Wat is een fobie?
Angst
Redactie
Angst
01/02/2019
1 min

Wat is een fobie?

01/02/2019
1 min
Een fobie is een angststoornis, bang zijn voor bepaalde dieren, dingen en/of situaties. Het zijn ongegronde angsten.

Het gevoel van de angst(en) is echter sterker dan de wetenschap dat de angst irreëel is. Een fobie uit zich door uit uitbreken van zweetaanvallen, hartkloppingen, paniekgevoelens en de angst om een hartaanval te krijgen (druk op de borst). Er bestaan twee soorten fobieën:
  • specifieke fobieën, bang voor de tandarts, bang voor spinnen, vliegangst, enz. Bekijk via deze link de meest voorkomende angsten. Staat die van jou er ook tussen?
  • sociale fobieën, bang om door anderen als ongeschikt te worden bestempeld tijdens een presentatie bijvoorbeeld, bang dat je gaat blozen, of niet meer uit je woorden kunt komen door de angst die je vreest.

Met de juiste aanpak door een professionele hulpverlener op dit gebied kunnen jouw angsten sterk verminderen en op den duur wellicht verdwijnen.

Je kunt cognitieve gedragstherapie inzetten al dan niet in combinatie met medicatie als antidepressiva en/of kalmeringsmiddelen.

De angst wordt tijdens de therapie onderzocht, waarna het denken over de angst zal veranderen. De gedachte over de angst zal realistischer worden, waardoor deze zal verminderen en ten slotte wellicht zal verdwijnen. Bekijk via deze link ons gratis boek over zelfvertrouwen en angsten.

Wat is een sociale fobie?

Sociale fobie klachten veroorzaken vaak veel onrust en leiden vaak tot het afzeggen van afspraken, zorgen en faalangst.

Een sociale fobie is een angstklacht die wordt uitgelokt door situaties waarin anderen je beoordelen. Dit kan zijn wanneer je mensen moet bezoeken, wanneer je een gesprek moet voeren of in situaties waarin anderen merken dat je gespannen, angstig of nerveus bent.

Een sociale fobie-klacht tast vaak een belangrijk deel van je zelfvertrouwen aan. Bekijk via deze link ons gratis boek over zelfvertrouwen en angsten.
Reacties