Diversen
Redactie
Diversen
10/02/2019
4 min

Is Groene Thee gezond? 8 Bewezen feiten en voordelen

10/02/2019
4 min

Dat groene thee een lekker drankje is (zowel in de zomer als in de winter) dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook al dat groene thee heel veel goeds kan doen voor jouw gezondheid? Dat groene thee de gezondheid op verschillende manieren kan bevorderen is vanaf vandaag voor jou geen raadsel meer!

Waar uit bestaat groene thee

Groene thee wordt gemaakt uit de bladeren van een plant genoemd Camellia Sinesis. Deze plant wordt gebruikt voor meerdere soorten thee. De bladeren worden gedroogd en de mate van oxidatie bepaalt welke thee het gaat worden. Voor groene thee worden de bladeren namelijk niet geoxideerd. Dit is de reden dat bij groene thee het water geel/groen blijft en bij gewone thee bruin kleurt.

Niet zomaar een thee

Groene thee is niet zomaar een thee. Het kan hele goede invloeden hebben op de hersenfuncties, maar ook schadelijke bacteriën doden en beschermen tegen virussen.

Sommige experts denken dat het ook kan beschermen tegen kanker, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. In Azië wordt groene thee al heel lang gebruikt als medicijn. In China en India werd groene thee gebruikt om wonden te helen en als medicijn voor het hart.

Nu jaren later toont onderzoek nog steeds aan dat de thee een gezonde invloed kan hebben op het menselijk lichaam.

Verlaagde risico’s op hart- en vaat ziekten

Wat wel is bewezen is, dat groene thee een goede invloed heeft op het beschermen tegen hart- en vaatziekten. Wereldwijd zijn hartziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Jaarlijks sterven er miljoenen mensen waarbij een hartziekte de officiële doodsoorzaak was. Op de tweede plaats van de meest voorkomende doodsoorzaken staat beroertes.

“Onlangs kwam uit een onderzoek naar voren dat het drinken van groene thee, op regelmatige basis, de kans op hart- en vaatziekten maar liefst met 31% terug neemt

De reden is dat door het drinken van groene thee je antioxidanten toevoegt aan je lichaam. Deze antioxidanten bevorderen verschillende processen in het lichaam. Zo hebben ze een positief effect op je cholesterol.

Ondanks dat ze de hoogte van je cholesterol niet verlagen, zorgen ze er wel voor dat de slechte LDL cholesterol minder schadelijk wordt. Zeer positief dus.

Hogere hersenactiviteit

Ook op de hersenen kan groene thee een goede invloed hebben. Net als in koffie zit er in groene thee cafeïne. Niet zoveel als dat we in koffie aantreffen, maar wel genoeg om de hersenen even wakker te schudden.

Cafeïne blokkeert een remmende neurotransmitter in de hersenen. Dit zorgt er voor dat de activiteit en concentratie word verhoogd. Oftewel, het heeft een goede invloed op je humeur, reactievermogen en geheugen.

Voorkom een vroegtijdige dood

In Japan voerde men maar liefst 11 jaar lang een studie met als resultaat dat mensen die groene thee drinken, minder snel sterven. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 40.000 volwassenen. Zowel bij mannen als bij vrouwen nam het risico aanzienlijk af. Wel bleek dat vrouwen meer baat hadden dan mannen. Bij vrouwen nam het risico met 42% af, bij mannen slechts 35%.

Groene thee en diabetes 2

Dat het aantal patiënten met diabetes type 2 snel toeneemt weet iedereen wel. Bij diabetes type 2 speelt insulineresistentie een grote rol. Deze insuline resistentie kan ontstaan wanneer je bloedsuikerspiegel over een grotere periode veel pieken en dalen kent.

De oorzaak ligt hem vaak in het ongezond eten, veel suikers en simpele koolhydraten. Groene thee kan helpen bij het verminderen van de pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor de kans op diabetes type 2 drastisch afneemt.

Verbeter je mondgezondheid

In groene thee vinden we ook catechines: stoffen die bacteriën doden en virussen kunnen onderdrukken. Op deze manier kan groene thee zorgen voor een verlaging van de kans op infecties, griep en verkoudheid.

Ook zorgen deze stoffen er voor dat de mondgezondheid verbetert. De bacterie ‘streptococcus mutans’ welke onder andere verantwoordelijk is voor tandbederf word hiermee bestreden. En natuurlijk pakt de groene thee ook nog eens de slechte adem aan, dus neem gerust nog een kopje! Dit draagt weer bij aan je zelfvertrouwen natuurlijk…

Afvallen en groene thee

Naast al deze voordelen heeft groen thee nóg een voordeel. Het kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Natuurlijk blijven gezond eten en sporten nog altijd de belangrijkste elementen van een dieet, groene thee kan zeker zijn bijdrage leveren.

Het drinken van groene thee of nemen van groene thee capsules kan je metabolisme een boost geven, hierdoor ga je meer calorieën verbranden. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die groene thee drinken 4% meer calorieën per dag verbranden. Dat lijkt weinig, maar dit kan op een dag wel neer komen op 100 tot 120 calorieën.

Groene thee vermindert stress

Ben je gespannen of sta je onder grote stress, gun je zelf dan even een momentje met een lekkere kop groene thee. Het zal je stress verminderen en je lichaam een boost geven, zodat je weer de problemen als uitdagingen kunt zien en er weer volop tegen aan kunt gaan.

Is-groene-thee-gezond-thee-zetten

Minder huidproblemen met groene thee

Of je nu een kopje thee drinkt of liever de groene thee capsules neemt, groene thee kan een positieve werking hebben voor je huid. Het verlicht namelijk de bacteriële infecties die acne veroorzaken.

Ook verminderen de antioxidanten die we in de groene thee terug vinden, het ouder worden van de huid. Houd dus rimpels en pigmentvlekken buiten de deur.

Hoe nuttig ik mijn groene thee?

Groene thee is natuurlijk gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar als theezakje. Maar misschien ben je wel geen thee drinker of houd je niet van de smaak van groene thee. Ondanks dat groene thee als traditionele thee verkrijgbaar is met diverse smaken, kan dit gebeuren. Dan zijn de groene thee capsules wellicht een oplossing.

Vermijd wel de groene thee in frisdranken. Hier zijn de bestanddelen zo minimaal aanwezig dat ze niet de werking hebben die jij zou willen. Bedankt voor je interesse in dit artikel. Je hebt nu wel een kopje thee verdiend 😉

Reacties