Stress op je werk te verminderen? 5 effectieve tips
Burn-out
Albert Sonnevelt
Burn-out
08/28/2014
2 min

Stress op je werk te verminderen? 5 effectieve tips

08/28/2014
2 min

Stress op je werk die maar van korte duur is zorgt dat je piekt. Het geeft je bijvoorbeeld de energie en motivatie om een bepaalde prestatie te leveren.

Is de stress op je werk van langdurige aard? Veroorzaakt door onder andere lange werkdagen, routinematig werk, onhaalbare deadlines, onredelijke eisen en/of vijandige collega’s? De kans op allerlei gezondheidsklachten neemt dan toe. Van hoofdpijn, rugklachten, slapeloosheid en hoge bloeddruk tot zelfs een depressie of burn-out.

In dit artikel 5 manieren om stress op je werk te verminderen

Tip 1: Neem geen werk mee naar huis

Werk mee naar huis nemen? Het is zo verleidelijk. ’s Avonds in alle rust nog wat klusjes doen, de mail checken en beantwoorden. Doe dat niet! Je geeft jezelf namelijk niet de kans afstand van je werk te nemen en te ontspannen. Het gevolg? De stress op je werk bouwt zich steeds verder op. Daarbij loop je het risico dat werk en privé door elkaar gaan lopen en vervolgens leidt tot allerlei irritaties en spanningen in de thuissituatie met als resultaat: nog meer stress. Zorg daarom voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Laat je werk op kantoor en relax thuis. Bijkomend voordeel is dat je de volgende dag uitgerust bent, minder stress op je werk ervaart en beter je werk doet.

Tip 2. Eet gezond en slaap voldoende

Continu stress op je werk hebben, is vermoeiend en put je lichamelijk en geestelijk uit. Slaap daarom elke nacht genoeg. Ik hoor je denken: dat is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Want zodra mijn hoofd het kussen raakt, begint vaak het gepieker.

Wist je dat te weinig nachtrust er eveneens voor zorgt dat je behoefte aan ongezond en calorierijk eten toeneemt en daarmee ook je gewicht? Zeker als je langdurig last van stress hebt. Vraag je af waarom? Omdat lijdt tot een toename van het eetlustopwekkende hormoon ghreline, terwijl het eetlustremmende hormoon leptine afneemt.

Dus heb je last van stress? Eet regelmatig en gezond. Probeer ook voldoende te slapen. Heb je moeite met slapen? Doe dan dagelijks enkele ontspanningsoefeningen of ga mediteren. Het verbetert je nachtrust en zorgt zo voor minder werkstress.

Tip 3: Ga regelmatig sporten

Praten over wat de stress op je werk veroorzaakt, is helemaal prima. Je ontlast zo je geest. Maar denk er ook aan je lichaam – en vooral je spieren – in tijden van grote spanning te ontladen. Dat doe je door drie tot vier maal per week drie kwartier matig tot intensief te bewegen. Welke activiteit je kiest maakt niet uit. Als je gehele lichaam zich maar inspant. Dat kan hardlopen zijn, maar ook squashen, boksen, naar de sportschool gaan of voetballen, fietsen enzovoort.

Ook kun je tijdens je werk de stress en daarbij behorende spierspanning reduceren door rek- en strekoefeningen te doen, de trap een paar keer op en neer te rennen of een blokje omlopen tijdens de pauzes. Volgens diverse onderzoeken is bewegen de beste manier om stress te verminderen!

Tip 4: Stress op je werk? Ruim je werkplek op

Neem bij werkstress ook je werkplek eens onder de loep. Oogt het geheel chaotisch? Liggen de werkspullen bijvoorbeeld kriskras door elkaar? Puilen ordners en mappen uit? En… komt dat rustgevend over? Geeft het rommeltje je een gevoel van alles onder controle hebben? Inderdaad: nee! Ruim dus alles op: gooi spullen weg en orden papieren en dergelijke netje in dossiers, bureaubakjes en kasten. Hoe voelt dat? Heerlijk toch? De ervaring leert dat een opgeruimde werkplek meestal zorgt voor meer overzicht en dat draagt automatisch bij aan meer ruimte in je hoofd en zo ook rust.

Tip 5: Zoek ander werk

Okay, je hebt alles geprobeerd om de stress op je werk te verminderen. De bovenstaande tips in praktijk gebracht en gesprekken gevoerd met je collega’s en baas. Toch, blijft de werkstress voortduren. Misschien is het tijd om professionele hulp in te roepen. Zo kan een psycholoog helpen. Baat ook dat niet? Overweeg dan op zoek te gaan naar een andere baan. Zie het als een nieuwe kans; een uitdaging vol perspectieven.

Heb jij last van stress op je werk? Hoe ga jij hiermee om? Ik lees graag jouw ervaringen hieronder.

Reacties