlucht zonder ommekeer

Op het moment dat jij vlucht uit deze giftige relatie is het zaak dat je niet meer terugkeert. Je wil immers niet terug in die pan met water waarin je gekookt werd. Het enige resultaat zal namelijk zijn dat het kookproces, de identiteitsmoord, doorgaat. En dat is wat jij wil voorkomen tegen alles in. Het is dan ook goed om, wanneer jij je herkent in deze situatie, te vluchten zonder enige vorm van ommekeer.

Radicaal breken en weer opbouwen

Wanneer je radicaal weet te breken met je ex partner sta je voor een nieuwe uitdaging. Je staat voor een wederopbouw. Dit houdt in dat jij je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid weer terug zal moeten vinden. Dat doe je door veel te praten met mensen die je kent van vroeger en door op zoek te gaan naar je eigen ik.

Hulp bij de wederopbouw

Bij de wederopbouw is het niet ongewoon dat je hulp zoekt bij een externe partij. In veel gevallen is dit psychische hulp die je bijvoorbeeld ontvangt vanuit een specialistische trauma coach.

Deze hulp is de sleutel om je oude persoonlijkheid terug te vinden. Door op basis van gelijkwaardigheid te spreken met een trauma coach die al meerdere mensen heeft geholpen bij deze wederopbouw kom je tot herstel.

Blijf geen magneet

Wanneer je niet actief werkt aan je eigen wederopbouw zal je altijd een magneet blijven voor toekomstige partners die een laag zelfbeeld hebben. Zij zullen zich willen voeden met het beetje wat jij nu weer aan het opbouwen bent. Jouw toekomstige relaties zullen minstens zo bedreigend zijn als de relatie waar je net uit kwam.

“De relatie is van ons beide en niet van jou of mij” ~ Emile Snellen van Vollenhoven

Zoek veiligheid en vergroot je zelfvertrouwen

Op het moment dat jij bezig bent met je wederopbouw doe je er goed aan om veiligheid te zoeken. Dat kan zijn via een relatie met een niet toxisch persoon die jou verder wil helpen in je groei. Het kan ook zijn dat jij je in eerste instantie weer richt tot een kleine groep intimi die jouw situatie kennen. Juist door deze veiligheid zal jouw zelfvertrouwen weer groeien.

Doe je ding en groei

Wanneer je uit deze situatie komt is het goed om jezelf weer opnieuw te voeden. Dat doe je door de dingen te doen die je in het verleden, voor je in een verkeerde relatie terecht kwam, leuk vond. Doe die dingen die jou nieuwe energie geven. Pak een oude hobby op, of zoek een nieuwe hobby waarmee jij je verder kan ontwikkelen.

Word jezelf 2.0

Juist door jezelf de succesmomenten in het leven te gunnen door bijvoorbeeld een mooie hobby waarbij jij je talenten ontdekt, groei jij. Jouw zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde heb je niet in één dag terug. Door de tijd heen merk je echter dat dit groeit. Je hebt de rest van je leven nog om je verder te ontwikkelen tot de mooie persoon die jij ooit was en die jij nu weer wordt.

Reacties