Eigenwaarde
Redactie
Eigenwaarde
09/21/2021
4 min

Jezelf prioriteit geven

09/21/2021
4 min

Jezelf prioriteit geven blijkt vooral lastig te zijn voor vrouwen. Zeker als je moeder bent van een of meerdere (kleine) kinderen. Leer door dit artikel jezelf wat vaker op plek 1 te zetten. Bekijk hieronder hoe jij jezelf prioriteit kunt geven:

Maak jij de juiste keuzes?

In het dagelijks leven moet je continu keuzes maken. Vaak hangt hier niet zoveel vanaf, dan gaat het om de vraag wat er op tafel komt die avond of welke kleding je aan zult trekken.

Toch komen er ongemerkt ook veel momenten voorbij waarin je een keuze moet maken waarbij je of voor jezelf kiest, of voor een ander.

De buurvrouw die je uitnodigt om eens samen te gaan wandelen, een vriend(in) die je vraagt of je ergens mee kunt helpen of je ouders die je zo graag weer eens willen zien.

In dit soort situaties kan het voorkomen dat je er eigenlijk niet zoveel zin in hebt, maar het toch doet. Voor de ander.

Dat is natuurlijk ook geen enkel probleem, zo lang dat in balans blijft. Als je dit soort keuzes altijd in het voordeel van de ander maakt, kies je dus ook ten koste van jezelf.

En je mag jezelf echt wel wat belangrijker vinden, want jij doet er ook toe. Geef jezelf eens prioriteit.

Wat zijn prioriteiten?

In de Van Dale staat dat een prioriteit iets is dat vóór dient te gaan, iets dat voorrang krijgt of zou moeten krijgen. Soms ontkom je er niet aan en zijn prioriteiten erg duidelijk.

Als je een been breekt heeft een bezoek aan het ziekenhuis duidelijk prioriteit en wanneer je over een half uur op je werk moet zijn is er geen tijd om eerst nog een film te gaan kijken. Op dat moment heeft je werk prioriteit.

“In persoonlijke situaties zijn deze keuzes soms lastiger om te maken, de grens vervaagt en je moet zelf beslissen wat prioriteit heeft op dat moment”

Durf jij jezelf prioriteit te geven?

Sommige mensen zijn er heel goed in om hun eigen grenzen te bewaken en regelmatig voor zichzelf te kiezen. Maar er zijn ook mensen die zeer regelmatig de keuze maken die in het voordeel van een ander is en zichzelf op die manier te kort doen.

Waar dan niet altijd aan wordt gedacht is dat kiezen voor jezelf óók veel invloed heeft op je directe omgeving.

Wanneer jij heel moe bent en toch kiest voor het uitje met een vriend(in), dan doe je eigenlijk jullie beide te kort. Door de duizeligheid bij vermoeidheid, zo voorkom je het! is het moeilijk om oprechte interesse te tonen in de ander en te luisteren naar diens verhaal.

Wel of niet?

Blijf je ’s avonds langer hangen tijdens een bezoek om de ander een plezier te doen? Dan ben je de volgende dag nog vermoeider wat resulteert in een niet zo’n goed humeur en een grotere kans op fouten tijdens je werk.

Als je een partner of een heel gezin hebt, is het korte lontje als gevolg van stress en ook voor hen nog eens zeer vervelend. En bijna altijd heb je direct achteraf spijt van je uitbarsting, maar is het leed al geleden.

Goed voor jezelf zorgen is dus ontzettend belangrijk, niet eens alleen voor jou maar ook voor je omgeving. Dus vind jij het moeilijk om voor jezelf te kiezen puur omdat jij daar baat bij hebt? Bedenk je dan dat je er indirect ook anderen mee helpt.

Hoe kan je prioriteiten stellen?

Er zijn verschillende manieren om prioriteiten te stellen. Eén daarvan kwam ik zelf tegen op de website carrieretijger.nl en vond ik naast sterk, ook heel helder waardoor ik hem vaak gebruik.

Het Moet ik dit nu doen? schema is in eerste instantie gericht op een werksituatie, maar ik vind hem ook zeer werkbaar in mijn privé leven.

Door bewust over je keuze na te denken en hier even de tijd voor te nemen, kom je makkelijker tot een besluit. Daarom deel ik deze methode hier graag.

Moet ik dit nu doen?

Het Moet ik dit nu doen? schema werkt als volgt: stel jezelf bij iedere actie, verzoek of taak die op je afkomt de volgende vraag: Moet ik dit nu doen?

De truc bestaat er uit dat je jezelf deze vraag vijf keer stelt en daarbij de klemtoon steeds op een ander woord legt.

Beantwoord je de eerste (of een volgende) vraag met ‘nee’, dan hoef je de overige vragen niet meer te beantwoorden en kun je de klus naast je neerleggen of aan een ander overlaten.

  • Moet ik dit nu doen?

Is het een uit te voeren actie? Of is het informatie? Moet er überhaupt wat gedaan worden? Waarin ligt de oplossing, in het handelen of juist in het niets doen? Zo nee, dan hoef je de andere vragen ook niet meer te stellen.

  • Moet ik dit nu doen?

Ben jij de beste persoon om dit te doen? Kan iemand anders het misschien beter doen, omdat zij/hij meer tijd heeft of misschien juist meer kwaliteiten voor die specifieke klus? Kun je de taak delegeren?

  • Moet ik dit nu doen?

Is er misschien ook een andere oplossing mogelijk? Misschien is de alternatieve oplossing wel veel effectiever?

  • Moet ik dit nu doen?

Welke prioriteit heeft de taak dat het nu moet, wat zou er gebeuren als je het later zou doen of misschien helemaal niet? Veel taken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Kan het een weekje wachten?

  • Moet ik dit nu doen?

Hiermee bepaal je de urgentie van de taak. Is het echt nodig dat het gedaan wordt?

Jezelf prioriteit geven door afspraken na te komen (video)

Wanneer jij heel duidelijk bent naar jezelf, is het makkelijker om prioriteiten te stellen. Sterker nog het wordt gewoon een patroon.

Als een patroon eenmaal is gevormd is het makkelijker om jezelf wat meer op plek één te zetten. Het begint met iets kleins… bekijk de korte video voor meer info over afspraken maken met jezelf:

Andere manier om prioriteiten te stellen

Een andere manier om prioriteiten te stellen is om goed naar jezelf te luisteren. Wat wil jij en waarom zou je daar niet voor kiezen? Hoe groot is de impact van iedere keuze? En de uiteindelijke vraag, waar word jij gelukkig van?

Door jouw geluk te volgen vergroot je jouw levensvreugde welke vervolgens afstraalt op je omgeving. Hierdoor wint uiteindelijk iedereen.

Reacties