Beter leven
Redactie
Beter leven
04/23/2019
3 min

Omgaan met teleurstellingen?

04/23/2019
3 min

Soms gaat niet alles zoals je had gehoopt. Omgaan met deze teleurstelling is dan soms lastig. Bij momenten van teleurstelling ga je soms het liefst in bed liggen, diep weg gedoken onder de dekens.

Maar er is een manier om te leren omgaan met teleurstellingen. Door je mentale kracht te leren vergroten maak je van een situatie waarin je bent teleurgesteld een uitdaging om je doelen te bereiken. Geen idee waar ik het over? Bekijk dan de onderstaande alinea’s.

Waarom kan een ander wel om gaan met teleurstellingen?

Er zijn mensen die heel gemakkelijk met een teleurstelling om lijken te kunnen gaan. Dat klopt, deze mensen zijn er, maar soms is het ook uiterlijke schijn. En dan hebben we nog het andere uiterste.

Mensen die bij de eerste teenslag al willen opgeven. Op hoe je omgaat met een teleurstelling heeft zelfvertrouwen een grote invloed. Hoe zekerder jij in je schoenen staat hoe makkelijker je een teleurstelling kunt verwerken. Mentaal sterke mensen kunnen de teleurstelling beter omzetten tot iets positiefs als mensen die heel erg onzeker zijn.

Denk eens anders

Om een teleurstelling beter een plekje te geven moet je meer assertiviteit tonen. Denk eens anders dan alleen in ramp scenario’s. De vaardigheden als zelfvertrouwen en assertiviteit zijn niet bij de geboorte al bepaald, maar kun je ook (bij)leren.

Zo kun je dus ook veranderen hoe jij met een teleurstelling om kunt gaan. Je wordt ook niet geboren met de gave om te kunnen koken of wassen, dit heb je ook moeten leren. Assertiviteit en omgaan met teleurstellingen kun je dus ook leren. Even goed.

Stel jezelf een doel

Wanneer je te kampen krijgt met een teleurstelling is het goed om jezelf een doel te stellen. Wanneer je bijvoorbeeld op de markt staat voor de eerste keer en je hebt bijna niets verkocht, dan kun je na afloop thuis stil in een hoekje gaan zitten balen.

Maar je kunt het ook omzetten naar een positief leermoment. Gebleken is dat mensen jou niet opmerken, ga hier dus mee aan de slag. Zorg voor opvallende kleuren op de kraam, iets waar je de aandacht mee trekt of maak mooie, concurrerende prijzen.

“In plaats van dus stil te zitten balen heb je nu van de teleurstelling iets positiefs gemaakt. Opgeven kan altijd nog”

Doorzettingsvermogen is een vaardigheid

Veel mensen denken dat doorzettingsvermogen een talent is, je hebt het of je hebt het niet. Doorzettingsvermogen is geen talent, maar een vaardigheid. En een vaardigheid kun je leren.

Een tegenslag wordt hier door geen eindstation, maar een tussenstation waar je van leert en je weer dichter bij je einddoel brengt. Wanneer je hebt bepaald wat jouw doel is kun je er mee aan de slag.

Doorzettingsvermogen gaat je hier zeker bij helpen, geef dus niet direct bij de eerste teleurstelling op, hoe moeilijk het soms ook lijkt. Juist door vaker de moed bij een te rapen en door te gaan na een teleurstelling, zal je ook de handigheid er in krijgen en elke tegenslag om kunnen zetten naar een positief iets.

Omgaan met een teleurstelling

Omgaan met een teleurstelling is iets wat niet aangeboren is, maar waar je wel veel profijt van hebt als je het hebt geleerd. Niet alle tegenslagen zijn hetzelfde en de een zal je meer aangrijpen als de ander.

Zie het elke keer opnieuw als een leerproces. Kijk vooruit en bedenk waar je naar toe wilt. Schrijf dit groot op een papier of spiegel en kijk er elke dag naar. Net zolang tot je weer de moed hebt gevonden om alles te doen om dit doel te bereiken.

Omgaan met kritiek

Kritiek is nooit leuk, ook al is het vaak positief bedoelt. Eerlijke mensen uiten kritiek op anderen, zij vertellen het je eerlijk als je het beter anders had kunnen doen.

“Een prompte weigering geeft minder teleurstelling” ~Publilius Syrus

Je kunt jezelf hier heel rot door gaan voelen, maar dat is echt niet nodig. Ga het gesprek juist aan en doe wat met de kritiek die je krijgt. Bekijk hoe je het anders en beter kunt doen, maar bedenk je wel dat je het nooit voor iedereen allemaal goed kunt doen.

Zorg dus dat de veranderingen jou helpen dichterbij je doel te komen is en niet dat je met de veranderingen iedereen tevreden wilt stellen. Dit gaat je toch nooit lukken.

Wees lief voor je zelf

Een tegenslag is rot. Leren omgaan met teleurstellingen kan je helpen om niet meteen in een hoekje te gaan zitten weg kwijnen of meteen de handdoek in de ring te gooien.

“Natuurlijk zijn er ook momenten in het leven dat je teleurgesteld wordt en je daar even heel rot over mag voelen”

Wanneer je partner bij je weg gaat of als je ergens heel hard voor hebt gewerkt en het lukt niet, dan mag je best even heel erg balen. Laat het alleen niet jouw hele leven bepalen. Wees gewoon lief voor jezelf, verwen jezelf met een grote bak ijs of een middagje wellness en ga er weer vol goede moed tegen aan.

“Teleurstelling betekent alleen maar onbekwaamheid om zelf anders te worden” ~Elazar Benyoëtz

Elke teleurstelling maakt je sterker en leert je om steeds beter om te gaan met de teleurstellingen in het leven. Leer van deze momenten en bekijk voor je zelf hoe je het de volgende keer beter of makkelijker kunt doen. Zo ga je een stuk zelfverzekerder op jouw doel af en wanneer je deze uiteindelijk bereikt zal je dit een groot stuk zelfvertrouwen geven. Je hebt het immers maar mooi bereikt! Klik op deze link als je meer zelfvertrouwen tips wilt ontdekken.

Reacties