Diversen
Redactie
Diversen
01/21/2018
7 min

Hoe kan ik mezelf veranderen?

01/21/2018
7 min

Tof dat je het onderstaande gaat doornemen. Als je alles goed bekijkt en door de regels door gaat lezen, dan kan jij je leven volledig veranderen. Laat ik beginnen met de zones van verandering duidelijker te maken voor jou.

De zones van verandering

In onze training: ´Laten we Wel-Zijn!´ wordt een model van gedragsverandering omschreven. Ons model werkt met de comfort zone, de stretchingzone of strekkende zone en de paniekzone. Het gaat dus over de manier waarop jij zowel bewust als onbewust met gedragsverandering omgaat in jou leven.

Toen wij ons nieuwste concept in de praktijk aan het testen waren, ontdekten wij dat het model zoals dat in de ´Laten we wel-zijn!´ training wordt beschreven uit te breiden is. Wil je deze training bekijken maak dan vrijblijvend een account aan via deze link.

Zeker als we het hebben over het loslaten van angst, spanning of stress. Daarom hebben wij aan het model de ‘potentieelzone’ toegevoegd. Kijk eens mee naar de illustratie:

Wat is de comfort zone?

De comfort zone van je leven kun je vergelijken met die situaties die ‘gewoon’ voor je zijn en die vertrouwd aanvoelen. ’s Avonds lekker op de bank met een kopje thee of koffie voor de televisie kijken naar je favoriete televisieprogramma bijvoorbeeld.

Of gezellig op een terras in het zonnetje met vrienden of vriendinnen, kletsend over van alles en nog wat. Of met een achtergrondmuziekje op kantoor aan het werk zijn met taken die je al veel vaker hebt gedaan.

Maar ook: voor de twintigste keer ruzie maken met je partner over hetzelfde onderwerp. Weer niet gaan sporten terwijl je het jezelf had voorgenomen, omdat het regent. Of voor de vijfde keer een relatie verbreken omdat die nu wel erg intiem begint te worden.

´Verzet je niet tegen gebeurtenissen die je uit je comfortzone halen, vooral als je comfortzone niet zo comfortabel was´ ~Alan Cohen

Wat betekent comfort zone?

De comfort zone is dus het gebied van gewoonte in je leven. Van lekkere gewoontes en van niet-lekkere gewoontes. Van vasthouden aan wat je hebt.

Daar is niets mis mee, het is heerlijk om een vertrouwde plek te hebben, een gebied waar het veilig voor je voelt. Echter, juist omdat de comfort zone ook de plek is waar je jezelf het liefst verbergt voor veranderingen, is het ook een gebied dat je afhoudt van groei en verandering in je leven.

En je snapt het al: dat is veelal een onbewust proces. Je bewuste wil namelijk graag uitstapjes maken, persoonlijk groeien, nieuwe mensen en culturen leren kennen. En je bewuste nodigt je dan ook vaak uit om ander gedrag uit te proberen. Daarmee zet je de stap in de strekkende of stretchingzone, de zone van groei en van kansen.

Wat is de stretchingzone? (of strekkende zone)?

De strekkende zone ken je waarschijnlijk wel. Het is de zone waarin je besluit te solliciteren, waarin je een nieuwe relatie aangaat, waarin je besluit op een eenwieler te leren fietsen en waarin je nieuw gedrag oefent.

Jouw stretchingzone is een gebied waar vernieuwing ligt, waar groei ligt, waar kansen liggen. Maar ook een gebied waar kans op mislukking ligt, op negatieve feedback, op ontdekken waar je nog niet goed in bent.

3 kansen van de stretchingzone

In de strekkende zone heb je drie kansen. Allereerst kun je besluiten dat wat je aan het leren bent bij je past en dat je het leuk vindt. Als het bewuste en onbewuste het met elkaar eens zijn is dat geen enkel probleem. Je leert fietsen op een eenwieler omdat het leuk is, je hebt een nieuwe relatie omdat het leuk is, je solliciteert omdat je perspectief ziet en je onbewuste daarin mee wil gaan.

Met andere woorden: jouw lange termijn doel is helder, je hebt een realiseerbaar stappenplan, je onbewuste ziet welk probleem opgelost wordt als je dit gedrag gaat toepassen en ziet de kansen op plezier, en door behapbare stappen die je zet gaan bewuste en onbewuste samen op weg in dit nieuwe, strekkende gebied.

wat is stretchingzone

Vergroot je comfortzone

Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat dit gedrag bij je comfortzone gaat horen. En die comfortzone wordt daarmee vergroot.

Ten tweede kun je besluiten/ervaren/voelen dat het nieuwe gedrag dat je aan het oefenen bent niet bij je past en dat je je er niet comfortabel bij voelt. Hier vindt het spel plaats tussen je bewuste doel op lange termijn en je onbewuste dat nog niet klaar is, of nog niet voldoende overtuigd is van de juistheid van je keuze om je gedrag te veranderen of iets nieuws te gaan doen.

De stap die je dan zet is teruggaan naar de comfort zone. Je hebt het gedrag geoefend, het voelt nog niet goed en je gaat eerst terug naar de comfort zone om even tot jezelf te komen. Het onbewuste voelt zich dan weer oké.

Comfort zone en jouw onbewuste

Het interessante aan deze stap is, dat dit er een is die heel erg vaak door je wordt gezet. Het is de meest slimme manier van het onbewuste om je te houden in de situatie waar je in bent, want het leidt uiteindelijk niet tot gedragsverandering.

Je onbewuste wint door je ervan te overtuigen dat het in de comfort zone veel beter voor je is. Er zijn mensen die na een tijdje in de comfortzone het gewenste gedrag opnieuw toepassen door in de strekkende zone te stappen. Dit gedrag zal echter nooit geaccepteerd worden zonder dat je veranderingen in de manier waarop, in het stappenplan, in de beloningen hebt aangebracht.

Ten derde kun je in de strekkende zone voelen dat de situatie waar je voor staat zo uitdagend, groot, wezenlijk en/of essentieel is, dat er een gevoel van ‘paniek’ ontstaat. Je schiet dan als het ware vanuit de strekkende zone door naar de paniekzone.

´Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden´ ~Stephen Covey

In de paniekzone staat alles op zijn kop: je normen, waarden, overtuigingen en er ontstaat zelfs bewustzijnsvernauwing. Je hebt in eerdere blogs van mij al kunnen lezen wat de fysieke effecten van paniek of angst zijn.

In de paniekzone kan dus totale verwarring ontstaan en dan ontstaat de natuurlijke neiging om zo snel mogelijk uit die paniekzone te vertrekken en om direct terug te keren naar de comfortzone om daar even (of heel lang) uit te hijgen van de situatie waarin je hebt gezeten.

En in veel gevallen leidt die terugkeer ertoe dat het gewenste gedrag voorgoed buiten bereik blijft. Daar zorgt het onbewuste wel voor.

Comfort zone doorbreken op een vernieuwende manier

En nu komt het: in de trainingen die wij geven nodigen wij mensen uit om juist niet de stap terug te maken vanuit de paniekzone naar de comfort zone, maar om als het ware nog een stap te zetten en door de paniekzone heen te stappen.

Door gebruik te maken van het feit dat het lichaam je in een situatie van angst alle middelen geeft om met die angst om te gaan. Namelijk een scherper gezichtsveld, versnelde ademhaling, snellere hartslag, extra glucose naar de spieren, adrenaline.

Kortom: een heel scala van fysieke hulpmiddelen om juist op dat moment een gedragsverandering te bereiken.

De mensen die op een dergelijke manier door de paniekzone heen gaan, omschrijven stuk voor stuk een andere situatie, die niet op de comfortzone lijkt. Zij geven aan dat het lijkt alsof zij een stap naar voren maken in plaats van terug naar de comfortzone.

En die stap door de paniekzone omschrijven zij als een stap naar een andere zone, door ons de ‘potentieelzone’ genoemd.

wat betekent comfort zone

Wat is de potentieelzone?

Bij het zetten van die stap ervaren ze stuk voor stuk een grote inwendige kracht, waarna ze de potentieelzone in termen als ‘kick’, ‘rust’, ‘oog van de orkaan’ enzovoort, omschrijven.

En, zo gaven ze aan, door die stap in de potentieelzone is het in stand houden van de gedragsverandering veel eenvoudiger en is de angst voor veel situaties verdwenen.

Daar voegen ze aan toe dat in de potentieelzone het verband tussen allerlei situaties, gedragingen, stress, angsten en spanningen veel helderder is. Ze voelen zich meer verbonden met zichzelf, met de innerlijke kracht in zichzelf en met hun ‘levensmissie’, ook al hebben ze die niet helemaal helder. Ze voelen simpelweg een bepaalde verbinding.

Onze zelfvertrouwen community

Deze ervaringen van deelnemers aan de trainingen die we geven hebben ons enorm geholpen bij het uitwerken en opzetten van onze zelfvertrouwen community. (Ben jij nog geen lid? Klik hier en maak nu gratis jouw account aan).

Het ervaren van een potentieelzone maakt dat wij de overtuiging hebben dat ieder mens in contact kan komen met zijn innerlijke kracht, zijn potentieel of hoe je het ook wilt noemen. En dat juist op momenten dat de angst, stress of spanning het grootst is.

De omstandigheden zijn dan immers ideaal en je wordt daarbij ondersteund door een aantal fysieke voordelen. Die kennis hebben we gebruikt om onze community inclusief al onze trainingen te verfijnen en aan te scherpen.

´Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door onze vreugden te verdubbelen, en ons verdriet te delen´ ~Joseph Addison

Zelfvertrouwen community ledenomgeving

Daarom is onze community zo´n succes. Onze community is er om jou te helpen. Samen met ons ga je stap voor stap op weg naar bijvoorbeeld het contact met je potentieelzone. We hebben het ontmoeten van de potentieelzone daarop sterk ingebouwd in onze trainingen.

We zoeken met de deelnemers bewust situaties op die stress, spanning of angst genereren. Van heel simpele tot heel complexe situaties, voor elk wat wils, afhankelijk van de wensen van de deelnemer.

Challenge by Choice-principe

In combinatie met het Challenge by Choice-principe (we bieden je een nieuwe ervaring en je hebt de keuze om iets te doen, je hoeft het niet, als je het maar beargumenteert).

Door dit principe is dat voor ons een garantie voor ervaringen die je ondersteunen bij het achter je laten van belemmerende patronen en gedragingen en het ontwikkelen van ander, gewenst gedrag.

Van herkennen, via erkennen, naar loslaten en veranderen. Mogen wij jou ook helpen? Maak dan nu een gratis account aan via deze link. Tot zo!

Reacties