Ik weet niet wat ik wil
Keuzes maken
Albert Sonnevelt
Keuzes maken
11/27/2016
5 min

Ik weet niet wat ik wil

11/27/2016
5 min

Ik weet niet wat ik wil. Vind jij het lastig om je eigen koers te vinden en aan te geven wat je wilt? Je bent niet de enige. Vaak zeggen mensen dan ‘Ik weet niet wat ik wil’. Maar is dat ook echt zo, of zit er iets anders achter? En hoe krijg je wel duidelijk wat je wilt?

Geen weerstand in de comfortzone

Vaak weten we ergens wel wat we willen, maar durven we er niet voor te gaan. Het betekent namelijk dat we iets anders moeten gaan doen dan we gewend zijn en uit onze comfortzone moet stappen. Dat doen we liever niet. Zelfs niet als de situatie waarin we zitten helemaal niet zo comfortabel voelt. Dat heeft te maken met de vaste patronen die we in onze hersenen hebben ontwikkeld. Onze hersenen houden niet van verandering. Zodra je afwijkt van wat je altijd doet, schieten ze in de weerstand: ‘Hé, wat is dit nu? Zo doen we dat niet! Terug in je comfortzone, jij!’ Een manier om daaraan toe te geven, is zeggen: ‘Ik weet niet wat ik wil.’ Immers, als je niet weet wat je wilt, hoef je niks te veranderen. Dan kun je in je comfortzone blijven en is er geen weerstand.

Het echte probleem is dus vaak niet zozeer dat je niet weet wat je wilt, maar dat je onbewust terugdeinst voor de mogelijkheid dat je dingen anders moet gaan doen als je erachter komt wat je wel wilt, in je leven, werk of relatie. Als je alles bij het oude houdt, hoef je die angst voor verandering niet in de ogen te kijken. Maar ja, is dat dan wel wat je wilt?

Verandering is groei

Weerstand tegen verandering kan het je dus aardig lastig maken om echt naar jezelf te durven kijken. Om te ontdekken wat je echt wilt, waar jij gelukkig van wordt. Maar je kunt verandering niet tegenhouden. Door onze ervaringen veranderen we al continu. Jij bent allang niet meer dezelfde persoon als 10 jaar geleden. Gelukkig maar, want verandering betekent groei- en ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het in het leven toch om het ontdekken van jezelf en je eigen pad gaan lopen. Veranderen hoort daar onlosmakelijk bij. Als je dat accepteert, wordt het makkelijker om naar jezelf te kijken en ja te zeggen tegen wat je het liefste wilt. Om te breken met de gewoonte om ons ‘comfortzone-zelf’ te zijn dat we ons eigen hebben gemaakt door steeds meer te gaan leven volgens vaste gewoontes. Dan ga je steeds meer je eigen koers varen.

Ontdekken wat je wilt

Neem een voorbeeld aan kinderen. Kinderen weten precies wat ze willen: piloot worden, spelen met een vriendje, koppeltje duikelen, naar de Efteling. Die laten zich nog niet zo leiden door ‘ja maar’-gedachten als: kan ik dat wel, zou dat vriendje wel tijd hebben, wat zullen anderen er wel niet denken of wat nou als er file staat richting Kaatsheuvel. Als niemand ze tegenhoudt, doen ze het gewoon. In veel opzichten kunnen we daar een voorbeeld aan nemen. Of hang een poster op van Pippi Langkous met haar uitspraak ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ of haar oneliner ‘O leuk, dan mag ik nog een keer’ nadat iets was mislukt.

Begin bij wat je niet wilt. Wat we niet willen, weten we meestal wel. Begin daarbij en noteer vervolgens het tegenovergestelde. Meestal zijn dat dingen die je wel wilt. Vraag je vervolgens af wat jij kunt doen om daar meer van te krijgen. Kijkt je partner tot vervelens toe voetbal op televisie? Dan snak je misschien naar meer dingen samen doen. Organiseer een leuk dagje weg samen. Gaat je collega continu over jouw grenzen heen? Misschien wil je dan beter leren opkomen voor jezelf. Trek de stoute schoenen aan en geef die collega op een respectvolle manier feedback.

Luister naar je lijf.  Laat al dat denken en piekeren voor wat het is en durf te vertrouwen op je gevoel. Je lijf weet intuïtief perfect wat goed voor jou is. Voelt iets onprettig of verkrampt er iets, zie het als een signaal. Voel je ruimte ontstaan of krijg je een opgelucht gevoel dan heb je een aardige indicatie dat je op het juiste spoor zit.

Angst hoort erbij

Zelfs als we weten wat we willen, zijn we vaak heel goed in het bedenken van allerlei redenen om iets niet te doen. Dat blokkeert. Je gaat je eigen verlangens onderdrukken en dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Wat roept bij jou de meeste weerstand tegen verandering op. Ben je bang dat het niet lukt, anderen je niet meer aardig vinden, je kritiek gaat krijgen of een verkeerde keuze maakt? Kijk eens heel realistisch naar je angst. Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren? En is dat echt zo vreselijk erg of valt het wel mee? Het is jouw leven en daar mag jij over beslissen. Kies je op basis van wat jij wilt of laat je je leiden door angst?

Angst hoort er nu eenmaal bij. Het is niks om je voor te schamen en iedereen heeft er wel eens last van. Leven zonder angst is onmogelijk, tenzij je natuurlijk nooit iets nieuws onderneemt en altijd veilig binnen je comfortzone blijft. Gebrek aan zelfvertrouwen is trouwens geen argument om geen nieuwe stappen. Kleine stapjes zetten buiten je comfortzone is juist dé manier om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dus kom in actie en ga de uitdaging aan.

Je eigen pad volgen vergt nu eenmaal enige moed en doorzettingsvermogen, en het vertrouwen dat je op de goede weg zit. Kritiek ga je onderweg geheid krijgen, maar uiteindelijk zullen mensen je erom bewonderen.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. – Mahatma Ghandi

Bedenk bovendien: waarom je iets doet, is belangrijker dan wat je doet. Het hoeft niet perfect en je zit niet vast op de ingeslagen weg. Elk moment biedt een nieuwe realiteit, met nieuwe keuzemogelijkheden. En soms lopen dingen anders dan gepland. Wil je toch iets anders? Prima. Misschien is dat niet wat je oorspronkelijk voor ogen had, maar als het goed voelt en je geniet van de dingen die je doet, zit je op de goede weg.

Heb je echt veel last van angsten en kom je er alleen niet uit, roep dan de hulp in van een professionele coach.

Doe de WAVE en krijg helder wat je wilt

Onze eerste neiging als we in een situatie belanden die we niet willen? Klagen, beschuldigen en onszelf erover opwinden. ‘Dit is niet eerlijk, dat is toch geen stijl, zo doe je dat toch niet.’ Herkenbaar? Klagen verbetert de situatie niet, maar in de WAVE is dat verontwaardigde gevoel een geweldige eerste stap zijn om helder en precies aan te geven wat je wilt. Doe voortaan de WAVE en ‘wave goodbye’ naar wat je niet wilt.

W – Weerstand signaleren

Voel je irritatie, de neiging om te klagen of te beschuldigen? Signaleer die weerstand: ‘Ik voel me verontwaardigd, boos.’ In plaats van toe te geven aan de neiging om je ergernis te uiten, ga je in gedachten na wat je nou precies zo stoort. Waar zit de angel? Wat raakt je het meest? De toon, de woorden, gebrek aan respect, bepaald gedrag? Hoe specifieker je bent, hoe beter je straks kunt aangeven wat je wel wilt.

A – Alternatieven fantaseren

Laat nu je fantasie de vrije loop. Wat zou echt een enorme verbetering zijn als alles mogelijk was? Zie het voor je. Je bent aan het fantaseren, dus overdrijf je alternatieven gerust.

The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible. – Arthur C. Clarke

V – Voorkeursbehoeften scherp stellen

Tijdens dat fantaseren zul je merken dat sommige alternatieven je nieuwsgierigheid prikkelen. Daar liggen je voorkeursbehoeften. Zoom daar op in. Niet denken, maar kijken en wachten op wat zich ontwikkelt. Maak dat vage beeld steeds een beetje reëler en specifieker, alsof je je camera erop scherp stelt. Je bent nu niet meer aan het klagen, maar een concreter beeld van wat je echt wilt aan het creëren.

E – Echte verlangen formuleren

Zie je een oplossing die aan je verlangens voldoet, vraag je dan af wat nog beter zou zijn. Komt er een antwoord in je op? Vraag je af: wat zou nog beter zijn. Herhaal dit tot je een beeld voor ogen hebt dat door niets anders overtroffen kan worden. Nu heb je absolute helderheid en kun je precies aangeven wat je wilt. Grote kans dat je het nog krijgt ook.

Ik hoop dat deze blog jou verder heeft geholpen en ben heel benieuwd naar jouw mening en ervaring. Fijn als je ze wilt delen in een comment hieronder.

Reacties