bank, interieur, inrichting, spreekkamer
Diversen
Albert Sonnevelt
Diversen
11/04/2016
2 min

Hoe ziet een goede coachruimte eruit? 7 interieurtips voor coaches!

11/04/2016
2 min

Hoe ziet een goede coachruimte eruit? 7 interieurtips voor coaches!

Een goed ingerichte coachruimte is eigenlijk je visitekaartje. De eerste kennismaking die nieuwe klanten met je hebben. Oogt het rommelig? Gedateerd? Of straalt rust en professionaliteit uit? Op basis van die eerste indruk vormen klanten zich vaak onbewust een oordeel. Over je vaardigheden en kennis. In dit artikel lees je waar je zoal op moet letten als je je coachpraktijk inricht. 7 tips!

1. Inventariseren eisen

Wanneer je je coachruimte inricht zijn er diverse zaken waar je rekening mee moet houden. Wat voor praktijk start je? Welke eisen stelt je werk om je klant optimaal van dienst te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je voetreflex- en handmassages geeft, gelden er andere eisen voor je werkruimte dan wanneer je als voedingscoach werkt. Overigens? Vergeet ook je eigen wensen niet. Streef naar een fijne werkplek die je energie geeft en inspireert.

2. Kijk naar je doelgroep

Houd bij het inrichten van je coachruimte je doelgroep voor ogen. Zijn je klanten kinderen? Dan zijn felle kleuren en een speelhoekje relevant. Richt je je op ouderen? Misschien zijn stoelen met leuningen dan prettig. En… vergeet ook niet de toegankelijkheid voor een klant met een rollator of een rolstoel. Kortom, denk aan je doelgroep als je je praktijk gaat inrichten.

3. Kleuren kiezen

Kleurgebruik is een kwestie van smaak en nogal aan mode onderhevig. Maar, er zijn wel enkele basisregels om in je achterhoofd te houden. Zo is bekend dat onder andere blauw en groen rustgevend zijn en rood juist activerend werkt. Over het algemeen is het advies kleuren te kiezen die sfeervol en kalm aandoen. Vaak betekent dit kiezen voor wat zachtere tinten die zowel een warm alsook een rustgevend effect hebben. Anderzijds is het wel zo dat wanneer kleine kinderen je doelgroep zijn dan kunnen wat fellere kleuren juist weer goed. Maar, waak voor het kinderkamereffect, want ouders zijn ook je klanten. Tip: Bekijk kleurstalen in je coachruimte zodat je het werkelijke effect ervan kunt zien.

4. Materiaalkeuze

De uitstraling van je interieur wordt mede bepaald door de materialen die je kiest. Bijvoorbeeld hout en stof in combi met zachtere kleuren oogt doorgaans vriendelijker en warmer dan wanneer je kiest voor leer, glas en chroom in een witte ruimte. Dat voelt snel kil en clean aan. Weet je niet welke materialen te kiezen? Verplaats je dan in je klanten en vraag je af waar zij zich prettig en op hun gemak bij voelen. Dat biedt vast aanknopingspunten.

5. Verlichting

Welk soort verlichting je nodig hebt, heeft meestal alles te maken met je werkzaamheden. Het geven van massages vraagt immers een ander soort verlichting dan wanneer je kindercoach bent. Daarbij speelt ook mee of er veel of weinig daglicht in je coachruimte binnenkomt. Kortom: vraag je af welke functionele verlichting je nodig hebt en waar die moet komen? En kijk aansluitend welke sfeerverlichting nodig is om de juiste ambiance te creëren.

6. Personal touch

Afhankelijk van waar je coachpraktijk op gericht is, mag er best een persoonlijk touch zijn. Iets dat je interesse heeft of bezighoudt, geeft je kamer een persoonlijk tintje. Dat kan een accessoire zijn, illustratie aan de muur of kunstobject. Voorkom echter dat het een bonte verzameling van allerlei kiekjes en prularia wordt.

Hoe start je met het inrichten van je coachruimte?

Wanneer je net start kan het best lastig zijn om te bepalen hoe je werkplek eruit moet komen te zien. Wat kan helpen is om bijvoorbeeld eens bij collega’s een kijkje te nemen en zo wat inspiratie op te doen. Ook kun je je laten inspireren door divers beeldmateriaal. Van interieurs en kleurstalen tot vloermonsters. Maak daarvan een moodboard en kijk wat de rode draad is. Nadat je daarmee klaar bent, maak je een plattegrond van je werkruimte. Verlies bij het indelen ervan de functionaliteit niet uit het oog. Ben je klaar? En is het naar je zin? Dan kun je daadwerkelijk aan de slag met het inrichten van je coachruimte.


Heb je nog vragen over je coachruimte inrichten? Stel je vraag gerust. Heb je interieurtips voor een ideale praktijkruimte voor coaches? Laat het ons weten en deel je ervaring.

Reacties