Relaties
Redactie
Relaties
08/03/2021
5 min

Liefdesleven veranderen – hoe doe je dat?

08/03/2021
5 min

Tijd om je liefdesleven te veranderen? Bekijk mijn artikel en verander binnen mum van tijd jouw liefdesleven.

Het single leven en het hebben van een relatie hebben beide zo zijn voor- en nadelen. Wanneer je in een serieuze relatie zit of deze overweegt, heeft dit wel een zeer grote invloed op je leven.

“Het is dan ook echt aan te raden om eerst goed te bedenken wat je wilt voordat je hier impulsieve beslissingen in neemt”

Liefdesleven veranderen – inhoudsopgave:

Het single leven

Als je single bent kan je er proberen achter te komen wat het is dat je mist. Mis je iemand met wie je alles kunt delen of die een arm om je heen slaat? Iemand in huis waardoor je niet meer alleen thuis zit? Of mis je de seks? Zoek je vastigheid of wil je je vrijheid juist nog niet kwijt?

Door hier over na te denken ontdek je of je op zoek bent naar iemand met wie je alleen de lusten zo af en toe wilt delen. Of dat je op zoek bent naar een vaste relatie inclusief samenwonen, of iets hier tussenin.

Zodra je dit van jezelf weet kan je eens goed om je heen gaan kijken. Is het tijd om jouw liefdesleven te veranderen?

Niets te verliezen

Naast iemand in het wild tegenkomen zijn er tegenwoordig ook vele datingsites en apps te vinden. Iets wat absoluut leuk en goed voor je ego kan zijn! Het krijgen van complimenten, berichtjes, hartjes, wie wil dat niet?

Jouw eigenwaarde, je zelfbeeld en jouw zelfvertrouwen zullen in deze periode een flinke boost krijgen. Geniet er dan ook van.

Het fijne is dat je als single niets te verliezen hebt bij het aanmaken van een profiel bij zo’n website of app en zodra je er klaar mee bent of je hebt gevonden wat je zocht, verwijder je je profiel ook zo weer. Je liefdesleven kan écht gauw veranderen.

Zolang jij naar anderen eerlijk bent in wat je zoekt is er geen vuiltje aan de lucht. Jij mag immers zelf bepalen of je alleen op zoek bent naar een seksuele relatie of dat je ook open staat voor iets dat serieuzer is.

“Je zult zien dat er vele anderen op deze platformen te vinden zijn, ieder met hun eigen visie in wat zij zoeken”

In een relatie

Als je een relatie hebt ligt dit natuurlijk wel wat anders… Het kan zijn dat je relatie in een sleur beland is. Dat het gewoon echt tijd is om jouw liefdesleven te veranderen.

Sommige mensen kiezen vervolgens bewust, of in eerste instantie onbewust, voor spanning met anderen. Dit kan zijn door flirten of het aangaan van een affaire, maar ook internet speelt hierin een steeds grotere rol.

“Hoewel dit in beginsel zeer bevredigend kan zijn en een grote kick kan geven, kan het ook voor veel ellende zorgen wanneer je partner hier achter komt”

Het is daarom verstandiger om eerst bij jezelf na te gaan of je je huidige relatie door wilt zetten, al dan niet met behulp van bijvoorbeeld een relatietherapeut. Klik hier om te ontdekken wat relatietherapie voor je kan betekenen.

Wat is jouw aandeel?

Als je iets mist binnen je relatie kan je voor jezelf op een rij zetten wat het dan is dat je mist. Ook is het ook goed om serieus naar je eigen aandeel te kijken.

Aan een relatie werk je samen en beide heb je hier invloed op. Kijk dus ook naar wat jij zelf anders zou kunnen doen.

Vervolgens is het aan te raden om met je partner in gesprek te gaan. Wellicht heeft je partner niet eens door dat jij niet lekker in je vel zit in jullie relatie.

Voorwaarde voor zo’n gesprek is wel dat jullie elkaar respecteren en de kans geven om eerlijk te zeggen waar je mee zit. De volgende stap is het beide op zoek gaan naar een oplossing voor deze problemen.

Relatietherapie

Zoals gezegd is relatietherapie ook een goede mogelijkheid wanneer het jullie niet lukt om samen goede gesprekken te voeren en de problemen aan te pakken. Hier moet je wel beide achter staan, anders werkt het niet.

Mocht het zo zijn dat de relatie niet meer te redden is, dan is het belangrijk om kalm te blijven en niet te overhaast te werk te gaan. Houd je hoofd erbij want er zullen dingen geregeld moeten worden.

Kinderen uit jullie relatie?

Wanneer jullie kinderen hebben, dan zal er een ouderschapsplan bij een advocaat opgesteld moeten worden. Hierin staan alle afspraken wat betreft jullie kind(eren) beschreven en hieraan zullen jullie je beide moeten houden.

Denk hierbij aan co-ouderschap of de omgangsregeling, afspraken rondom alimentatie of een eventuele volgende relatie. Vele dingen voelen als een ver-van-je-bed-show maar het is wel degelijk van belang om heel goed na te denken over de dingen die je hier vastlegt.

“Ook moet er besproken en vastgelegd worden hoe jullie gezamenlijke spullen worden verdeeld en hoe het verder gaat met de woning”

Blijft een van jullie er wonen of moet de woning verkocht worden? Hebben jullie al eerder dingen vastgelegd over de verdeling of niet? Ook hier geldt dat je heel goed na moet denken over hoe dit te regelen.

Durf jij de eerste stap te zetten?

Omdat uit elkaar gaan altijd ellendig is, zelfs als de relatie niet meer goed was, durft lang niet iedereen deze stap te zetten.

Hoewel ik het toejuich om een relatie niet bij de eerste de beste tegenslag te verbreken, zeker niet wanneer er kinderen mee gemoeid gaan, moet je ook zo nuchter zijn om te bedenken dat het soms de beste oplossing is.

In deze (soms lastige) periode zal je veel voldoening kunnen halen uit meditatie, mindfulness of yoga. Ik zeg niet dat dit de problemen oplost, maar het laat je weer even beter nadenken. Je komt meer tot jezelf.

Kinderen op laten groeien in een thuissituatie vol spanningen en zonder liefde zal een kind ook zeker geen goed doen. Een kind heeft veel meer aan gelukkige ouders en een veilig voelende thuissituatie, dan aan een vader en moeder die, met alle spanningen van dien, bij elkaar blijven vanwege kinderen.

“Alleen jij kan jezelf gelukkig maken”

Na regen komt zonneschijn

Ook voor jezelf kan het een bevrijding zijn om de relatie te verbreken, zelfs wanneer je eerst door die zware periode heen moet. Jouw liefdesleven is aan het veranderen. Dit hoort zo.

“Een relatie waarin je je niet gelukkig voelt vraagt enorm veel energie”

Daarentegen krijg je er maar weinig energie van terug omdat je nauwelijks geluksmomenten ervaart. Het kan ontzettend goed voelen om na een relatie je eigen leven weer vorm te geven en (een tijdje) geen rekening te hoeven houden met een partner.

Natuurlijk kan het best even wennen zijn om voortaan weer alleen door het leven te gaan en verschillende emoties zullen voorbij komen. Blijdschap en opluchting omdat je de stap hebt gezet, maar ook verdriet om wat ooit was en wellicht het onzekere over de toekomst.

Wat belangrijk blijft is om jezelf (en natuurlijk je kind(eren) wanneer je deze hebt) goed in het oog te houden. Wat heb jij of wat hebben jullie nodig om je beter te voelen en door te gaan met het leven.

Onthoud daarnaast dat jij altijd voor jezelf mag kiezen, jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander (behalve dat van je kind(eren).

Als jij een relatie wilt verbreken is het netjes om aan de ander aan te geven waarom, maar dat je deze keuze mag maken staat vast. Noch aan de aanstaande ex-partner, noch aan iemand anders ben jij hierover enige verdediging schuldig. Succes en alvast veel plezier met het veranderen van je liefdesleven.

Reacties