Onzekerheid overwinnen? 7 oppeppers voor meer zelfvertrouwen!
26 januari 2020 
3 min. leestijd

Onzekerheid overwinnen? 7 oppeppers voor meer zelfvertrouwen!

Onzekerheid kan je leven behoorlijk verstoren. Je twijfelt aan wie je bent, wat je kunt en wat je doet. Je voelt je vaak kwetsbaar, incompetent en hebt minder zelfvertrouwen. Iedereen heeft er wel eens een keer last van. Het is geen fijn gevoel. Maar als je dagelijks onzeker bent kan dit grote gevolgen hebben.  Het geeft spanningen en kan op den duur je relatie, sociale leven, werk en gezondheid beïnvloeden.

Je onzeker voelen, hoe komt dat eigenlijk? En heel belangrijk; hoe krijg je meer zelfvertrouwen? In dit artikel geef ik je meer informatie én 7 oppeppers om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Waarom ben je onzeker?

Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn allerlei oorzaken te noemen die je onzeker maken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Lichamelijke veranderingen, zoals de pubertijd, menopauze en veroudering.
  • Sociale eisen; Denk aan het ideale plaatje dat reclames je voorschotelen. Of wat je ziet op social media. Als sociaal dier wil je daar graag bij horen. Pas je niet in dat plaatje? Dan kan dat je onzeker maken.
  • Financiële aspecten; Voldoende geld hebben om je vrij en onafhankelijk te voelen is prettig. Maar wat als je minder financiële armslag hebt? Of zelfs geldproblemen hebt? Dat kan je onzekerheid aanwakkeren.
  • Emotionele factoren; Je denkt negatief over jezelf. Bijvoorbeeld omdat je opvoeding in het teken van presteren stond, je bent verwaarloosd of gepest. Je zelfbeeld heeft daardoor een behoorlijke deuk opgelopen.

Gevolgen van onzekerheid?

Voel je je onzeker? Dan kan dat zich op allerlei manieren uiten. Je kunt denken: ik ben niet leuk en mooi genoeg, ik presteer niet goed genoeg, ik maak verkeerde keuzes enzovoort. En je denkt (en gelooft) ook dat anderen je zo zien. Kortom: je denkt zeer negatief over jezelf; je eigenwaarde is laag.

Tevens kan continu twijfelen aan jezelf ervoor zorgen dat je je anders voordoet dan je bent of wenst. Je trekt je terug óf je bent juist extra bijdehand en/of uitbundig; veel lachen, praten en dergelijke.

Onzekerheid kan er ook toe leiden dat je onhandig wordt, een rood hoofd krijgt als iemand je aanspreekt of zelfs gaat stotteren.

In extreme gevallen kan je onzeker voelen ertoe leiden dat je bepaalde situaties en mensen gaat ontwijken, je somberder wordt of zelfs depressief. Ook je te buiten gaan aan eten, alcohol en zelf drugs komt voor.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Wil je je onzekerheid de baas worden? Hieronder geef ik je 7 manieren om je zelfvertrouwen op te peppen.

1. Lees geen gedachten van anderen

Wat anderen van je denken en vinden kun je niet weten. Besteed er daarom geen aandacht aan. Denk liever: nobody is perfect! Heus! Doe wat jij fijn en belangrijk vindt. Leef je eigen leven, zoals jij dat wilt.

2. Schrijf op wat je goede en sterke punten zijn

Noteer alle positieve en goede kanten van jezelf. Zowel de eigenschappen als vaardigheden. Zet daarbij ook de succesen (groot of klein) die je daardoor hebt behaald. Zeker weten dat je meer kunt dan je denkt.

3. Streef naar haalbare doelen

Jezelf doelen stellen die je niet kunt halen, doet je zelfvertrouwen geen goed. Leg daarom de lat niet onnodig hoog en splits je doel op in haalbare stappen. Vergeet zeker niet om jezelf te complimenteren als je je doelen haalt. Dat mag! En het fijne is: het boost je zelfvertrouwen enorm!

4. Relativeer en nuanceer

Denk niet in termen als: niets, nooit, altijd en dergelijke. Dat zijn woorden die je negatieve gedachtenstroom versterken en je onzeker maken. Wees milder en lief voor jezelf. Haal je schouders op en bedenk dat ook (zeer) succesvolle mensen fouten maken. Echt!

5. Boost je kennis

Kennis is macht, die uitspraak ken je vast wel. Aan de slag. Volg trainingen, cursussen, workshops en dergelijke. Zorg dat je meer leert, waardoor je kennis en vaardigheden verbeteren. Doen! Je zelfvertrouwen vaart er wel bij.

6. Kijk waarvoor je dankbaar voor bent

Dankbaar zijn voor iets betekent dat je tevreden bent. Weet jij wat dat is in je leven? Schrijf dat eens op. Je blauwe ogen, je gezondheid, gebit, handen, sportprestatie, lieve kinderen, je hobby, bijzondere vriendschap enzovoort. Er zijn zeker zaken die je een goed en fijn gevoel geven. Lees het lijstje door. En…? Doet dat je zelfvertrouwen geen goed? Zie je wel: die onzekerheid is nergens voor nodig. Je bent mooi en goed zoals je bent.

7. Kies voor een zelfverzekerde houding

Loop, sta en zit rechtop, draag kleding waarin je je prettig voelt, kijk mensen aan, praat rustig en glimlach geregeld. Je houding is wat anderen zien en draagt bij aan je zekerder voelen.

PS: Wat doe jij aan je onzekerheid?  Laat je reactie achter in de comments onder dit bericht.  Daarmee help je ook weer anderen. Alvast bedankt!

TINEKE
Door

TINEKE

op 27 Jan 2020

GOEDE MORGEN ALBERT, bedankt voor jouw nieuwe maandagmorgen levenslessen in het opbouwen van zelfvertrouwen. Ik kan niet alles onthouden wat ik tot nu toe van jou heb geleerd, en geprobeerd heb in praktijk te brengen, maar ik heb inmiddels wel mogen ervaren dat mijn zelfvertrouwen niet afhangt van wat anderen van mij vinden of over mij zeggen, maar dat begrip, bemoediging, wel positief meewerkt. Ooit heeft iemand mij KNAPPERT genoemd. Dat woord heb ik op de spiegel geschreven, naast de sticker met de tekst: VOOR MIJ BEN JE BIJZONDER! Soms geloof ik het, soms bijna. Ik eet iedere avond twee knappertjes! En denk ik even extra aan wat er die dag knap was van MEzelf. Ik hoef geen 10 meer te halen, want ik ben al TIEN! Alles wat voor mijn LEVEN werkelijk van belang was wist ik al toen ik 10 was, heb ik in de loop van de jaren ervaren. Het kan altijd nog beter, na bijna 74 jaar, stapje, voor stapje, treetje voor treetje. Ik hoef geen 100 jaar te worden, maar heb wel HEEL VEEL geleerd van wat ze vroeger de BEJAARDEN noemden. Blij bejaard is GOUD WAARD! LIEFDE bepaalt de waarde van het leven en geeft de energie en het zelfvertrouwen wat je als mens nodig hebt om ondanks alles te kunnen genieten van het leven. Dankbare groeten van 10eke

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei