Angst
Redactie
Angst
12/04/2019
5 min

Wat is monofobie?

12/04/2019
5 min

Monofobie is een angst om alleen te zijn. Het is geen bijzonder veel voorkomende fobie, maar het kan erg slopend zijn voor de mensen die het hebben.

Wat zijn de oorzaken van monofobie?

Zoals de meeste fobieën is de eerste stap om eroverheen te komen er achter komen wat je angst veroorzaakt. De oorzaken van monofobie zijn niet zo verwonderlijk als je nadenkt over waarom je bang bent om alleen te zijn:

In de steek gelaten tijdens de kindertijd

Zoals de meeste fobieën beginnen de oorzaken van monofobie meestal in de kindertijd. De meest waarschijnlijke oorzaak is in de steek gelaten worden door een ouder toen je een kind was.

Dit heeft de neiging om een ​​gevoel van onbemind of ongewenst te zijn. Dit leidt tot een gevoel als we ouder worden dat mensen gaan vertrekken en dit veroorzaakt een angst om alleen gelaten te worden.

“Kortom, de angst is dat ze niet terugkomen als ze vertrekken, dus er is een angst om alleen gelaten te worden”

Als kind misbruikt zijn

Een andere veel voorkomende oorzaak van monofobie is dat mensen met deze fobie als kind zijn misbruikt. Het is duidelijk dat hoe meer mensen er zijn, hoe minder waarschijnlijk het is dat een kind zal worden misbruikt.

Dit leidt meestal tot een angst voor wat er zal gebeuren als we alleen worden gelaten. Naarmate we ouder worden, blijven we deze angst hebben. In sommige gevallen kan dit soort angst beginnen als volwassene. Kinderen zijn natuurlijk niet de enige mensen die aan mishandeling lijden en volwassenen die mishandeld worden, zijn even waarschijnlijk bang om alleen te zijn.

Ongemakkelijk alleen zijn is niet hetzelfde als monofobie

Het is belangrijk om te onthouden dat monofobie niet hetzelfde is als niet comfortabel zijn als je alleen bent. Er zijn veel mensen die zich ongemakkelijk voelen, vooral als ze dit nog nooit eerder hebben moeten doen.

De meeste mensen groeien op omringd door familieleden, dus het kan beangstigend zijn als ze alleen gaan wonen en er niemand in de buurt is. In sommige zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot monofobie, maar het stijgt zelden tot dit niveau.

“De meeste mensen voelen zich ongemakkelijk als ze voor het eerst alleen worden gelaten, maar het duurt meestal niet zo lang om eraan te wennen”

Zijn er paniekaanvallen of niet?

Het belangrijke verschil tussen monofobie en gewoon niet op je gemak zijn, is of er paniekaanvallen zijn of niet. Als je daadwerkelijk een fobie hebt, zijn er fysieke symptomen in de vorm van een paniekaanval wanneer je alleen wordt gelaten. Als je deze niet ervaart, heb je geen fobie. Mogelijk heb je nog steeds een probleem dat moet worden aangepakt, maar het is geen monofobie.

Een therapeut kan hulp bieden

Monofobie kan een serieuze impact op je leven hebben, dus als je er last van hebt, wil je stappen ondernemen om dit aan te pakken. Als je altijd andere mensen in de buurt moet hebben, kan dat de dingen die je kunt doen ernstig beperken.

Over monofobie heen komen is niet zo heel anders dan hoe je elke andere fobie zou aanpakken. Je hebt waarschijnlijk de hulp nodig van een therapeut die je zal helpen de redenen voor je fobie te onderzoeken. Je moet ook oefeningen doen om je ongevoelig te maken voor alleen zijn.

Behandelingen voor monofobie

Monofobie is dus een irrationele angst om alleen te zijn. Er zijn veel mensen die niet graag alleen zijn, maar er zijn er niet veel die daadwerkelijk last hebben van monofobie.

Als je angst een niveau van fobie wordt, moeten er lichamelijke symptomen zijn. Als er lichamelijke symptomen zijn, wil je natuurlijk weten wat de behandelingsopties hiervoor zijn, zodat je over jouw monofobie heen kunt komen.

De paniekaanvallen moeten worden verholpen

Monofobie is niet hetzelfde als alleen zijn. Het komt alleen voor als je paniekaanvallen krijgt wanneer je alleen wordt gelaten. Daarom zal elke behandeling voor de aandoening vereisen dat de paniekaanvallen worden aangepakt.

Hierdoor zal bijna elke behandelingsoptie lessen bevatten over de manier waarop je jouw ademhaling kan beheersen, zodat je paniekaanvallen kan voorkomen, of zodat je ze onder controle kan krijgen wanneer ze zich voordoen. Dit is een belangrijke eerste stap voordat je doorgaat met de daadwerkelijke behandeling van monofobie.

Psychotherapie kan een mogelijke behandeling zijn

De meest voorkomende behandeling die zal worden gebruikt om monofobie te behandelen, is psychotherapie. Dit betekent dat je met een therapeut moet praten om de oorzaak van je angst te vinden.

Dit kan een zeer effectieve manier zijn om monofobie te behandelen, maar het kan een langzaam proces zijn, omdat het waarschijnlijk vele maanden zal duren om het onderliggende probleem te begrijpen en om erachter te komen hoe deze kunnen worden aangepakt.

“Dit is de reden waarom de meeste therapeuten psychotherapie combineren met andere behandelingen die je op korte termijn zullen helpen”

De patiënt ongevoelig maken

De meest voorkomende behandeling die meestal wordt gecombineerd met psychotherapie is een programma om de patiënt ongevoelig te maken. Dit vereist dat de patiënt een korte tijd alleen wordt gelaten, zodat de patiënt de angst onder ogen kan zien en zodat hij of zij kan wennen aan het alleen zijn.

Naarmate de therapie vordert, wordt de patiënt voor steeds langere periodes met rust gelaten, totdat deze het punt bereikt waarop hij alleen kan worden gelaten. Dit zal de angst niet volledig wegwerken, maar het zal mensen in staat stellen om het op zijn minst te beheersen, zodat ze in een normale setting kunnen functioneren.

Monofobie verhelpen met behulp van hypnose

Een andere veel voorkomende behandeling die wordt gebruikt voor monofobie is hypnose. Hypnose heeft een lange geschiedenis in het helpen van mensen om met fobieën om te gaan, dus het is geen verrassing dat het hier ook zal werken.

Kortom, terwijl je gehypnotiseerd wordt, zal de hypnotiseur je overtuigen dat je niet bang moet zijn om alleen te zijn. Nogmaals, dit is geen remedie, maar eerder een oplossing voor de korte termijn die je verder helpt om te functioneren.

Medicatie gebruiken tegen monofobie

Een laatste optie die je therapeut kan overwegen om monofobie te helpen behandelen, is medicatie. Meestal zal het medicijn worden gebruikt om de angst aan te pakken die je voelt wanneer je alleen bent.

Dit is een benadering die therapeuten normaal gesproken alleen als laatste redmiddel gebruiken. Dit komt omdat ze niet willen dat je afhankelijk wordt van de medicatie. Het medicijn gaat niet over de fobie maar over de symptomen, dus het is alleen effectief als het wordt gebruikt in combinatie met psychotherapie.

De juiste behandeling kiezen

De behandeling die zal worden gebruikt om je te helpen omgaan met monofobie zal afhangen van hoe ernstig het probleem is. Wat zal werken voor mensen met milde gevallen zal waarschijnlijk niet werken als je een paniekaanval krijgt van zodra je alleen wordt gelaten.

Er zijn zelfs mensen met zulke ernstige aandoeningen dat ze niet eens alleen naar de badkamer kunnen gaan, het is moeilijk voor te stellen dat ze alleen worden gelaten om ongevoelig te worden. In de meeste gevallen zal een combinatie van methoden worden gebruikt om je te helpen het punt te bereiken waarop monofobie je leven niet langer beheerst.

Heb jij of ken je iemand die lijdt aan monofobie? Klik hier om te zien hoe je het beste met monofobie om kunt gaan…

 

Reacties