Hoe stop ik met people pleasen?
Zelfvertrouwen
Albert & Tonny
Zelfvertrouwen
08/29/2023
3 min

Hoe stop ik met people pleasen?

08/29/2023
3 min

In onze eindeloze zoektocht naar liefde, acceptatie en verbondenheid raken velen van ons verstrikt in de val van "people pleasing" of "please gedrag". Hoewel het streven naar harmonie en goedkeuring begrijpelijk is, kan het leiden tot een vicieuze cyclus van het verwaarlozen van eigen behoeften en het altijd aanpassen aan anderen.


Stoppen met pleasen

In dit uitgebreide blog duiken we dieper in de wortels van please gedrag, onderzoeken we waar het vandaan komt en hoe het onze relaties, inclusief dating, kan beïnvloeden. Bovendien verkennen we hoe je jezelf kunt bevrijden van deze vallei en een leven kunt leiden dat authentiek, vervullend en vrij is.

Oorzaak van People Pleasing

Please gedrag vindt zijn oorsprong in een diepgewortelde overtuiging dat onze bron van liefde en acceptatie buiten onszelf ligt. Deze overtuiging drijft ons ertoe om voortdurend aan de verwachtingen van anderen te voldoen, in de hoop dat dit ons geliefd zal maken. Maar deze zoektocht naar externe goedkeuring kan leiden tot emotionele uitputting en een verlies van eigen identiteit.

Een belangrijke oorzaak van please gedrag kan een onveilige jeugd zijn, waarin het niet duidelijk was wat er van ons werd verwacht. Als liefde en beloning alleen werden getoond wanneer we aan bepaalde prestaties voldeden, leren we al snel dat onze eigen behoeften en verlangens ondergeschikt zijn aan de verwachtingen van anderen.

Waar komt jouw pleasegedrag vandaan?

Please gedrag kan ontstaan vanuit verschillende bronnen en overtuigingen, zoals:

 • Angst voor Afwijzing: Diepgewortelde angst om afgewezen te worden, leidt tot voortdurende aanpassing om de goedkeuring van anderen te krijgen.
 • Verlies van Mensen: De angst om mensen te verliezen kan leiden tot een patroon waarin je je eigen behoeften verwaarloost om anderen niet weg te jagen.
 • Laag Zelfbeeld: Een negatief zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je voortdurend probeert anderen te behagen om je eigenwaarde te vergroten.
 • Onzekerheid: Twijfel aan jezelf en je beslissingen kan ertoe leiden dat je altijd zoekt naar bevestiging van anderen voordat je handelt.
 • Gebrek aan Eigenwaarde: Wanneer je eigenwaarde afhankelijk is van externe goedkeuring, word je vatbaar voor please gedrag.

Please Gedrag in Dating

Please gedrag kan ook subtiel binnendringen in onze romantische relaties, inclusief het datingproces. Mensen die pleasers zijn, hebben vaak de neiging om zichzelf op te offeren om anderen tevreden te stellen, zelfs als dit betekent dat ze hun eigen verlangens en behoeften negeren.

In de datingwereld kan please gedrag leiden tot problemen zoals:

 • Verlies van eigen identiteit: Je past je zo sterk aan aan de verwachtingen van je partner dat je je eigen interesses en waarden uit het oog verliest.
 • Afwijzing vrezen: Je vermijdt het tonen van je ware zelf uit angst dat je partner je zal afwijzen.
 • Ongezonde dynamiek: Je investeert zoveel in het behagen van je partner dat de relatie onevenwichtig wordt, met jou als constante gever en de ander als ontvanger.
 • Gemiste kansen: Je kunt jezelf verliezen in relaties die niet echt bij je passen, simpelweg omdat je je aanpast aan wat de ander wil.
 • Aantrekking verminderen: Ironisch genoeg kan please gedrag leiden tot afstoting, omdat je niet meer de uitdagende, interessante persoon bent waar mensen naar op zoek zijn.

Please gedrag oplossen

Het doorbreken van please gedrag vereist moed, zelfbewustzijn en toewijding. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Zelfbewustzijn ontwikkelen: Neem de tijd om diep in jezelf te graven en de bronnen van je please gedrag te identificeren. Dit kunnen angst voor afwijzing, lage eigenwaarde of andere factoren zijn.
 2. Grenzen stellen: Leer hoe je duidelijke grenzen stelt en hoe je 'nee' zegt zonder je schuldig te voelen. Je eigen behoeften zijn even belangrijk als die van anderen.
 3. Zelfwaardering opbouwen: Werk aan het versterken van je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je bent waardevol, ongeacht wat anderen van je denken.
 4. Communicatie verbeteren: Oefen assertieve communicatie, waarbij je je gedachten, gevoelens en grenzen op een respectvolle en zelfverzekerde manier uitdrukt.
 5. Stap-voor-Stap verandering: Verandering kost tijd. Begin met kleine stappen en wees geduldig met jezelf terwijl je nieuwe gewoonten ontwikkelt.

Groei naar authentieke zelfexpressie

Het pad naar het doorbreken van please gedrag is geen gemakkelijke weg, maar het is een diepgaande reis naar zelfontdekking en zelfliefde. Het vergt bewuste inspanning om je bewust te worden van je eigen patronen en te leren hoe je jezelf kunt bevrijden van de vallei van please gedrag.

Onthoud de woorden van Steve Jobs:

"Je tijd is beperkt, dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leven."

Neem de tijd om te groeien, te leren en te evolueren naar een zelfverzekerde en authentieke versie van jezelf. Het overwinnen van please gedrag is een reis die leidt tot het ontdekken van je eigen kracht en het creëren van diepgaande, oprechte verbindingen met anderen.

Reacties