Minder zorgen maken, doe je zo! Stimuleer je gelukshormonen. 8 tips
07 oktober 2014 
2 min. leestijd

Minder zorgen maken, doe je zo! Stimuleer je gelukshormonen. 8 tips

Wil je je minder zorgen maken en gelukkiger voelen? Ervaar dan het positieve effect van endorfines. Niet alleen verdrijven deze gelukshormonen stress en werken pijnstillend, maar ook geven ze je een geweldig goed gevoel. Je voelt je rustiger, maakt je minder zorgen en slaapt beter. Gelukkig komen de endorfines niet alleen vrij als je sport. Er zijn verschillende andere en leuke manieren om deze feelgoodhormonen op te wekken. In dit artikel lees je mijn tips.

Tip 1. Minder zorgen maken door te lachen

Je minder zorgen maken, doe je als je een lachbui hebt. Want, lachen ontspant en geeft een heerlijk gevoel. Tijdens het lachen maakt je lichaam namelijk endorfines aan. Dus, kijk een komisch film, luister naar je favoriete cabaretier of volg een lachtraining. Je voelt je geheid een stuk fijner.

Tip 2. Cacao

Producten met cacao eten, doet je goed. Bijvoorbeeld chocolade, want het bevat de stof fenylethylamine dat je lichaam helpt geluksstofjes te produceren. Anderzijds remt het het stresshormoon adrenaline waardoor je minder gestresst bent. Dus, zit je in een dipje? Dan is het helemaal niet vreemd dat je zin hebt in chocolade, want je lichaam weet dat het je opvrolijkt. Kies bij voorkeur donkere chocolade met 70% cacao dat helpt het beste.

Tip 3. Seks

Ook de liefde bedrijven zorgt voor de aanmaak van endorfines. Eveneens produceert je lichaam het knuffelhormoon oxytocine waardoor je ontspant. Dus wil je je minder zorgen maken? Ga niet liggen piekeren in bed, maar heb seks met je partner, laat de piekergedachten van je afglijden en voel je gelukkig.

Tip 4. Rode pepers

Het eten van deze hete pepertjes zorgt à la minute voor de productie van endorfines. Hoe dat komt? Het is een reactie van je lichaam op de pijnprikkel die het ervaart. Want, de capsaïcine pijnreceptoren in je keel en mond wordt geactiveerd. Die zenden vervolgens signalen naar je hersenen waardoor je hartslag omhoog gaat, je transpireert en er endorfines worden geproduceerd. Wil je de aanmaak van de feelgoodhormoontjes in je lijf stimuleren? Eet wat vaker pikant eten.

Tip 5. Muziek

Dat muziek je stemming verbetert en ontspant, heb je vast ervaren. Nou dat is niet raar, want zowel door naar muziek te luisteren als zelf muziek te maken produceer je endorfines. Dus, ben je aan het malen? En wil je je minder zorgen maken? Waar wacht je nog op: zet je favoriete muziek op en ga er helemaal in op. Je voelt je spoedig een stuk lekkerder in je vel zitten.

Tip 6. Accupunctuur

Ook accupunctuur helpt om spanningen in je lichaam te verminderen. Tijdens een accupunctuursessie worden er kleine haarfijne naaldjes in je huid gestoken. Op die kleine pijnprikkel reageert je lichaam door endorfines aan te maken. Hierdoor voel je je meer ontspannen, ga je beter met stress om en maak je je dus ook minder zorgen.

Tip 7. Sporten

Je minder zorgen maken en lekker in je vel zitten, kan ook door te sporten. Hardlopen, wandelen, fietsen, squashen et cetera. Tijdens het bewegen komen endorfines vrij in je lichaam die ervoor zorgen dat je je prettig voelt en kalmeert. Inmiddels zijn er speciale runningtherapieën die worden gebruikt om stemmingsstoornissen, angsten, stress, vermoeidheid, depressie en dergelijke aan te pakken. Omdat hardlopen een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand.

Tip 8. Massage

De weldaad van een massage heb je vast wel een keer ervaren. Het helpt je zowel geestelijk en lichamelijk helemaal te ontspannen. Dat komt, omdat masseren onder andere de productie van endorfines in je lichaam stimuleert en de productie van stresshormonen (zoals cortisol en adrenaline) vermindert. Dit zorgt er vervolgens voor dat je minder pijn ervaart. Maar tevens werkt een massage rustgevend, bevordert je slaapt en stemt je positiever. Pieker je veel? En wil je je minder zorgen maken? Laat je wat vaker masseren!

Wat helpt jou om je minder zorgen te maken? Deel je ervaringen hieronder.

corry westgeest, praktijk voor ismakogie
Door

corry westgeest, praktijk voor ismakogie

op 13 Oct 2014

Het advies om door te bewegen gelukshormonen aan te maken kun je heel mooi de hele dag zonder veel inspanning ongemerkt de hele dag doen met de Ismakogie. Dit is een westerse houdings- en bewegingsleer waarbij door hele subtiele bewegingen je lichaam en geest geactiveerd worden. Niet alleen goed voor de aanmaak van gelukshormonen maar het houdt je soepel, geeft ook een goed figuur, een goede houding, maakt je blij en mooi.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 Oct 2014

Beste Corry, Bedankt voor je reactie en tip! Wij zijn bekend met deze mooie bewegingsleer. Het kan je inderdaad helpen je gelukzaliger te voelen! Met vriendelijke groet, Albert Sonnevelt.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei