Stress door verlies van je geliefde; hoe verwerk je dat?

Stress door verlies van je geliefde; hoe verwerk je dat?

Stress door verlies van je geliefde komt veel voor, omdat het vaak zeer aangrijpend is. Je voelt je intens verdrietig en wordt overspoeld door allerlei heftige emoties. Ontdek in dit blog hoe je het verlies een plek in je leven kunt geven.

Je verliest meer dan een geliefde

Er is bij ieder mens een natuurlijk verlangen om te. Want niets is zo vervullend in je leven dan het ervaren van pure liefde. Tegelijkertijd is er ook de pijnlijke waarheid dat je onvermijdelijk geliefden weer kwijt raakt.

Wanneer je dat overkomt wordt je overmant door emoties als boosheid, schuld, spijt en ongeloof. Want de persoon die je bent kwijtgeraakt heeft vaak ook het beste in jou naar boven laten komen. Je hebt je door de ander geliefd, gewaardeerd, gezien en geborgen gevoeld.

In de leegte die achterblijft is het moeilijk om de echo van jouw eigen bestaan nog terug te horen. Hoe kan je jezelf ooit nog vullen met de warmte en de aandacht die je hebt gekregen? Een deel van jou lijkt met het verlaten van je geliefde ook vertrokken te zijn.

Hoe vind je jezelf ooit nog terug? Hoe krijg je weer vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?

Waarom zou je verdrietig zijn?

Je ontkomt niet aan een stortvloed van emoties wanneer een geliefde uit je leven gaat. Verdriet is een normale en natuurlijke reactie op verlies. Hoe kostbaarder, betekenisvoller degene voor je was, des te intenser de pijn voor je zal zijn.

Het verwerken van die pijn voltrekt zich in fasen. Tijdens die rouwperiode krijg je te maken met allerlei heftige reacties, zowel emotioneel als lichamelijk. Dat kan best heel schokkend zijn. Zo kun je kampen met gevoelens van ontreddering, somberheid, verslagenheid en onrechtvaardigheid. Maar, je kunt je ook geïrriteerd of afgesloten gaan gedragen. Het vraagt veel zorgvuldigheid naar jezelf om het verlies uiteindelijk te verwerken.

Verwerking van verlies is voor iedereen anders

Het heeft tijd nodig om een hernieuwd evenwicht te vinden. Volgens psychiater en rouwspecialist Dr. Elisabeth Kubler Ross verloopt dit proces in vijf stappen:

  • Ontkenning: Je kan en wil niet geloven dat dit jou overkomt.
  • Boosheid: Je vraagt je af waarom dit bij jou gebeurd. Wie is er schuldig aan?
  • Onderhandelen: Je hebt er alles voor over om de gebeurtenis ongedaan te maken.
  • Depressie: Je bent zo uit het veld geslagen dat je tot niets meer in staat bent.
  • Acceptatie: Je begint vrede te krijgen met de gebeurtenis en ziet mogelijkheden om je leven een andere invulling te geven.

Je hoeft overigens niet precies volgens de bovenstaande fases heen te gaan. Iedereen verwerkt zijn of haar verdriet op een persoonlijke wijze. Daar is geen specifieke gebruiksaanwijzing voor.

Denk dus niet dat er iets mis met je is wanneer je één van stappen niet herkent of overslaat. Het is geen rigide model waar je aan moet voldoen. Het is eerder een bevestiging dat het uitdrukken van emoties zich op verschillende manieren manifesteert.

Hoelang mogen die emoties duren?

Ook is er geen vastomlijnde regel hoelang dat je rouwt om het verlies van een geliefde. Soms krijg je de ongemakkelijke opmerking van mensen uit jouw omgeving: ‘ En….ben je er al overheen?’

De verwerkingstijd hangt sterk af van verschillende factoren, zoals je karakter, levenservaring, mentale, – fysieke,- en emotionele veerkracht.

Daarnaast spelen geloof en sociale ondersteuning een belangrijke rol. Er is geen ‘quick fix’ voor het rouwen. Je zal de tijd moeten nemen om weer een nieuwe balans te vinden. Het heeft geen zin om te proberen dat te forceren of te versnellen.

In het doorleven van de emoties krijgt je leven meer intensiteit en kleur. Durf je over te geven aan de golven van paniek, angst en onzekerheid. Ze nodigen je uit om moed en vertrouwen te ontwikkelen.

De regels van het spel

Iedereen heeft wel ideeën over hoe je met verlies zou moeten omgaan. Dit kan ook voor de nodige verwarring zorgen. Daar zit je niet op te wachten als je emotionele wereld al op zijn kop staat. Daarom wil ik een aantal overtuigingen ontzenuwen:

‘Het is belangrijk dat je sterk blijft tijdens een rouwperiode’

Gevoelens van verdriet, angst boosheid en eenzaamheid zijn normaal en zelfs noodzakelijk om chronische stress te voorkomen. Juist door er aan toe te geven, laat je aan jezelf en anderen zien dat je een volwassen houding aanneemt ten opzichte van jouw omstandigheden.

‘Je wil de pijn zoveel mogelijk negeren, dan is hij het snelste over.’

Er zijn in de wereld veel mogelijke manieren om ‘tijdelijk’ aan de emotionele pijn te ontsnappen; alcohol, drugs, slaap,- pijn,- en kalmeringstabletten, snoepen, excessief sporten, gamen, Netflixen enz. Het zijn allemaal korte termijn afleidingen, waarmee je de oplossing alleen maar voor je uitschuift. ‘ The only way out, is to go in.’

‘Je huilt niet, dus je zal het verlies al wel verwerkt hebben.’

Huilen is maar één van de manieren om jouw gevoel uit te drukken. Je hebt gelukkig al van mogelijkheden om jouw emoties naar buiten te brengen. Lachen, schreeuwen, dansen, schrijven, schilderen en praten zijn vormen die hetzelfde resultaat kunnen opleveren. Kies een uitdrukkingsvorm die bij jou past en blijf daar trouw aan, wat je omgeving misschien ook zegt.

Wanneer moet je jezelf zorgen maken?

Inmiddels begrijp je dat het onvermijdelijk is om jouw emoties te doorleven na verlies van geliefde. Kenmerkend voor stress door verlies is onder andere dat elke herinnering aan je verloren geliefde bijna ondraaglijk is. Daarnaast kun je last hebben van concentratiestoornissen, geen zin in eten, problemen met slapen en nachtmerries. Duurt die stress lange tijd? Je loopt dan het risico om allerlei lichamelijke klachten te krijgen. Want, stress put je uit en ondermijnt uiteindelijk je immuunsysteem waardoor je vatbaar wordt voor allerlei aandoeningen.

Wat kan je zelf doen om de stress door verlies verminderen?

Er zijn allerlei manieren om zelf de stress door verlies van je geliefde te reduceren. Beproefde manieren om zelf je stress te verminderen zijn onder andere:

Zorgen voor contact en ontspanning

Rouwen moet je zelf doen, maar niet alleen. Blijf je gevoelens en gedachten delen met de mensen die belangrijk voor je zijn. Durf die hulp te vragen. Denk niet te snel dat je lastig of zeurderig bent. Laat het aan de ander over om daar iets van te zeggen als ze je teveel vinden.

Activiteiten die je kunt ondernemen zijn: luisteren naar muziek, een warm bad nemen, een boek lezen, een hobby weer oppakken, een wandeling maken of uitgaan. Je biedt jezelf dan de mogelijkheid even afstand te nemen van je emotionele gevoelens. Daarbij helpt ontspanning en afleiding je om je accu op te laden.

Contact zoeken met lotgenoten

Ga bijvoorbeeld op internet op zoek naar lotgenoten. Want, praten over het verlies van je partner met mensen die hetzelfde (hebben) ervaren, kan je soms al enorm opluchten en zo helpen je stress te verminderen. Het is niet de bedoeling om een ‘ klaaggroep’ op te richten, maar oprechte aandacht van anderen die in hetzelfde rouwproces zitten kan de heling van jouw pijn sneller verzachten.

Lukt het je niet om op eigen kracht en/of met steun van familie, vrienden en lotgenoten de stress door verlies te verminderen? Aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. De eerste stap is meestal contact zoeken met je huisarts. Die kan aan de hand van een gesprek bekijken wat de beste oplossing voor je situatie is. Zo kan de huisarts je tijdelijk medicijnen voorschrijven, zodat je wat rustiger wordt. Of je doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog om je stress door verlies het hoofd te bieden.

Zorg voor een gezonde leefstijl

Aan eten en bewegen, wil je waarschijnlijk helemaal niet denken als je jouw geliefde bent kwijtgeraakt. Toch zorgt regelmatig en gezond eten samen met een goede nachtrust plus voldoende lichaamsbeweging ervoor dat je je fysiek en geestelijk prettiger voelt. Zo bouw je meer mentale en emotionele veerkracht op. Een prettige bijkomstigheid is dat je daardoor ook beter tegen de stress bent bestand die het verlies met zich meebrengt.

Plannen maken voor de toekomst

Als je nog middenin een emotionele rollercoaster zit, dan staat je hoofd niet naar denken aan de toekomst. Want, je moet eerst nog wennen aan in je eentje je leven te leiden. Toch kan het goed zijn om heel voorzichtig te kijken wat je in de toekomst wilt doen.

Maak een bescheiden verlanglijstje van activiteiten waar je energie van krijgt. Misschien wordt je blij van reizen of creatieve activiteiten. Gun jezelf de tijd om bij te tanken en een nieuwe invulling te geven aan je leven.

Ervaring met verlies?

Herken je veel uit mijn bovenstaande blog, dan kan je wellicht ook anderen helpen met jouw ervaringen en wijze lessen. Laat hieronder in het reactieveld jouw belangrijkste inzicht achter. Het plezier van delen geeft jou en degene die jouw tekst leest gegarandeerd meer energie.

Je kunt ook op één van de Social Media knoppen klikken door mijn blog te ‘liken’ of te delen.