Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
02/06/2018
5 min

Meer zelfvertrouwen - Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

02/06/2018
5 min

Drie gouden tips van een ervaringsdeskundige

Tip 1 Elke dag een paar minuten gedachtetraining

Negatieve gedachten bepalen in grote mate je onzekerheid. In een periode van mijn werkend leven, waarin ik mij onzeker voelde heb ik tien weken lang na einde werkdag mijn laptop gepakt en een lijst gemaakt van alles wat er die dag goed ging. Dit deed ik tot in de kleinste details. ‘Piet gaf me een compliment hierover „Jan was het hierover met me eens vandaag‘Ik heb die opdracht toegeschreven gekregen van mijn baas. Hij heeft dus vertrouwen in mij.’ Je zult verbaasd zijn hoeveel effect deze kleine ‘mind changes’ kunnen hebben op je onzekere brein.

Blijf jezelf hierin trainen, want het stemmetje in jou heeft de neiging om weer terug te vallen op het oude patroon van negatief denken. De ’interne criticus’ noemen we dit stemmetje dat elke keer terugkeert bij onzekere mensen. Hij filtert alleen de negatieve ervaringen eruit. De positieve ervaringen laat hij links liggen. Het brein van onzekere mensen is er niet op getraind om de positieve ervaringen automatisch te herkennen.

Meer zelfvertrouwen door het maken van lijstjes

Deze lijstjes hebben mij geholpen om een dag die eindigde met een onzeker gevoel de volgende ochtend om te zetten naar een dag met wat meer zelfvertrouwen. koop een boek met tips over gedachtetraining. Het boek van Fred Sterk en Sjoerd Swaen Denk je sterk, denk je zeker is een raadzame.

Blijf je toch terugvallen in gevoelens van onzekerheid en heeft dit te veel effect op je leven? Dan is het verstandig om hulp te gaan zoeken. Cognitieve Gedragstherapie is daarvoor een geschikte therapievorm. Wanneer Cognitieve Gedragstherapie te weinig effect brengt dan is bij jou sprake van dieper liggende persoonlijkheidsproblematiek. Wil je nog een stapje verder gaan en intensiever te werk gaan dan kan schematherapie helpen. Laat je goed adviseren over welke therapievorm het best bij jou past.

Tip 2 Blijf altijd zo dicht mogelijk bij jezelf

Dicht bij jezelf blijven is belangrijk voor je gevoel van eigenwaarde. Een hoge mate van eigenwaarde of zelfwaardering vergroot je zelfvertrouwen. Jarenlang heb ik mij anders voorgedaan, omdat ik dacht dat ik gelukkiger zou zijn als ik me voordoe zoals ik graag zou willen zijn.

Maar dit is een denkfout. Je kunt nooit echt gelukkig worden als je jezelf anders voordoet dan wie je in werkelijkheid bent. Gevoelens van minderwaardigheid zijn verdwenen toen ik andere keuzes ging maken in het leven. Een van die keuzes: nieuwe vrienden om mij heen verzamelen.

Meer zelfvertrouwen door nieuwe vrienden

Net zoals je naaste familie je beïnvloeden en vormen in het leven, geldt dit ook voor je vrienden. Mijn vrienden destijds pasten helemaal niet zo goed bij mij. Zij waren slim, succesvol in werk en relaties, hip, aantrekkelijk, sportief. Daar wilde ik bij horen.

 

De denkfout die ik daarbij steeds maakte: ‘Ik moet mijn gedrag aanpassen aan het gedrag van anderen, want mijn gedrag is afwijkend.’ Ik voelde me nooit helemaal op mijn gemak. Er ontstonden zo lastige sociale situaties, ik liep vaak op mijn teentjes omdat ik niet mezelf was.

Meer zelfvertrouwen door een relatie?

De meesten vrienden destijds hadden een relatie, dus ik eiste van mijzelf dat ik ook een relatie aan zou gaan, terwijl ik veel liever alleen ben. En dus ben ik heel geforceerd aan het daten geslagen, wat heel veel tijd en energie kost. Er is niemand die jou verplicht om een relatie aan te gaan als je dat niet wilt.

Meer zelfvertrouwen door de juiste studiekeuze

Ga iets doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Laat je niet op het verkeerde been zetten omdat je op het voortgezet onderwijs nu eenmaal vaker Economie les krijgt dan Aardrijkskunde. Of omdat al je vrienden Wiskunde in hun pakket kiezen. Dat wil niet zeggen dat jij ook dat vak moet blijven volgen.

Als jij Aardrijkskunde leuker vindt, dan kies je dat toch gewoon in je vakkenpakket? Ik heb op jonge leeftijd daarin verkeerde keuzes gemaakt. Op het voortgezet onderwijs stelde ik een vakkenpakket samen waar de meeste scholieren ook voor kozen, maar waar ik het slechts op scoorde.

 

Heel onverstandig natuurlijk want van daaruit ben ik uiteindelijk een verkeerde carrière ingerold. Maar onthoud: Het is nooit te laat om alsnog een nieuwe carrière te beginnen. Ik heb meerdere malen op een sollicitatiegesprek gezeten met de vraag in mijn achterhoofd. Wat doe ik hier eigenlijk? Het gevolg: Een onzekere, zenuwachtige jongen die het eigenlijk niet zo goed weet.

Accepteer wie je bent

Ik leerde uiteindelijk accepteren wie ik ben, wat ik leuk vindt, wat mijn sterke punten zijn en zeker zo belangrijk mijn zwakke punten. Waar kan ik aan schaven? Welke eigenschappen moet ik laten voor wat het is? Je gaat steeds beter aanvoelen waar je voorkeuren in het leven liggen.

Tip 3 Ga voorbereid een sociale situatie tegemoet

Ken je dat gevoel? Je komt thuis van een afspraak met vrienden of kennissen en je hebt een bittere smaak overgehouden aan hoe de avond verlopen is. Je hebt het idee dat jou onrecht is aangedaan en dit besef begint steeds verder door te dringen. Je vraagt jezelf af, waarom heb ik niet zo gereageerd toen Joost dat tegen me zei? En waarom koos ik ervoor om deze reactie te geven tegen Peter? Dit piekeren achteraf kan heel veel negatieve energie kosten. En dat is zonde van je tijd.

Nu kunnen er meerdere redenen zijn, waarom jij een naar gevoel overhoudt. Misschien ben je overgevoelig voor kritiek en interpreteer je wat mensen tegen je zeggen verkeerd. Maar het kan heel goed mogelijk zijn dat mensen zich inderdaad niet correct gedragen hebben.

Niet iedereen heeft altijd goede bedoelingen, zelfs je vrienden niet. Zij zijn soms ook onzeker en kunnen daardoor vreemd uit de hoek komen.

Evalueer daarom ´s avonds als je in bed ligt ook altijd je eigen gedrag tijdens de avond. Heb ik zelf geen aanleiding gegeven? Zelfreflectie is een belangrijke eigenschap waar lang niet iedereen over beschikt.

Meer zelfvertrouwen door de juiste voorbereiding

Wat kun je doen om meer controle te krijgen over deze situaties? Het kan je helpen om voordat je de deur uitgaat eerst in te schatten hoe de avond gaat verlopen. Het is helemaal niet verkeerd om een beetje op je hoede te zijn, ook voor nabije vrienden.

Vergelijk het met een sollicitatiegesprek. Bij een sollicitatiegesprek probeer je vooraf in te schatten welke vragen en opmerkingen je kunt verwachten. Tegelijkertijd bepaal je voor jezelf hoe je over wilt komen. Dezelfde strategie kun je ook hanteren in sociale situaties. Bekijk de volgende punten eens:

  • Wie komen er allemaal straks?
  • Met wie heb ik een goede klik en met wie wat minder?
  • Welke onderwerpen kunnen ter sprake komen?
  • Welke daarvan kan ik beter vermijden?
  • Wie heeft de neiging zich soms wat raar te gedragen?
  • Welke sfeer kan er ontstaan met deze specifieke groep?
  • Welke sfeer ontstaat er bij deze mensen samen in een ruimte?

 

Deze bovenstaande vragen kunnen jou helpen om adequaat te reageren als iemand zich in jouw ogen vreemd gedraagt. Je kunt bijvoorbeeld een antwoord paraat hebben of op tijd besluiten de avond te verlaten. Niemand die je verplicht om tot een bepaalt uur aanwezig te zijn toch…

Naarmate je hier meer ervaring mee opdoet ga je steeds vaker met vertrouwen op pad. Je weet voordat je de deur uitgaat, dat jouw gepaste reactie klaarstaat als er een voorval plaatsvindt. Niemand maakt jou wat. Je zelfvertrouwen groeit. Meer zelfvertrouwen voor jou is straks het resultaat.

Mocht je deze tips kunnen waarderen, dan heb ik nog een supertip voor je. Je kunt via deze link het gratis ebook ´50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten´ gratis downloaden. 50 unieke tips voor meer zelfvertrouwen staan op jou te wachten.

Bedankt voor je tijd om dit te lezen. Dit keer is het blog niet door mijzelf geschreven. De echte schrijver wilt graag anoniem blijven. Hij deelt graag zijn ervaringen en tips om op deze manier jou (op tijd) te helpen. Mocht jij ook jouw verhalen of tips willen delen? Neem dan contact met mij op…

Reacties