Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
04/09/2009
1 min

Nee toch, deze partner is hetzelfde als de vorige!

04/09/2009
1 min

Vorige week sprak ik iemand die een jaar geleden haar relatie had verbroken. En nu had ze inmiddels een nieuwe partner en daar was ze in het begin heel verliefd op. Echter, nu na een maand of 5 begon er iets te knagen. Deze partner deed namelijk dezelfde dingen als haar vorige. En ook nog eens dezelfde dingen waar ze juist bij haar vorige partner zo diep door werd geraakt. Alleen, nu zou ze het anders doen en dus was ze al een maand of drie heel hard bezig om haar partner ‘te veranderen’. Ze gaf aan wat ze wilde dat hij anders deed, hoe het voor haar wel leuk was enzovoorts.

We kregen een leuk gesprek waarbij ik haar één van de wetmatigheden uit mijn in november verschijnende boek De Kracht van Angst, heb verteld. Wat ze in mijn ogen namelijk aan het doen is, is om van een abrikoos (haar partner) een sinaasappel proberen te maken. En dat heeft ze bij haar vorige partner ook al gedaan, helaas zonder de gewenste gevolgen. Ik vertelde haar dat je de uitkomsten van je handelen, de vruchten van wat je doet niet kunt veranderen, als je zelf niet aan de wortels van de boom werkt, als je geen andere voeding geeft of dingen besluit anders te doen.

En we zijn op zoek gegaan naar dat wat haar zo raakte in de relatie en hoe zij dat zelf kan ombuigen. Zodat ze daarmee haar wortels gaat veranderen en daarmee uiteindelijk zelf andere uitkomsten in haar gedrag kan realiseren. We hebben dit de Wet van de Abrikoos genoemd: jij bent verantwoordelijk voor je gedrag en voor de uitkomsten van dat gedrag. En als je het anders wilt? Zorg dan dat je het zelf anders doet in plaats van je energie in het willen veranderen van de ander te steken. Want dan krijg je keer op keer dezelfde uitdaging in een andere verpakking op je bord…

Reacties