Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
05/21/2019
4 min

Zelfvertrouwen en kleding

05/21/2019
4 min

Ben jij blij met je lijf?

Blij met je lijf: dat zijn niet zoveel vrouwen. Wij zijn voor onszelf de grootste criticus die je maar kunt bedenken. En dat beïnvloedt uiteraard ons zelfvertrouwen; negatieve gedachtes, negatieve energie….

Wanneer ik een klant vraag met welke lichaamsdelen ze tevreden is, komt er weinig respons en gaat het al heel snel over de lijst met lichaamsdelen waar ze niet tevreden over is. Want dat buikje is niet mooi, die benen zijn te dik of te kort, billen te groot, borsten te klein, ze zou graag langer willen zijn en zo kan ik nog even doorgaan.

Alles moet in onze ogen perfect zijn, willen wij tevreden zijn. Over het algemeen dan hè? Ik hoor die interne criticus tijdens bijna alle contacten met klanten.

Hoe kan het anders?

Een tijdje terug was er een uitzondering. Ik vroeg haar, toen ze in de spiegel keek, waar ze tevreden mee was. ‘Met alles’, zei ze. En nu denk je misschien dat daar een soort Doutzen Kroes stond. Maar nee, daar stond een zeer kleine vrouw met relatief brede schouders en smalle, rechte heupen. Niet direct het gemakkelijkste figuur om kleding voor te vinden. Haar gezicht had vooral hoekige trekken.

Ze vertelde wat maakt dat ze tevreden is met haar lichaam. Haar geheim: ‘Ik ben blij dat alles het zo goed doet! Ik had pas een wondje en verbaasde me erover dat het zo snel weer mooi genas. En verder functioneert ook alles. Dus ik ben mijn lichaam dankbaar, ik ben blij dat het mij helpt, ik ben tevreden.’

Wat heerlijk! En wat een mooi voorbeeld. Het helpt ook echt: bedenken waar je dankbaar/blij voor bent, ook waar je je lichaam dankbaar voor bent. En dan loop je er anders bij…. dan straal je die positiviteit en dat zelfvertrouwen ook uit!

Het kan zijn dat bij jou niet alles functioneert zoals je zou willen. Ik hoop van harte voor je dat dat zal veranderen! Ik kan me ook voorstellen dat het dan moeilijker is om dankbaar/blij te zijn.

Maar kijk ook naar alles wat wél werkt, schrijf het op en lees het regelmatig terug. Denk bijvoorbeeld aan je spijsvertering, de werking van je longen, hart, nieren, bewegingsapparaat, hersenen. Stel jezelf de vragen: Wat doet mijn lichaam allemaal voor mij? Waar brengt het mij? Wat kan ik allemaal doen? Dat zal effect hebben op je zelfvertrouwen!

Welke kleding past bij jou?

Om je zelfverzekerd te voelen, is het ook belangrijk dat jouw kleding echt bij je past. Wat kun je je ongelukkig voelen wanneer je gedwongen wordt in kleding te lopen die niet bij je past! Ik ken het van vroeger; ik moest altijd een rok of jurk dragen en werd daardoor in een hokje geplaatst waarin ik me niet thuis voelde.

Wanneer je van veel kleur houdt en in de gezondheidszorg werkt, kan het echt vervelend zijn om dat witte uniform te dragen, omdat het niet bij je past. Wanneer ‘representatief’ betekent dat je een mantelpak moet dragen, terwijl jij een sportieve kledingstijl hebt, word je niet blij…. Wanneer het ‘past als een jas’ voel je je goed en zelfverzekerd.

Er zijn verschillende manieren om achter jouw eigen kledingstijl te komen. Je kunt hier de gratis test doen: ‘Test jouw Kledingstijl’. Je kunt jezelf daarnaast de volgende vragen stellen:

Van welke kleding en kleuren word ik blij?

De kleuren waarnaar je automatisch grijpt, die ‘naar je roepen’ zeggen veel over je. Het is fijn om die kleuren ook te dragen. Maar soms blijf je hangen in steeds hetzelfde en mis je de kracht van andere kleuren. Probeer eens uit voor de spiegel. Dat kan ook in kleine hoeveelheden; draag bijvoorbeeld een top onder een blouse in een andere kleur dan je gewend bent en kijk hoe het voelt. Voeg eens een andere kleur toe in een accessoire, zoals een sjaal, zonnebril of ketting.

Zelfvertrouwen-en-kleren-zonnebril

Hetzelfde geldt voor de modellen, prints en stoffen die je vaak kiest; ze zeggen iets over jou. Maar het is ook fijn om te experimenteren en eens uit die bekende hoek te kruipen. Wanneer je bijvoorbeeld geneigd bent om een jeans en basic shirt te dragen; probeer eens een andere broek en kijk hoe dat voelt, voeg een jasje toe in bijvoorbeeld een stoere of juist klassiekere stijl, probeer een andere print en kijk wat het met je doet.

Welke kleding past bij mijn karakter, mijn eigenschappen?

Met kleding laat je veel zien; maar laat je ook zien wie je bent? Laat je zien wat je wílt laten zien? Wanneer jij ‘pit in je donder’ hebt, kun je dat ook overbrengen in je kleding. Het beeld van jou klopt niet wanneer je roze, wollige kleding draagt. Wanneer je bijvoorbeeld creatief bent; laat het zien in je outfits!

Wat zijn mijn wensen? Wat zou ik graag willen laten zien?

Hier kun je ook achter komen door het maken van een collage of moodboard vanuit modetijdschriften/ catalogi en ‘lookbooks’ van kledingzaken. Knip dan uit waar je blij van wordt, ongeacht of je het nu zou dragen of niet en ga eens experimenteren. Ik wens je veel succes en plezier bij het toepassen van de tips! Stel gerust je vragen. Meer tips en inspiratie? Word lid van de groep kleur-stijl-kledingadvies.

Jolanda de Kok (1971) is kleur- en kledingexpert bij Jouw Palet. (www.jouwpalet.nl) Ze geeft kleuradviezen, kleding(stijl-) adviezen, workshops en teambuilding. Ook is ze personal shopper. Ze is blij wanneer ze de hak onder je schoen mag zijn; wanneer je het gevoel hebt dat je 5 cm groter de deur uitgaat. Op die manier kan ze haar achtergrond in de hulpverlening combineren met haar liefde voor kleur en schoonheid. Ze gelooft dat iedere vrouw mooi is van binnen en van buiten en dat je gelukkiger wordt wanneer je dat zelf ook laat zien.

Reacties