Slapeloosheid door stress? 6 tips voor een gezonde nachtrust!
Slapen
Albert Sonnevelt
Slapen
10/23/2014
3 min

Slapeloosheid door stress? 6 tips voor een gezonde nachtrust!

10/23/2014
3 min

Slapeloosheid door stress overkomt velen. Door topdrukte op het werk, spanningen in de relatie, een ernstig ziek familielid of geldzorgen. Je ligt te piekeren, te tobben en te malen. Je wordt rusteloos en kan daardoor niet in- en/of doorslapen. Het gevolg: chagrijnig zijn, prikkelbaar en oververmoeid. Jaarlijks heeft een derde van de Nederlanders wel eens last van slaapproblemen en kampt tussen de 10 en 15% met heuse slapeloosheid. Hieronder 7 tips hoe je slapeloosheid door stress voorkomt en ’s nachts lekker slaapt.

Tip 1: Laat koffie en alcohol staan bij slapeloosheid door stress

Drink je ’s avonds na het eten 2 kopjes koffie? Cafeïne verhoogt de adrenalineproductie en zet aan tot actie. Dus de kans dat je gemakkelijk in slaap komt is kleiner. Of neem je ter ontspanning voor het slapengaan een paar slaapmutjes? Je valt er inderdaad van in slaap. Alleen zorgt alcohol er ook voor dat je minder diep en onrustiger slaapt. Daardoor verminder je je kans op doorslapen. Trouwens, drink 2 uur voor je gaat slapen ook geen water of ander vloeistoffen. Want, ben je eindelijk na wat gewoel in slaap gevallen, moet je midden in de nacht naar de wc. Tja, dat is niet bevorderlijk als slapeloosheid door stress je parten speelt.

Tip 2: Doorbreek de piekerende gedachten

Algemeen is bekend dat piekeren en malen meestal niet tot een oplossing leidt. Vaak beland je zelfs in een vicieuze cirkel van: want, als, dan, maar enzovoort. Voor je het weet, neemt piekeren je dag en later zelfs ook je nachtrust in beslag. Probeer je piekerende gedachten te doorbreken. Onder andere door jezelf 1 piekermoment van ongeveer 20 minuten te gunnen. Of zoek afleiding door dingen te doen die je aandacht vergen. Ook goed is regelmatig je hart luchten bij iemand. Eveneens kan leren relativeren je goed helpen die piekergedachten te nuanceren en zo ertoe bijdragen dat je slapeloosheid door stress afneemt.

Ben je ’s nachts onrustig en lig je steeds aan dingen op je werk te denken, of dat je morgen iets niet mag vergeten. Zorg dan dat je pen en papier naast je bed legt. Je kunt je gedachte of geheugensteuntje dan opschrijven en het in je hoofd loslaten. Zo maak je je hoofd leeg en kun je rustiger inslapen.

Tip 3: Creëer meerdere relaxmomenten op de dag

Heb je last van slapeloosheid door stress? Probeer dan een aantal korte relaxmomenten op de dag te creëren. Geef jezelf na twee uurtjes werken een korte break. Loop even een rondje. Buiten of binnen op kantoor. Of zoek een plekje om enkele eenvoudige ontspanningsoefeningen te doen. Door telkens een mini-pauze te nemen geef je jezelf de kans om de spanning van je af te laten glijden en nieuwe energie op te doen. Zo voorkom je dat je aan het eind van de dag helemaal gestresst bent en wederom moeite hebt de slaap te vatten.

Tip 4: Sport niet ’s avonds laat

Lijkt een stevige sportieve inspanning ’s avonds je een goed medicijn tegen slapeloosheid? Om daarnaast volledig uitgeput in slaap te vallen? Niets is minder waar. Nu is het wel zo dat bewegen stress helpt bestrijden, maar anderzijds geeft intensieve lichamelijk inspanning juist ook nieuwe energie. En het is nog maar de vraag of je daar op zit te wachten als je binnen enkele uurtjes naar bed wilt.

Tip 5: Eet ’s avonds geen koolhydraatrijke voeding

Heb je de gewoonte om ’s avonds nog te snacken? Chips, koek of een meer verantwoorde mueslireep? Deze voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten en kunnen ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Want, koolhydraatrijke voeding verhoogt je bloedsuikerspiegel en geven dus extra energie. En dat is natuurlijk niet wat je wilt als slapeloosheid door stress je parten speelt. Neem ’s avonds liever een ontspannende kruidenthee om tot rust te komen en geen voedingsmiddelen.

Tip 6: Dim ’s avonds het licht in huis

Licht zorgt dat je alert blijft en wakker. Heb je ’s avond thuis veel lampen aan? Zit je regelmatig in de avond achter je laptop nog wat te werken of op het web te surfen? Kijk je in bed misschien ter ontspanning nog wat tv? De kans dat je minder snel in slaap komt, is groot. Want, enerzijds houd je je brein actief door de inspanningen die het levert waardoor je moeilijker inslaapt. Anderzijds zorgt het felle licht en blauwe kunstlicht van de beeldschermpjes ervoor dat de productie van het slaaphormoon melatonine vermindert en je dus ook minder snel slaap vat. Dim daarom ’s avonds het licht en stop ruim een uur voor je bedtijd met naar beeldschermpjes kijken.

Heb jij last van slapeloosheid door stress? Ik lees graag of deze tips jou hebben geholpen.

Reacties