Help! Ik zoek een coach...
19 augustus 2011 
1 min. leestijd

Help! Ik zoek een coach...

Werknemer wil meer persoonlijke aandacht

Zaltbommel, 19 augustus 2011- Vandaag komt uitzendorganisatie Unique met een rapport uit over de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling bij werknemers.

Uit hun onderzoek onder 4.000 respondenten blijkt dat 38% van hen graag begeleiding wil van een interne coach. Meer dan de helft (52%) wil vooral werken bij een werkgever die veel aandacht heeft voor individuele groei.

Is iedereen ‘trainingsmoe’?

Het is vooral de persoonlijke aandacht van een externe coach die de behoefte vervuld van de huidige generatie werknemers. Geen eenheidsworst in volle trainingsgroepen waar ‘tips en trics’ worden aangeleerd. Maar een afgestemde motivator die adviezen op maat weet te verzorgen.

Werknemers hebben hulp nodig bij het uitstippelen van hun toekomst. Ze willen eerlijke feedback over hun functioneren. En hebben inzicht nodig over het ontwikkelen van hun specifieke vaardigheden. Deze verlangens kunnen meestal niet in een groep worden ingevuld. Een externe coach is hiervoor de meet aangewezen persoon.

Ik zie door de coaches het bos niet meer

Tegenwoordig heb je overal coaches voor: financiële coaches, jobcoaches, personalcoaches, boodschappencoaches, straatcoaches enz. De ene helft van Nederland coacht de andere helft. Waar vind je een geschikte coach die je daadwerkelijk kan verder helpen op het pad van persoonlijke groei? Hieronder een aantal criteria die een handige leidraad kunnen vormen voor de juiste keuze.

1. Walk your talk.

Een coach is pas echt geloofwaardig, waar hij echt zelf leeft, wat er door hem wordt verkondigd. Je hebt niets aan ‘mentaal geleuter’. Al in het eerste gesprek moet duidelijk zijn dat je te maken hebt met iemand die uit ervaring weet waar hij het over heeft.

2. Gedegen opleiding

Je kunt tegenwoordig al in 3 weekends een ‘gecertificeerde coach’ worden. Wellicht is dit voor een enkeling weggelegd, maar de meesten zullen moeten leren door ervaring. Een echte opleiding bestaat uit een goede mix van 20% theorie, 30% feedback en 50% praktijk. Hiermee vallen dus veel schriftelijke opleidingen ook af.

3. Strak plan.

In het coachingstraject moet er een duidelijk omschreven stappenplan zitten. Hoe ga je van de huidige situatie naar de gewenste situatie? Daar horen concrete acties bij.
Het ‘probleem’ dient opgelost te worden in 3 stappen; bewust worden, eigen verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken.

Meer artikelen over persoonlijke groei