Angst
Redactie
Angst
10/05/2020
6 min

Angst voor dieren - Top 9 van dieren angsten

10/05/2020
6 min

Angst voor dieren is bij iedereen mogelijk. Er zijn veel mensen bang voor dieren in jouw omgeving. Denk maar eens aan een partner die nooit een spin wil weghalen uit de slaapkamer. Of jonge kinderen die bang zijn voor honden. Mijn zoontje van 3 is op dit moment bang voor ganzen. Voor zwarte ganzen.

Door de achtergronden van mijn artikel gaat het er ook voor zorgen dat je weer meer zelfvertrouwen gaat ontwikkelen.

Angst voor dieren – inhoudsopgave

1. Angst voor vogels

Vogelangst is een vorm van een specifieke (dieren)fobie. Het fladderende en onvoorspelbare in de beweging van vogels leidt tot intense angst of een paniekreactie.

Ook kun je bang zijn voor mogelijke pikkende bewegingen die een vogel kan maken. Vaak ben je dan ook bang voor vleermuizen of wespen. Voor sommige mensen is deze angst een handicap.

Bij het schrijven moet ik dan al gauw denken aan de prachtige film uit 1963 van Afred Hitchcock: The Birds. Een aanrader om te kijken, maar voor sommige mensen een afrader…

Angst voor vogels – hoe heet dat?

Als je bang bent voor vogels dan heeft dat natuurlijke een specifieke naam: ornithofobie. Ornithofobie, vogelfobie of vogelangst is dan ook als je een overmatige angst voor vogels hebt.

Degenen die voortdurend onrustig zijn in omgevingen waar vogels kunnen vliegen en die op de vlucht zijn of zelfs buiten hun zinnen zijn als er een vogel in de buurt is, worden onnodig gehinderd door hun angst en hebben er last van.

Angstaanjagend

“Soms worden deuren en ramen gesloten gehouden en wordt de omgeving gecontroleerd op vogels”

Fladderende bewegingen van bijvoorbeeld wervelende bladeren, vogelgeluiden of een bezoek aan het park of stadscentrum met de stadsduiven kunnen al leiden tot angstaanjagende reacties en rusteloosheid.

Dit is een uit de hand gelopen angst, waarbij in veel gevallen situaties worden vermeden waarin men met vogels geconfronteerd kan worden.

2. Angst voor insecten

“Zeer bang zijn voor insecten is een vorm van een specifieke (dieren)fobie. Veel mensen zijn bang voor insecten”

Er zijn mensen op het terras of buiten in de tuin die woedend reageren op de aanwezigheid van zoemende bijen of wespen, die onvoorspelbaar en razendsnel van richting veranderen. Zodra de bij of wesp achter de horizon is verdwenen, keert de rust geleidelijk terug.

Angst voor insecten – hoe heet dat?

Als je bang bent voor insecten dan heeft dat natuurlijke een specifieke naam: Entomofobie. Entomofobie, dit wordt ook wel insectenfobie genoemd, is een grote angst (of fobie) voor insecten en dan hebben we het nog niet eens over het geluid van die beestjes gehad.

Zoemende geluiden

Voor sommigen is deze angst een handicap. Degene die geen vuilnis meer in de vuilnisbak durft te gooien, die vlucht of zelfs uit zijn gedachten raakt als er een bij in de buurt is, lijdt onnodig onder zijn angst.

Soms gaat het zo ver dat tijdens het bijenseizoen deuren en ramen gesloten blijven en het huis wordt geïnspecteerd op insecten. Zoemende geluiden en vliegende insecten leiden tot angstaanjagende reacties en voortdurende onrust. Dit is een angst die in veel gevallen uit de hand loopt.

3. Angst voor slangen

Erg bang zijn voor wormen of slangen is een vorm van een specifieke (dier)fobie. Ofidiofobie, is hoe je de angst voor slangen noemt. Als je het letterlijk zou vertalen dan staat er eigenlijk slangenvrees.

De angst voor slangen is een overmatige angst of fobie hebben voor slangen. De angst voor reptielen in het algemeen wordt herpetofobie genoemd. Ofidiofobie, angst voor slangen, is wereldwijd een van de vaakst voorkomende dierenfobieën.

Slangenangst

Slangenangst leidt vaak tot het vermijden van situaties. Het kan zijn dat je niet meer op vakantie durft te gaan, niet naar de dierentuin gaat, geen tv-beelden of foto’s van slangen of wormen kunt zien. Het hebben van nare dromen over slangen kan ook het gevolg zijn van deze angst.

4. Angst voor spinnen

Heel bang zijn voor spinnen is een vorm van een specifieke (dier)fobie. Arachnofobie is een veel voorkomende angst die vaak leidt tot het vermijden van situaties.

Het kan zijn dat je het niet aandurft om een spin uit de kamer te halen, niet in de kelder durft te gaan, veel schoonmaakt uit angst voor spinnenwebben, of gewoon niet een weekend met je tent op de camping durft door te brengen.

Het zien of denken aan een spin leidt vaak tot ernstige angst of paniek. Weglopen van de situatie of bang worden is wat er vaak gebeurt.

5. Angst voor honden

Erg bang zijn voor honden is een vorm van een specifieke (dieren)fobie. Angst voor honden wordt ook wel Kynofobie genoemd.

Angst voor honden is een veel voorkomende angst die situaties vermijdt. Angst dat een hond plotseling kan springen of bijten leidt tot angst als een hond uw pad kruist. In bepaalde gevallen is het onduidelijk waarom je bang bent, je bent het gewend.

Angst voor honden – uit de hand gelopen angst

Degenen die voortdurend onrustig zijn in omgevingen waar honden kunnen zijn en die op de vlucht zijn of zelfs gek worden als er een hond in de buurt is, lijden onnodig onder hun angst en lijden als gevolg daarvan.

Soms gaat het zo ver dat de deuren gesloten blijven en de omgeving voor honden wordt geïnspecteerd. Een bezoek aan de buren of kennissen, het park of elders kan al leiden tot schrikreacties en onrust. Dit is een uit de hand gelopen angst en vermijdt in veel gevallen situaties waarin je met honden geconfronteerd kan worden.

6. Angst voor katten

Angst voor katten wordt ook wel Ailurofobie genoemd. Net zoals bij honden is dit een naam die weinig mensen bekend is: Ailurofobie. Heel bang zijn voor katten is een vorm van een specifieke (dieren)fobie.

Angst voor katten is een bekend fenomeen. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat een kat plotseling op je springt, vast komt te zitten in je kleren of dat de kat je gaat krabben.

Katten – onvoorspelbaarheid

Degenen die voortdurend onrustig zijn in een omgeving waar katten kunnen zijn, die weglopen of zelfs uit hun gedachten verdwijnen als er een kat in de buurt is, worden onnodig lastiggevallen en lijden onder hun angst en lijden.

Soms blijven deuren en ramen gesloten en wordt de omgeving voor katten geïnspecteerd. Dit is een uit de hand gelopen angst die in veel gevallen voorkomt dat u met katten wordt geconfronteerd.

7. Angst voor muizen en/of ratten

Angst voor muizen en/ of ratten heeft niet echt een speciefieke naam. De fobie of angst voor molratten heeft wel een naam: Zemmifobie

Angst voor muizen of ratten is een vorm van een specifieke (dier)fobie. Deze angst voor muizen of ratten komt veel voor. Meestal worden zolders, kelders en schuren vermeden.

Het zien van schichtig snelle bewegingen van kleine dieren leidt tot angstaanjagende reacties als je een muis of rat vermoedt. Angst voor knagende geluiden kan je uit je slaap houden.

Uit de hand gelopen angst

Kamperen, buren of kennissen bezoeken, het park of elders kan al leiden tot angstaanjagende reacties en rusteloosheid. Dit is een uit de hand gelopen angst, die in veel gevallen voorkomt dat u geconfronteerd wordt met muizen of ratten.

Wie voortdurend onrustig is in een omgeving waar zich muizen of ratten kunnen bevinden, die op de vlucht zijn of zelfs buiten zinnen zijn als er een muis of rat in de buurt is, lijdt onnodig onder hun angst en lijdt daardoor. Als de angst vaak onrust veroorzaakt, is het verstandig om hulp te zoeken.

8. Angst voor kikkers en/of padden

Ben je bang of heb je angst voor kikkers en/of padden dan heeft dit een specifieke naam: batrachofobie.

Batrachofobie, bang zijn voor een kikker of pad, is gebruikelijk. Dit vermijdt weiden, vijvers en boswandelingen. Soms vermijd je ook het kijken naar natuurfilms. Het zien van deze dieren leidt tot angstaanjagende reacties.

Brullen en kwaken

Angst voor de geluiden van brullende kikkers of gekwaak kan ook rillingen veroorzaken. Kamperen, een bezoek aan een moeras, het park of elders kan al leiden tot schrikreacties en rusteloosheid.

Dit is een angst die in veel gevallen uit de hand loopt en je kunt situaties vermijden waarin je geconfronteerd wordt met kikkers of padden.

Degenen die voortdurend onrustig zijn in een omgeving waar kikkers of padden kunnen zijn, die op de vlucht zijn of zelfs buiten hun zinnen zijn als er een kikker of pad in de buurt is, lijden onnodig onder hun angst. Als de angst vaak onrust veroorzaakt, is het verstandig om hiervoor hulp te zoeken.

angst-voor-dieren-kikker

Heb jij angst voor deze kikker?

9. Angst voor vlinders en/of motten

Lepidopterfobie, dan ben je heel bang voor vlinders of motten. Dit is een vorm van een specifieke (dier)fobie.

Angst voor vlinders en motten komt af en toe voor. Vaak worden zolders, kelders, schuren, open ramen, buiten lopen, parken, wetlands vermeden.

Het zien van schichtig snelle bewegingen van kleine dieren, schaduwen of papier op de stoep leidt tot angstaanjagende reacties als je vermoedt dat het een vlinder of een mot is.

Angst voor vlinders en/ of motten – vermijden

Kamperen, een bezoek aan het park of elders kan al leiden tot angstaanjagende reacties en rusteloosheid. Dit is een angst die uit de hand loopt, in veel gevallen vermijd je situaties waarin je geconfronteerd wordt met vlinders of motten.

Degenen die voortdurend onrustig zijn in een omgeving waar er vlinders of motten kunnen zijn, die op de vlucht zijn of zelfs gek worden als er een vlinder of mot in de buurt is, hebben onnodig last van hun angst en hebben er last van. Als de angst vaak onrust veroorzaakt, is het verstandig om hiervoor hulp te zoeken.

Reacties