sleutel, huis, huissleutel, deur, ingang
Diversen
Albert Sonnevelt
Diversen
11/04/2016
3 min

Praktijk aan huis: de voor- en nadelen

11/04/2016
3 min

Praktijk aan huis: de voor- en nadelen

Praktijk aan huis of een ruimte huren? Start je een coachpraktijk? Dan is een van de vragen waar je mee te maken krijgt: Waar ga ik mij vestigen? In dit artikel lees je de verschillende voor- en nadelen van werken vanuit je huis.

Praktijk aan huis mag dat?

Voordat je overweegt een praktijk aan huis te beginnen, is het goed even bij je gemeente te informeren welke voorwaarden het hanteert voor thuis werken. Omdat een woonhuis volgens het bestemmingsplan meestal een woonbestemming heeft. Oefen je een vrij beroep uit? Zoals huisarts, architect, journalist, kunstenaar of advocaat? Dan kun je doorgaans zonder problemen een praktijk aan huis beginnen. De voorwaarde is wel dat je niet meer dan 1/3 deel van je huis als praktijkruimte of kantoor mag gebruiken.

De voordelen van een praktijk aan huis

Uiteraard kent werken vanuit je eigen huis allerlei pluspunten. Hieronder de belangrijkste voordelen van thuiswerken voor coaches op een rij:

Geen reistijd

Aantrekkelijk aan een praktijk aan huis is geen reistijden en geen extra kosten. Ook kan het je fileleed besparen en/of de ergernis van een overvolle trein of bus.

Kostenbesparing

 Begin je een kantoor aan huis? Dan bespaar je kosten, omdat je geen extra ruimte hoeft te huren. Zeker in de opstartfase kan dat aantrekkelijk zijn.

Alle vrijheid

Werken vanuit je huis betekent onder andere je eigen tijd indelen en dus starten wanneer je wilt. Dat kan handig zijn als je eerst je kinderen naar school wilt brengen. Verder kun je aantrekken wat je fijn vindt, zelf bepalen hoe en wanneer je werkt, lunchen waar en wanneer je wilt, enzovoort.

Werk en gezin combineren

Thuis werken biedt je ook de mogelijkheid om wat meer tijd met je gezin door te brengen. Bijvoorbeeld dagelijks samen thuis lunchen met je kinderen. En… misschien heb je geen óf minder naschoolse opvang nodig als je zelf je werktijden kunt indelen.

Rust

Fijn van een bedrijf aan huis is dat je in alle rust je werk kunt doen zonder dat collega’s je storen.


De nadelen van een praktijk aan huis

Zoals wijlen Johan Cruijff ooit zei: elk voordeel heeft z’n nadeel. En inderdaad een coachpraktijk aan huis brengt ook een aantal risico’s met zích mee. Bijgaand de nadelen van een werkruimte thuis:

Geen scheiding privé en werk

Een kantoor in je eigen woning starten, betekent wel dat je je privéleven en werk goed moet kunnen scheiden. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een aparte werkruimte die je kunt afsluiten. Zo voorkom je dat gezinsleden je om de haverklap storen. Maar, het is ook fijn om na een werkdag de deur achter je dicht te doen. Zeg maar een soort sein dat het werk erop zit. Verder kan het handig zijn een werk- en privételefoon te nemen plus afspraken met het thuisfront te maken over wanneer je werkt. Dat bevordert de scheidslijn tussen werk en privé.

Discipline

Thuiswerken vergt ook de nodige discipline. Er zijn immers altijd allerlei taakjes en klusjes die gedaan moeten worden. En het kan erg verleidelijk zijn om die dingen te gaan doen als je bijvoorbeeld even geen inspiratie hebt of geen zin. Trouwens? De consequentie daarvan kan zijn dat je in de avonduren of weekend moet gaan werken.

Minder professionele uitstraling

Wanneer je een praktijk aan huis opzet, kan het onprofessioneel overkomen. Bijvoorbeeld wanneer je klanten in de woonkamer annex woonkeuken ontvangt. Of als je op de zolder werkt en eerst de klanten door het hele huis moet loodsen. In alle gevallen is het zaak ervoor te zorgen dat je huis opgeruimd en netjes is. Op ad hoc basis kantoorruimte huren kan in bepaalde gevallen overigens uitkomst bieden. Als je klanten wilt ontvangen, een workshop wilt geven of een groepsmeeting organiseert.

Beperkt netwerk

Werk je vanuit je woonhuis? Dan heb je geen collega’s. Onder andere om mee te sparren, voor een sociaal babbeltje en om interessante contacten op te doen met andere bedrijven dan wel ondernemers. Thuiswerken betekent dat je eropuit moet om collega’s te ontmoeten én te netwerken.

Verzekeringen

Door thuis te werken bespaar je op het huren van kantoorruimte. Houd er echter wel rekening mee dat je inboedel- en opstalverzekering alleen je privébezittingen dekt. Voor je bedrijfsmiddelen moet je een aparte bedrijfsverzekering afsluiten.

Eenzaam

Een praktijk aan huis betekent werken in je uppie. Sommigen vinden dat fijn en anderen moeten er niet aan denken. Hoe sta jij daar tegenover? Ben je graag onder de mensen? Vind je contacten met anderen belangrijk? Dan kan het zijn dat thuiswerken niet je ding is.

Heb je plannen om een praktijk aan huis te beginnen? Ervaringen met werken vanuit je woonhuis? Stel je vragen en/of deel je bevindingen plus tips hieronder.

Reacties