Eigenwaarde
Redactie
Eigenwaarde
03/30/2021
5 min

Wanneer stop je een vriendschap?

03/30/2021
5 min

Wanneer stop je een vriendschap? Dit is natuurlijk een lastig punt. Misschien zijn jullie al jaren vrienden en hebben je de meest diepe momenten in het leven met elkaar gedeeld.

Toch kan het soms nuttig zijn voor je om een vriendschap te stoppen. Zeker als het beter is voor jouw zelfvertrouwen, jouw zelfbeeld en eigenwaarde.

Wanneer stop je een vriendschap? – inhoudsopgave:

“Vriendschappen zijn een prachtig en waardevol iets, maar soms slaan ze om in iets negatiefs. Iets wat alle energie uit je trekt en je onzeker maakt. Hoe ga je daar mee om en wanneer is het genoeg geweest?”

De basis van een vriendschap

Sommige vriendschappen ontstaan al op de basisschool. Terwijl je soms je soulmate pas later tegenkomt. Hoe lang de vriendschap bestaat hoeft niet altijd uit te maken voor de intensiteit ervan.

Soms ken je iemand nog niet heel lang maar voel je vanaf het begin een enorme klik. Dit kan net zo waardevol zijn als die vriendschap die ontstond in de zandbak op je plaatselijke basisschool.

Waar het om draait in een vriendschap is respect en vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen. Je moet er vanuit kunnen gaan dat je jezelf mag zijn bij de ander en hem of haar alles toe kunt vertrouwen. Zodra daar een scheurtje in ontstaat, gaat het doorgaans bergafwaarts met de vriendschap. Dan zijn er dus duidelijke punten om je vriendschap vaarwel te zeggen.

Verschillende vriendschappen

Wanneer je een vriendschap wil stoppen zijn er een aantal zaken waar je goed over na mag denken. Nu maakt het natuurlijk wel verschil hoe de vriendschap al die tijd in elkaar stak.

Ben je echt elkaars beste kameraad? Ware ‘BFF’s’? Dan liggen de verhoudingen toch net wat anders dan binnen een vriendengroep. Of iemand waarmee je een fijne vriendschap hebt, maar waarin toch niet alles gedeeld wordt.

Bij die laatste soorten vriendschap zal een ander soort twijfel ontstaan of je de vriendschap door wilt zetten, dan bij je soulmate. Wellicht spelen de andere vrienden in de vriendengroep dan een rol want hoe reageren zij als je afstand neemt van die ene vriend of vriendin?

Ook is het niet gek wanneer je het bij je beste vriend(in) moeilijker te beoordelen vindt wanneer genoeg écht genoeg is. Waarschijnlijk zal je meer van hem of haar pikken dan van die vriend(in) die toch iets verder van je af staat.

Vriendschap light?

De vriendschappen met mensen waarmee je niet alles deelt of die behoren tot je vriendengroep, noem ik maar even een vriendschap light.

In deze categorie maakt het nog steeds een verschil of jullie beide tot dezelfde vriendengroep behoren of niet. Is dit niet het geval, dan zal de keuze makkelijker zijn om de vriendschap af te breken of dood te laten bloeden.

Er is geen gevaar voor een loyaliteitsconflict en waarschijnlijk ook niet voor het verliezen van andere vrienden, iets wat wel speelt in een vriendengroep.

Als jullie in een vriendengroep zitten kan het wel makkelijker zijn om wat afstand van de ander te nemen en je wat meer bezig te houden met de anderen. Op die manier kan je tijdelijk ongemerkt wat afstand houden en zo onderzoeken wat je wilt met die ene vriendschap.

“Bij een vriendschap light zal je waarschijnlijk makkelijker een keuze maken of je hier energie in wilt blijven steken of niet”

Soulmates

De vraag ‘wanneer stop je een vriendschap’ wordt veel moeilijker wanneer je echt dikke vrienden bent. Dat je al jaren diepe dalen en hoge hoogtepunten meemaakt.

Het is misschien lastig voor te stellen, maar ook deze vriendschappen kunnen stranden. Als mens verander je door de jaren heen en zo kan het gebeuren dat je uit elkaar groeit.

Soms hoeft dit niet eens aan jullie twee te liggen. Het kan zo maar zijn dat jullie partners elkaar helemaal niet tof vinden. Dat ze werkelijk niks met elkaar hebben, dan wordt het voor jullie ook lastiger. Zeker als jullie partners, jullie bekritiseren. Ook dan groeien jullie verder uit elkaar, zonder dat je dit wil.

Na het verliezen van zo’n hechte band is het niet gek om een soort van liefdesverdriet te ervaren. Je verliest een dierbare band en het maakt niet uit waar de schuld ligt, zoiets doet pijn. Je neemt afscheid van een periode, van bepaalde gewoontes en van iemand waar je veel om gaf.

Redenen waardoor een vriendschap mis kan lopen?

De redenen waardoor een vriendschap stuk kan lopen zijn zeer divers. Vaak heeft het te maken met levens die veranderen waardoor deze (te) verschillend worden.

Een kind krijgen is een zeer veelvoorkomend voorbeeld. Dat iemand zich settelt met een partner is iets wat een vriendschap meestal wel overleeft, maar kinderen zetten je wereld zo op zijn kop, daar kan niet iedereen mee omgaan.

Iets wat daarmee samenhangt is jaloezie, nog zoiets waarop vriendschappen stuklopen. Wanneer de een de ander dingen gaat misgunnen, gaat er iets mis wat een onherstelbare schade zal aanbrengen.

Het kan ook zijn dat er een uitspraak gedaan wordt die verkeerd valt. Wanneer je dit niet (meteen) durft uit te spreken, zal dit blijven knagen.

“Of er wordt geld geleend en niet (of pas na lange tijd) terugbetaald, nog zo’n klassieker waarop hechte vriendschappen stuklopen”

Wanneer is jouw grens bereikt

Waar het aan ligt dat de vriendschap afbrokkelt of stopt is voor iedereen persoonlijk. Hoe vervelend het ook zal voelen, weet dat die gevoelens er mogen zijn.

Wanneer je grens bereikt is en wanneer je de vriendschap wilt verbreken is heel persoonlijk. Je bent niet verplicht een relatie in stand te houden, wanneer het voor jou genoeg is geweest dan is dit zo. Ook binnen een hechte vriendschap hoef je niet alles te accepteren.

Natuurlijk is het aan te raden om niet meteen die goede band overboord te gooien. Binnen een (hechte) vriendschap mag je verwachten dat er de ruimte is om dingen te bespreken. Krijg je de deksel op je neus en lukt het niet om het knelpunt bespreekbaar te maken? Dan is het niet gek dat je na gaat denken of je hier nog wel mee verder wilt gaan.

Wat brengt de vriendschap je nog?

Het belangrijkste is om goed naar jezelf te kijken en wat de vriendschap jou nog brengt. Kost het je energie? Heb je het gevoel dat het constant van één kant moet komen en deel je steeds vaker niet wat jou bezighoudt? Dan zijn dat serieuze signalen om te overwegen de vriendschap te verbreken, hoe moeilijk dit misschien ook is.

Voel niet de druk om de strijd aan te gaan wiens schuld het is of waar het mis is gegaan. Net als bij liefdesrelaties is de koek soms op. Of wellicht hebben jullie een andere kijk op dingen.

“Die strijd aangaan kost een hoop energie en waarschijnlijk vind je geen bevredigend antwoord”

Leer en accepteer

Wanneer de vriendschap gestopt is, probeer dan de situatie te accepteren zoals die nu is. Koester de mooie herinneringen en durf je gevoelens onder ogen te komen. Je mag verdrietig zijn, maar wees ook realistisch. Maak de situatie niet mooier dan hij was.

Erken de mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt, maar ook de redenen waardoor je op dit punt bent aangekomen. Een relatie, in welke vorm ook, verbreek je niet zomaar dus wanneer je op dat punt bent aangekomen is dat niet voor niets.

wanneer-stop-je-een-vriendschap-vriendinnen

Probeer te leren en accepteren als je vriendschap gestopt is

Hoe stop je een vriendschap?

Hoe je een vriendschap stopt hangt ook een beetje af van de situatie. (Als je beste vriend of vriendin is vreemdgegaan zal het onderstaande allemaal niet voor jou gelden).

Het gesprek aangaan is natuurlijk het beste. Wie weet is de vriendschap te redden, maar ook als dit niet zo is ga je natuurlijk fijner uit elkaar als je het samen af kunt sluiten.

Helaas is dit niet altijd een optie. Soms lijkt de ander de kop in het zand te steken, de problemen te ontkennen en niet te veranderen. Je moet voor jezelf bepalen op welk punt je klaar bent met het trekken aan een dood paard.

Als gesprekken niet helpen dan kan je er ook voor kiezen om afstand te nemen en de vriendschap dood te laten bloeden. Wanneer jij minder of geen contact meer maakt, zal de ander dit ook steeds minder doen. Tot het moment waarop zelfs op belangrijke dagen geen berichtje meer wordt gestuurd.

Gratis boek voor jou:

Mocht je zelfvertrouwen ook een deuk hebben opgelopen door het stoppen van jullie vriendschap, dan kan ik je een goed en gratis boek aanraden. Klik hier om mijn gratis zelfvertrouwen boek te downloaden<<

Reacties