Concentratieproblemen en stress: 12 oplossingen voor meer focus!
Keuzes maken
Albert Sonnevelt
Keuzes maken
02/20/2015
4 min

Concentratieproblemen en stress: 12 oplossingen voor meer focus!

02/20/2015
4 min

Concentratieproblemen en stress: 12 oplossingen voor meer focus!

Concentratieproblemen ervaren, is een symptoom van stress. Je lichaam geeft aan dat je te veel hooi op je vork neemt. Bijvoorbeeld vanwege slecht nieuws, een verhuizing, echtscheiding, geldzorgen, werkdruk enzovoort. De spanningen beïnvloeden je concentratie. Je bent vergeetachtig, kunt je aandacht moeilijk vasthouden, bent misschien wat ongeduldiger, voelt je futloos en moe. Herken je dat? Lees in dit artikel hoe je stress vermindert en je concentratieproblemen aanpakt.

1. Doe een mind sweep

Veeg je hoofd even compleet leeg. Pak een blocnote of open een blanco pagina op je pc. Maak vervolgens een lijstje met al die losse eindjes die in je hoofd rondcirkelen. Van gedachten, irritaties, boodschappen, wensen, to-do’s, onthouden, ideeën enzovoort. Schrijf alles op in korte steekwoorden. Kijk daarna wat je binnen 2 minuten kan doen. Doe die dingen die je maar 2 minuten kosten en streep weg. Dat lucht op?! Plan vervolgens wat je nu niet kunt doen op andere dagen in je agenda. Schrap wat niet relevant is en parkeer ideeën waar je verder aan wilt werken. Zo creëer je rust in je hoofd, verminder je concentratieproblemen en bestrijd je stress.

2. Ontrommel je werk- en woonruimte

Rommel, ontrommel, opruimen, concentratieproblemen

Niet alleen geestelijke ballast zorgt voor concentratieproblemen. Ook kun je behoorlijk gestresst raken door een rommelige werkplek en chaotisch woonhuis. Haal de bezem erdoor ofwel: ontrommel. Ruim bijvoorbeeld je werkplek op. Gebruik ordners, mappen en bakjes. Gooi weg wat je niet (meer) nodig hebt, kapot is of wat niet bewaard hoeft te worden. Doe hetzelfde thuis. Want, al die rotzooi maakt onrustig. Kies voor een rustige en vredige omgeving daar voel je je goed bij.

3. Werk met korte tijdblokken en to-do lijstjes

Maak elke dag een to-do lijst. Houd dat lijstje kort en overzichtelijk. Hak vervolgens je taakjes op in korte tijdsblokken van pakweg 15 minuten. Het fijne daarvan is dat de stappen klein en behapbaar zijn. Daardoor zie je er minder tegenop en is het stukken makkelijker geconcentreerd te blijven. Neem na elk tijdblok even een paar minuten om te ontspannen en ga dan verder. Zo lukt het je beter om ook in stressvolle situaties zaken gedaan te krijgen.

4. Piekerschrijfblok

Wil je je concentreren op je werk? Maar spelen concentratieproblemen je parten? Omdat allerlei piekergedachten telkens weer in je opkomen als een duiveltje uit een doosje? Leg een piekerschrijfblok klaar en noteer die storende gedachten. Vervolg daarna je werk. Spreek met jezelf een piekerhalfuurtje af waarin je terugkomt op je de notities op het piekerschrijfblok. Dat geeft je rust.

5. Concentratieproblemen? Stop uitstel

Zaken uitstellen kan een kick geven. Omdat prestatiestress zorgt dat je de klus klaart. Echter, heb je stelselmatig last van uitstelgedrag? Stapelen daardoor werkjes zich op? Dan kun je je gestresst voelen en kampen met concentratiegebrek. Daardoor wordt het moeilijk je aandacht erbij te houden. En je moet nog heel veel doen. Tja,… Stop met uitstellen. Doe vervelende werkjes meteen. Je kunt met een leeg hoofd en goed gevoel verder.

6. Schakel e-mail, smartphone en social media uit

Social media, geen social media, stop afleiding, concentratieproblemen

Concentratieproblemen het hoofd bieden is erg lastig doordat allerlei prikkels telkens om je aandacht vragen. Want, niets is zo verleidelijk als nog even je e-mail, WhatsApp of Facebook te checken. Voor je het weet surf je doelloos over het web. Moet je je echt concentreren? Zet al die verleidingen als e-mail, smartphone en social media uit. Heb je internet helemaal niet nodig? Trek de stekker uit het stopcontact. Je werkt niet alleen ongestoord en geconcentreerd, maar het voorkomt tevens stress omdat je niet bijtijds klaar bent.

7. Single task

Doe niet meer dan 1 taak tegelijkertijd, ofwel: single task. Richt daar al je aandacht op. Want, ga je multitasken? Dan focus je je niet meer op 1 bezigheid waardoor het chaotisch, rommelig en druk in je hoofd kan worden. De kans op concentratieproblemen en je dat gestresst raakt, is niet raar. Je bent namelijk het overzicht kwijt.

8. Geef jezelf een cadeautje

Jezelf een beloning in het vooruitzicht stellen, werkt motiverend. Dus, speelt concentratiegebrek je parten? Bedenk dan een cadeautje waar je jezelf enorm blij mee maakt als je een bepaalde klus of deel ervan klaar hebt. Bijvoorbeeld: na 45 minuten onafgebroken werken mag ik 10 minuten naar mijn favoriete muziek luisteren. Dat werkt motiverend en zorgt dat je langer je concentratie vasthoudt.

9. Relax dagelijks

Neem elke dag even de tijd om te relaxen. Doe gewoon wat je fijn vindt. Van ontspannen badderen, je favoriete magazine lezen tot een wandeling maken of een film kijken. Dat leidt je af, geeft je een goed gevoel en zorgt dat je stress vermindert en dat verbetert uiteindelijk je concentratievermogen.

10. Beweeg je fit

Sporten, bewegen, lopen, wandelen, sporten in groep, concentratieproblemen

Ook ontspannen door inspannen is een probaat middel om stress te bestrijden en je concentratievermogen te verbeteren. Want, als je sport en je focust op je ademhaling is er geen ruimte om over andere zaken in je leven te piekeren. Dus? Heb je even een half uurtje over? Trek je sportkleding aan en beweeg je fit. Ren een rondje, pak je fiets of ga zwemmen. Span je je zo’n 30 minuten matig intensief in? Dan produceert je lichaam gelukshormonen (endorfines) die stresshormonen verdrijven en dat doet je concentratie alleen maar goed.

11. Slaap lekker

Slapen is gezond, want het geeft je energie voor de volgende dag. Immers, je gespannen spieren komen tot rust en je mind heeft de kans indrukken en gebeurtenissen te verwerken. Heb je last van stress? Gebrek aan concentratie? Dan is de kans groot dat je slecht slaapt. In je bed ligt te woelen en te malen in het donker en ’s ochtends Duizeligheid bij vermoeidheid, zo voorkom je het!" data-excerpt="Duizeligheid bij vermoeidheid zijn vaak klachten die samenhangen. Lees de tips hieronder om duizeligheid bij vermoeidheid tegen te gaan. Let op je houding Duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door een slechte.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/duizeligheid-bij-vermoeidheid-zo-voorkom-je-het-1170x500.jpg?t=1610721088" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/zo-voorkom-je-duizeligheid-bij-vermoeidheid/">vermoeid opstaat. Probeer voor je gaat slapen ontspanningsoefeningen te doen en maak je hoofd leeg. Met wat oefening vat je sneller slaap en sta je na een paar nachten lekker slapen weer uitgerust op.

12. Eet en drink gezond

Geregeld en gevarieerd eten kost soms moeite in stressvolle situaties. Je slaat gemakkelijk een maaltijd over. Je negeert dus je honger en dat zorgt vervolgens voor concentratieproblemen. Of: je doet je tegoed aan fastfood, zoetigheid en dergelijke. Dat vult de maag, maar maakt je loom. Eet liever regelmatig en zet volop verse groenten, fruit, vezels, eiwitten enzovoort op je menu. Vermijd ook cafeïnehoudende dranken als koffie en cola. Die geven even een pep, maar daarna stort je in en weg is je concentratie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om concentratieproblemen en stress de baas te blijven. Wat helpt jou persoonlijk om je focus vast te houden als je last van stress en concentratieproblemen hebt?

Reacties