Zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen
Tof dat je dit artikel hebt gevonden en op het punt staat om door te nemen. Mocht je zelfvertrouwen je een beetje in de steek hebben gelaten, ook al ben je volwassen, dan ben ik er voor je.
Niet alleen met dit artikel, maar met 700+ andere artikelen. Tip: gebruik de zoekbalk voor jouw interesse onderaan de pagina.
Inhoudsopgave Zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen:
- Wat heeft angst te maken met zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen?
- Buig gebrek aan zelfvertrouwen om naar een leven vol zelfvertrouwen
- Zelfrespect en eigenwaarde
- Zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen tips:
- Zelfvertrouwen en sociale weerbaarheid
- Zelfvertrouwen op je werk
- Weerbaarheid zorgt voor meer zelfvertrouwen
- Fijne kindertijd, later toch gebrek aan zelfvertrouwen
- Opkomen voor jezelf, ook als je volwassen bent
- Gratis boek!
Wat heeft angst te maken met zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen?
Angst door een gebrek aan zelfvertrouwen blokkeert je om juist die dingen te doen die je graag zou willen doen. Het kan verlammend werken, waardoor er niets meer uit je handen komt.
Dat frustreert je, je wordt er steeds meer onzeker door. Zo kom je in die vicieuze cirkel, waarin je graag uit wilt om een leuker leven te leiden.
Een leven waarin jij de dingen kunt doen die je graag wilt doen zonder angst en met meer zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en eigenwaarde!
Buig gebrek aan zelfvertrouwen om naar een leven vol zelfvertrouwen
Werk aan je zelfvertrouwen… Een mooie en zeer belangrijke opdracht voor een betere toekomst. Maar hoe pak je dat effectief aan?
Je kunt proberen om er zelf mee aan de slag te gaan door er veel over te lezen. Je kunt er ook voor kiezen om professionele hulp in te schakelen. Deze hulp biedt je vele handvatten. Kies voor een online zelfvertrouwen cursus. Of je kunt gaan sporten.
Zelfrespect en eigenwaarde
Voor zelfvertrouwen heb je zelfrespect en eigenwaarde nodig. Zolang jij denkt: “ik ben waardeloos”. Of “wie wil er nou naar mij luisteren”, “wie zit er op mij te wachten” en dergelijke gedachten.
Dan zal je zelfvertrouwen niet groeien, erger nog je dwaalt af en er blijft niets van over als er al wat is geweest.
Dat klinkt niet fijn, maar de waarheid in deze is belangrijk om je met de neus op de feiten te drukken, zodat jij de boel serieus gaat aanpakken. Want dat kun je, zelf of met hulp.
Zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen tips:
Hieronder volgen enkele tips, vul het rijtje aan als jezelf wat bedenkt of wanneer je handvatten van anderen krijgt.
Al veel mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen hebben een dergelijk traject of proces gevolgd en kunnen je vooruit helpen, maar je moet het wel zelf doen. De tips van mijn kant:
– Leer om negatieve gedachten om te zetten in positieve, leer positief over jezelf te denken. Laat negatieve gedachten los, zodat er ruimte komt voor het positieve. Noteer voorbeelden uit de praktijk en lees ze vaak door.
– Maar bedenk ook dat negatieve ervaringen erbij horen, want ook daar leer je van. En kun je er niets aan veranderen, laat het dan los. Zonde van jouw energie!
– Gedragstherapie kan je helpen om jezelf te leren accepteren zoals je bent, waardoor je van je minderwaardigheidsgevoel af kunt komen.
– Negeer de oordelen die je pijn nodig, die anderen en wellicht ook jij over jezelf hebben.
– Doe wat je graag doet, jaag je dromen na en geef een kleurrijke invulling aan je leven. Leef het leven dat je wilt en je ervaart (meer) innerlijke rust.
– Leer om nee te zeggen en noteer de situatie waarin je dat is gelukt, daar groeit je zelfvertrouwen enorm van.
– Laat anderen niet over je heen lopen. Heb zelfrespect en respect voor anderen, vaak is dat trouwens een wisselwerking.
– Leef niet voor een ander en ook niet hoe een ander wil dat jij leeft. Neen het heft in eigen handen. Noteer ook deze ervaringen.
Zelfvertrouwen en sociale weerbaarheid
Iemand met een gezonde dosis aan zelfvertrouwen is weerbaarder dan iemand die zich minderwaardig voelt. Met voldoende zelfvertrouwen sta je steviger in je schoenen.
Sociale weerbaarheid is belangrijk en kun je leren. Wanneer je altijd en overal over twijfelt “doe ik het wel goed?”, wat zou hij er wel niet van denken?”, “ik reageer maar niet, want niemand luistert naar mij” enz., is het belangrijk aan je sociale weerbaarheid te werken.
Dit zal tevens je zelfvertrouwen een boost geven. Maak gebruik van de tools die je al hebt en dat zijn er veel, ook al geloof je dat nu nog niet.
Zelfvertrouwen op je werk
Word je op je werk gepest en durf je er niet over te praten? Want, men negeert mij, men neemt mij niet serieus…, dan wordt het de hoogste tijd de knop om te zetten en die negatieve gedachten om te zetten.
Als je namelijk niets doet, blijft de situatie zoals die is. Jij bent het die er verandering in aan kan brengen door in gesprek te gaan (en dat zal je veel spanning opleveren, maar straks ben je blij dat je die stap hebt gezet).
Weerbaarheid zorgt voor meer zelfvertrouwen
Het geeft je ook weer wat zelfvertrouwen dat je die stap hebt durven zetten en zo ga je stap voor stap vooruit. Zelfvertrouwen is de basis voor weerbaarheid en weerbaarheid zorgt voor meer zelfvertrouwen.
Het is allemaal met elkaar verweven en daarom ook vaak erg complex. Wil je dat een vervelende situatie ophoudt? Doe er iets aan en doe dat op een duidelijke manier. Laat kort en krachtig horen wat je wilt en wat niet.
Roep ook hulp in van mensen die je vertrouwt als het gewenste resultaat uit blijft. Ook hulp vragen getuigt van lef en ook daardoor zal je zelfvertrouwen groeien. Je weet welke wegen je kunt bewandelen met en/of zonder hulp van derden en dat geeft een fijn gevoel.
Fijne kindertijd, later toch gebrek aan zelfvertrouwen
Hoewel iemand een prima kindertijd en puberteit heeft gekend, kan hij of zij als volwassene toch te maken krijgen met een gebrek aan zelfvertrouwen.
Dat ligt dan niet aan de opvoeding, maar er spelen andere factoren als:
- Werkloos worden
- Gediscrimineerd worden
- Slachtoffer zijn van seksueel misbruik
- Lichamelijk en/of geestelijk ziek zijn/worden
- Echtscheiding
- Geen eerlijke kans krijgen op de werkvloer, anderen krijgen salarisverhoging en jij niet
- Nooit leuke kleding kunnen vinden in de winkel
- Genegeerd worden, je wordt niet gehoord, je wordt niet gezien
- Er wordt geen rekening met je gehouden
- Men vraagt nooit wat jij van een bepaald thema of van een bepaalde situatie vindt
- Ten overstaan van anderen gekleineerd worden
Opkomen voor jezelf, ook als je volwassen bent
Hoe jij bovenstaande ervaart zal afhankelijk zijn van het feit hoe vaak het voorkomt. Ook jouw eigenwaarde, hoe je op het moment van de negatieve ervaring in je vel zit (ben je fit dan verdraag je meer dan wanneer je moe en uitgeput bent), jouw weerbaarheid, van wie de kritiek af komt of wie jou vernedert.
Ben je in staat deze problemen zelf op te lossen, ben je daar tegen opgewassen? Voel je geen mislukkeling als je dat niet lukt. Het is wel belangrijk dat jij deze ervaringen aanpakt om het roer om te gooien om jezelf te gaan beschermen tegen dit onrecht.
Daarvoor moet je zelfbewustzijn, zelfrespect en zelfvertrouwen krijgen. Een gebrek aan deze drie veroorzaakt grote problemen, die je leven enorm negatief beïnvloeden. Een effectieve aanpak is nodig en die lukt alleen als je elk probleem afzonderlijk aanpakt.
Gratis boek!
In mijn gratis boek vind je 50 tips die je direct kunt inzetten om jouw zelfvertrouwen weer terug te vinden. Aarzel niet om mijn boek te downloaden, het is gratis. Veel lees- en leer plezier!